Ministarstvo: Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju dodatno štiti radnike

Ministarstvo: Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju dodatno štiti radnike

Ministarstvo: Predlog zakona o agencijskom zapošljavanju dodatno štiti radnike Izvor: N1

Novim Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju, upućenom Skupštini na razmatranje, unapređuje se položaj radnika angažovanih preko agencija, tako što će imati podjednaka prava na zaradu, naknadu zarade, radno vreme i druga prava iz oblasti radnog odnosa, kao i zaposleni koje poslodavac korisnik neposredno zapošljava, saopštilo je Ministarstvo.

Prema propisima novog zakona, onemogućava se dosadašnja praksa agencijskog angažovanja van radnog odnosa, a osim toga, uvodi se i ograničenje broja agencijskih zaposlenih kod poslodavca korisnika, navedeno je u saopštenju Ministarstva za rad.

Ukazano je da poslodavac korisnik ne može angažovati više od 10 odsto agencijskih zaposlenih u radnom odnosu na određeno vreme u odnosu na ukupan broj zaposlenih kod tog poslodavca korisnika. 

Istovremeno, poslodavac korisnik koji ima manje od 50 zaposlenih, može da angažuje jednog ustupljenog zaposlenog više u odnosu na ograničenje od 10 odsto. 

Jedna od novina, predviđena Predlogom zakona o agencijskom zapošljavanju, jeste mogućnost da Agencija sa zaposlenim zaključi ugovor o radu na neodređeno vreme ili ugovor o radu na određeno vreme koje je jednako vremenu ustupanja poslodavcu korisniku, u skladu sa Zakonom o agencijskom zapošljavanju i zakonom kojim se uređuje rad. 

Kako je objašnjeno, ta ograničenja ne odnose se na zaposlene u agenciji na neodredjeno vreme koji se upućuju kod poslodavaca korisnika jer uživaju sve privilegije i prava koje proizilaze iz radnog odnosa na neodređeno vreme. 

Osim toga, zaposleni koji sa agencijom imaju zaključen ugovor o radu na neodređeno vreme, uživaju svu zaštitu i imaju pravo na naknadu zarade izmedju dva ustupanja ili pravo na otpremninu u slučaju utvrđivanja viška kada agencija ne može da im obezbedi posao kod drugog poslodavca korisnika. 

Takođe, poslodavac korisnik može da angažuje agencijske zaposlene koji su u radnom odnosu na određeno vreme samo ako taj poslodavac ispunjava uslove propisane Zakonom o radu, kojim je uređen rad na određeno vreme. 

Vreme angažovanja jednog lica, bilo preko agencije, bilo neposredno kod poslodavca korisnika, se računa u maksimalno ograničenje od 24 meseca za rad na određeno vreme kod istog poslodavca korisnika. 

Po isteku tog perioda poslodavac korisnik može isto lice da zaposli samo na neodređeno vreme ili da ga angažuje preko agencije kod koje je taj zaposleni takođe u radnom odnosu na neodređeno vreme. 

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izdaje dozvolu za rad agenciji za zapošljavanje, vodi registar izdatih dozvola agencijama i objavljuje ga na svojoj internet stranici. 

Trenutno 123 agencije imaju licencu ministarstva.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Služi me sećanje

Nekada je predsednik Tito mogao da kaže "NE" velikom Staljinu. Dok danas niko ne sme da kaže "NE" stranim investitorima, čak ni ministar ni predsednik.

Iskustvo iz EU

Moji prijatelji u Nemačkoj i Španiji, koji su bili zaposleni preko agencije, dobijali su 10 godina od vlasnika agencije pola para koje je za njih agenciji plaćao poslodavac

miki

a kako predvidjam te agencije ce biti u vlasnistvu nekog politicara ili kuma istog,normalno novac bez rada je uvek dobrodosao

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5536
USD 1 106.2199
CHF 1 107.5021
GBP 1 139.6953
AUD 1 72.4879
JPY 100 97.7821

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora počinje 15. decembra 11:46 h

11:46 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Švajcarski model - bolji standard penzionera ili uskraćivanje ljudskih prava 10:36 h

10:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Završena proizvodnja 500L za ovu godinu, radnici nazad u fabrici 15. januara 09:38 h

09:38 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bulatović: Zadovoljstvo zaposlenih glavni zadatak menadžera 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kompanija SBB sprečena da izvodi radove na širenju optičke mreže 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvorene pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu u Novom Sadu 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Šta je cirkularna ekonomija i da li će zaživeti u Srbiji 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Završetak Ipsilon kraka do kraja godine 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Biznis

loader