NBS: Prethodnih sedam godina očuvana cenovna i finansijska stabilnost

NBS: Prethodnih sedam godina očuvana cenovna i finansijska stabilnost

NBS: Prethodnih sedam godina očuvana cenovna i finansijska stabilnost Izvor: N1
(arhiva)

Narodna banka Srbije (NBS) saopštila je da je tokom poslednjih sedam godina rada na čelu sa guvernerkom Jorgovankom Tabaković u potpunosti ispunila svoje ciljeve - postigla i očuvala cenovnu i finansijsku stabilnost.

"Inflacija je sa dvocifrenih nivoa svedena na nivo uporediv sa evropskim zemljama, i tokom prethodnih šest godina očuvana je na nivou od oko dva odsto, po čemu je Srbija sada u rangu sa razvijenim zemljama", navedeno je u saopštenju.

Istaknuto je da je kontrola inflacije omogućila da se očuva "realna vrednost dohodaka svih građana Srbije i smanjeni troškovi finansiranja privrede, države i stanovništva".

U NBS navode da veruju da će inflaciju održati pod kontrolom i podsećaju da su pre sedam godina kratkoročna inflaciona očekivanja finansijskog sektora i privrede bila na nivou od osam i 10 procenata i prilično su oscilirala.

Kako se dodaje, tokom sedam godina obezbeđena je relativna stabilnost kursa dinara u odnosu na evro i dinar je nominalno ojačao prema evru za 0,7 odsto, kao i da je u tom periodu intervencijama na deviznom tržištu neto kupljeno 2,85 milijardi evra.

Iz centralne banke su ocenili i da kretanje kursa dinara nije bilo ograničenje za izvozni potencijal domaće ekonomije, a bruto devizne rezerve ojačane su na rekordnih 12,1 milijardi evra.

Dinarska štednja sada je, kako je navedeno, četiri puta veća u odnosu na 2012. godinu i raste ubrzano, pa je tako u julu registrovano više od 71 milijarda dinara dinarske štednje.

Precizirano je da se učešće dinara povećava i u javnom dugu, na 27 odsto, a raste učešće sedmogodišnjih i desetogodišnjih hartija koje su, naglašeno je, do pre sedam godina bile nezamislive za domaće tržište.

"Sačuvana je finansijska stabilnost i rešeno nasleđe problematičnih kredita", navela je NBS i podsetila da je učešće problematičnih kredita u ukupnim kreditima u bankarskom sektoru na kraju juna spušteno na 5,2 odsto, što je za 17,2 procentnih poena niže nego u period kada je usvojena Strategija za rešavanje problematičnih kredita.

"Njihovo stanje smanjeno je za 307 milijardi dinara, odnosno za čak 71 odsto", navedeno je u saopštenju.

Ukazano je i da su kamatne stope na dinarske kredite stanovništvu sada dva puta niže, a privredi tri puta niže u odnosu na period kada počinje kontinuirani ciklus relaksacije monetarne politike 2013. godine. Navedeno je da je smanjenje troškova kamata za oko 50 odsto u odnosu na 2014. godinu, kao i po osnovu kursnih razlika za oko 80 odsto, takođe bilo važan faktor povećane uspešnosti privrede u proteklim godinama.

"I kamatne stope na dinarske državne hartije su danas za oko 10 procentnih poena niže u odnosu na 2012. godinu (četiri puta niže), što je jedan od faktora uspešnog uređenja javnih finansija i pada učešća javnog duga na oko 50 odsto BDP-a", istakla je centralna banka.

Kako je navedeno, direktne strane investicije su prošle godine dostigle 8,2 odsto BDP-a.

"Preko 10 milijardi evra priliva tokom 2015-2018. koji se i dalje nastavlja ubrzanom dinamikom, predstavlja znak poverenja. Konkretna potvrda poverenja jeste i emisija desetogodišnje evroobveznice, na međunarodnom tržištu, po kamatnoj stopi od 1,6 odsto, čime je takođe na pravi način vrednovano ono što je postignuto u prethodnom periodu", ocenila je NBS u saopštenju.

Istaknuto je potvrda značajne uloge cntralne banke u proteklih sedam godina u procesu evropskih integracija govori i to što su otvorena oba pregovaračka poglavlja za koje je ona rukovodeća institucija - Poglavlje 9 (finansijske usluge) i Poglavlje 17 (ekonomska i monetarna politika).

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Бујан

Ала лажу

Grizman

Toliko smo stabilni da svi odoše tamo gde je gore?

Gero TZ

Da, da, inflacija je niska zato što je kupovna moć mizerna. Jorgovanka, da te podsedtim, pola Srbije radi za platu manju od 360 evra tj 42.480 dinara. Gledam ovih dana paradajz i papriku se kupuju na komad, mislim po jedan/u. Reci nam kolika je bila inflacija, dvocifrena ili trocifrena kada si ti bila ministar 90-ih.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5291
USD 1 106.0349
CHF 1 107.3325
GBP 1 139.0219
AUD 1 72.5130
JPY 100 97.4617

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Godfri: Srbiji su potrebna mala i srednja preduzeća 13:36 h

13:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Počela izgradnja auto-puta Ruma-Šabac-Loznica 12:43 h

12:43 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novi uslovi za penzionisanje, informišite se pre nego što podnesete zahtev 10:36 h

10:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Potpisan komercijalni ugovor za izgradnju Moravskog koridora 10:12 h

10:12 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Infostan zbog štrajka u Pošti pomerio rok za popust 09:17 h

09:17 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Stručnjaci: EU bez strategije protiv pomorske ekonomije Kine 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nelt grupa ulaže 15 miliona evra u "pametna skladišta" 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Borisov pozvao Putina da se lično uveri kako se odvija izgradnja Turskog toka 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Biznis

loader