Novim zakonom protiv loše statistike - ko je odgovoran za teške povrede na radu

Novim zakonom protiv loše statistike - ko je odgovoran za teške povrede na radu

Izvor: N1

Ko je odgovoran za 800 teških povreda na radu, koliko se prosečno svake godine dogodi u Srbji? Da li će nas novi zakoni svrstati u grupu zemalja koje se uređenim sistemom bore protiv loše statistike?

U sindikatu kažu da ključ nije u donošenju zakona, već u njihovoj doslednoj primeni. Takođe upozoravaju da kazne za poslodavce i radnike koji ih ne poštuju moraju biti oštrije.

Za 24 sata, četiri pogibije na gradilištima, ovogodišnji crni rekord zabeležen u julu. Samo četiri meseca pre toga, za dve nedelje, život su radeći izgubila četiri građevinca. Iako je 2019. godina proglašena godinom bezbednosti na radu, serija tragičnih događaja je nastavljena.

Podaci Ministarstva za rad pokazuju da je samo tokom prošle godine zabeleženo je 779 teških povreda na radu i 53 smrtne povrede, dok se godišnje u proseku dogodi oko 800 teških povreda.

Rad na crno, neobučeni radnici, nepoštovanje propisa, najčešći su uzroci tragedija. Najviše su povredama izloženi radnici u građevinskom sektoru.

"Dok ne suzbijemo crno tržište, dok nam rade na gradilištima radnici koji nisu prijavljeni, dok nemate evidenciju o njima, ljudi koji nisu obučeni dovode se na rizičlna radna mesta i zato se dešavaju stvari koje se dešavaju", navodi Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.

"Nama se dešavalo da se našem portalu jave radnici koji rade na građevini, koji kažu da su doživeli porvedu na radu, koji to ne smeju da prijave i kad rade na crno i kad su prijavljeni, iz straha da ne izgube posao", kaže Miloš Vučković sa portala radnik.rs.

Poslodavci imaju prekršajnu odgovornost, a dosadašnja iskustva su pokazala da u slučaju lakših povreda poslodavci isplate štetu. U slučaju smrti, često se desi da porodica radnika nikada ne naplati odštetu ili tek posle višegodišnjeg sudskog spora.

"Dok ne prođu obuku, dok ne budu poslodavci na pravi način sankcionisani, dok inspekcija rada ne bude obavljala svoj posao na pravi način, mi ćemo i dalje imati povrede koje su vrlo teške", rekao je Zoran Mihajlović, Savez samostalnih sindikata Srbije.

Predlog sindikata da u inspekcijski nadzor budu uključeni i sindikati, ministarstvo je odbacilo, a novi zakon preciznije definiše ko će se baviti bezbednošću.

"To će sada biti samo lice koje završilo Fakultet za bezbednost na radu, a ne lica iz prirodno tehničkih nauka, ali to radnike na gradilištu neće posebno doticati", objasnio je Miloš Vučković, portal radnik.rs.

Novo zakonsko rešenje treba da omogući radnicima da odmah naplate odštetu za eventualnui povredu na radu. Sindikati se zalažu da one budu isplaćivane iz zajedničkog fonda u koji bi uplaćivali svi poslodavci. Time bi se izbegle osiguravajuće kuće i dugogodišnji sudski postupci, što, kako kažu, otežava radnicima da ostvare svoje prava.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

mxy

Evo da vam kao lice za bezbednost i zdravlje odmah odgovorim ko je kriv. Krivi su i radnici i poslodavci. Poslodavci zato što ne obezbeđuju mere za bezbedan i zdrav rad, opremu za ličnu zaštitu na radu, kolektivnu bezbednost, ispravnu opremu za rad, a radnici zato što gledaju da ništa od mera ne primene, jer je to opterećujuće za njih. Neću da generalizujem, ali većina se ponaša na ovaj način. Sa aspekta bezbednosti na radu nije bitno da li je radnik zaposlen na belo ili crno, već samo da li je obučen za rad, da li ima ispravnu opremu za rad, da li ima ličnu zaštitu opremu i na kraju da li sve to zna da koristi. Primer iz prakse: izađem na gradilište, opomenem nekog radnika da se veže što on i učini i kako mi vidi leđa, odmah se odveže. Ako ja moram ceo dan da sedim pored njega i da ga opominjem onda čitava priča bezbednosti nema smisla, jer bi svaki radnik morao da ima svog bezbednjaka. Svest nacije u pogledu bezbednosti i zdravlja na radu je na nivou deteta od 2 godine. Ima naravno i poslodavaca koji kupe npr. pojas za rad na visini, daju ga zaposlenom, ali ne obezbede mesto za vezivanje, pa onda ovaj nesrećnik nosi pojas, a nema za šta da se veže. Uveli su "instituciju" kooridnatora u fazi izvođenja radova koji izgleda služi samo da masno naplati svoj rad, a o bezbednosti nema ni govora. Dođe jednom nedeljno na gradilište, napriča sve i svašta i pobegne, umesto da kažnjava i udaljava sa gradilišta sve one koji krše pravila za bezbedan i zdrav rad. Mora se krenuti od srednjih škola i obrazovanja učenika u njima o značaju bezbednosti i zdravlja na radu, konkretnim merama i primeni tih mera za sve profile u kojima se učenici školuju. Ovako dobijete svršenog srednjoškolca koji i zna po nešto da uradi, ali ni jednu meru zaštite na radu ne zna, niti zna kako da razmišlja na tu temu. Odgovor države je izmena zakona. Ma važi.

M

Nemozes ti odmah da naplatis stetu ako se povredis,povreda teska treba da zaraste sigurno 5,6 meseci,pa se tek onda ustanovi stepen invaliditeta,kako neko moze odma daj da naplatim,tako da je to jako tesko izvodljivo odmah naplatiti.

Gradjanin

Poslodavci, inspekcija, drzava...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5463
USD 1 106.6954
CHF 1 109.5288
GBP 1 138.9436
AUD 1 72.2073
JPY 100 97.7679

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Zec o plati od 900 evra: Moguće pod nekim uslovima, ali mi radimo sve suprotno 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Najk povukao iz onlajn prodaje sve proizvode s imenom Kobija Brajanta 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Panel: Prava potrošača u Srbiji se ne poštuju dovoljno, ni blizu kao u EU 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rekonstrukcija sportskih centara u Beogradu uoči Evropskih univerzitetskih igara 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Izmene Zakona o tržištu kapitala uvećavaju bazu potencijalnih investitora 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić: Javni dug Srbije pao na 48,2 odsto BDP-a 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sindikalac: GSP primao konobare, kuvare, najmanje vozače 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kako rade srpske inovativne kompanije 27.01.2020.

27.01.2020.  |  Biznis

loader