Insajder: Al Ravafed poslovala s gubitkom, nezavršeni sistemi za navodnjavanje

Insajder: Al Ravafed poslovala s gubitkom, nezavršeni sistemi za navodnjavanje

Insajder: Al Ravafed poslovala s gubitkom, nezavršeni sistemi za navodnjavanje Izvor: N1

Poljoprivredna kompanija Al Ravafed Srbija, u većinskom vlasništvu istoimene firme iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), kojoj je Srbija dala na korišćenje državno imanje u Karadjordjevu poslovala je tokom prethodne godine sa gubitkom većim od dva miliona evra, preneo je Insajder.

Taj portal je naveo da podaci iz finansijskog izveštaja za 2018. pokazuju da kompanija nije ispunila ugovorne obaveze koje se odnose na ulaganje u sisteme za navodnjavanje, ali se iz izveštaja ne vidi da li je i u kojoj meri Al Ravafed platio nadoknadu državi Srbiji za korišćenje zemljišta u Karadjordjevu.

Vlada Srbije je 2014. godine na osnovu medjudržavnog sporazuma sa UAE potpisala ugovor s arapskom kompanijom Al Ravafed kada je osnovano preduzeće Al Ravafed Srbija, u kojoj arapski partner ima 80 odsto, a država Srbija 20 odsto vlasništva.

Ministarstvo odbrane, kome je država ustupila na upravljanje poljoprivredno dobro u Karadjordjevu, na pitanje koliko je arapski investitor prošle godine platio za korišćenje 3.500 hektara, odgovorilo je da je to poslovna tajna, naveo je Insajder.

Isti odgovor je Ministarstvo dalo i tokom prve dve godine poslovanja Al Ravafeda u Srbiji.

Prema istraživanju Insajdera, tokom tog perioda, a suprotno ugovorenim obavezama, Al Ravafed za državno zemljište u početku nije plaćao ništa.

Investitoru je po povlašćenim uslovima, bez licitacije prodato ili dato u zakup više od 10.000 hektara najplodnijeg državnog poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj.

 Kompanija, koja je na srpsko tržište ušla još 2014. godine, uplatila je, kako je naveo portal, nadoknadu za korišćenje parcela tek 2017. godine.

Ministarstvo koje se sada poziva na ugovorom garantovanu tajnost podataka, tada je novinarima Insajdera dostavilo informacije o iznosu plaćene nadoknade.

Ti podaci su pokazali da je za prve tri godine tokom kojih je to zemljište obradjivala kompanija Al Ravafed, zarada države od zakupa bila do šest puta manja od prihoda koji je na tim parcelama država ostvarivala pre dolaska arapskog investitora.

Investitoru je po povlašćenim uslovima, bez licitacije prodato ili dato u zakup više od 10.000 hektara najplodnijeg državnog poljoprivrednog zemljišta u Bačkoj.

Al Ravafed je, izmedju ostalog, dobio na korišćenje oko 3.500 hektara zemljišta u Karadjordjevu za koje je, prema ugovoru, u obavezi da isplaćuje Ministarstvu odbrane 20 odsto od godišnjeg profita ostvarenog na tim parcelama.

Prema istraživanju Insajdera, ovakav aranžman je sklopljen uprkos protivljenju stručnih službi Ministarstva odbrane koje su upozoravale da je nedopustivo da naknada za korišćenje zemljišta zavisi od profita investitora.

"Sektor Ministarstva odbrane za materijalne resurse dao je još krajem 2013. mišljenje da je neophodno utvrditi fiksnu nadoknadu jer bi u slučaju da Al Ravafed ne ostvari planirani profit i naš prihod bio ravan nuli", navele su te stručne službe.

Uprkos najavama zvaničnika da će poslovni aranžman države sa kompanijom Al Ravafed iz UAE dovesti do procvata srpskog agrara, upošljavanja lokalnih poljoprivrednika i višestruko većih prinosa, ispostavilo se da firma Al Ravafed Srbija posluje sa gubicima, duguje dobavljačima, kasni u izvršenju ugovornih obaveza, ukazao je Insajder.

Bez ulaganja u sisteme za navodnjavanje

Prema podacima iz poslednjeg finansijskog izveštaja firma je tokom 2018. poslovala sa gubitkom od oko dva miliona evra i dugovima većim od 50 miliona evra.

Iako je prema ugovoru Al Ravafed bio u obavezi da do 2017. završi ulaganje u sisteme za navodnjavanje, ta investicija još uvek nije završena što se takodje vidi iz napomena finansijskog izveštaja za prošlu godinu.

Dok je ugovorom predvidjeno da u sisteme za navodnjavanje arapski investitor mora da uloži oko 19 miliona evra, podaci iz finansijskog izveštaja pokazuju da je Al Ravafed na njihovu izgradnju do sada potrošio dva i po puta manje od ugovorene sume, odnosno tek 7,5 miliona evra.

Nakon loših poslovnih rezultata koje je kompanija Al Ravafed Srbija ostvarila prethodne godine, početkom 2019. godine došlo je i do promene vlasništva pa je firmu iz UAE Al Ravafed preuzela kompanija Elite Agro LLC, takodje registrovana u Abu Dabiju.

Elite Agro je, navodi se na portalu, već prisutan na srpskom tržištu preko firme Yugo Elite Agro koja je vlasnik Zobnatice iz Bačke Topole. Yugo Elite, preko Zobnatice, obradjuje 1.600 hektara zemlje.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Manager

Kako moze da bude tajna bilo sta sto je vezano za prodaju ili ustupanje na koriscenje drzavne svojine? Valjda su gradjani u obavezi da budu informisani i znaju?!

ADAM

Koliko krademo? E pa to je poslovna tajna!

Kostica

Ove firme iz Abu Dabija imaju čudan afinitet da posluju baš sa vlasništvom Vojske Srbije, čak i kad se ta ista vojska tome protivi. I kako su uopšte saznali za svu tu vojnu imovinu? Baš neobično.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5843
USD 1 106.6718
CHF 1 107.6090
GBP 1 133.1043
AUD 1 72.2928
JPY 100 99.0100

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Propala najstarija turistička kompanija u svetu, 600.000 putnika u problemu 08:01 h

08:01 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Najnoviji oglasi za posao u Srbiji i inostranstvu 07:17 h

07:17 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Čadež u Njujorku predstavlja region liderima svetskog biznisa 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vanredna inspekcija u Smederevu i Lazarevcu, zatečeno 20 neprijavljenih radnika 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od oktobra vozovi od Kragujevca do Mladenovca rekonstruisanom prugom 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Vozači od novembra više ne moraju kroz Sićevačku klisuru 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nemačkoj nedostaju pedijatrijske sestre 22.09.2019.

22.09.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Završetak poslednje deonice istočnog kraka Koridora 10 u novembru 21.09.2019.

21.09.2019.  |  Biznis

loader