Komisija za zaštitu konkurencije: Nema osnova za postupanje po inicijativi CarGo

Komisija za zaštitu konkurencije: Nema osnova za postupanje po inicijativi CarGo

Komisija za zaštitu konkurencije: Nema osnova za postupanje po inicijativi CarGo Izvor: N1

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije saopštila je da nema osnova da postupa po inicijativi kompanije "CarGo Technologies" koja je tražila pokretanje postupka ispitivanja povrede konkurencije "od strane kartelski organizovanih taksi predstavnika".

Reagujući na objavu Udruženja gradjana "CarGo" i kompanije "CarGo Technologies" da su podneli krivičnu prijavu protiv predsednika Komisije Miloja Obradovića jer ne postupa po njihovoj inicijativi, Komisija je u saopštenju navela da je u pitanju "neprimereni vid pritiska" na rad tog nezavisnog državnog tela.

 "Indikativno je da se 'Cargo' odlučio na podnošenje krivične prijave baš na dan kada je Komisija za zaštitu konkurenciju donela obaveštenje o nepostojanju osnova za postupanju po njihovoj inicijativi za utvrdjivanje povrede konkurencije. Komisija neće, kao ni do sada, svoje odluke donositi na osnovu pritisaka bilo koje vrste, već isključivo prema odredbama Zakona o zaštiti konkurencije, za šta joj je Skupština Srbije poverila mandat", istakla je Komisija.

U inicijativi podnetoj Komisiji marta ove godine kompanija "CarGo", je ukazivala da je narušena konkurencija na tržištu prevoza putnika u drumskom saobraćaju time što u radnoj grupi koja je pripremala izmene zakona koji reguliše tu oblast nisu učestvovali njeni predstavnici, kao i da su predstavnici taksi udruženja blokadama i fizičkim obračunima onemogućavali rad toj kompaniji.

Komisija je u obrazloženju da ne postoji osnov da postupa po toj inicijativi navela da je od Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dobila odgovor da "članovi radne grupe nisu mogli biti i predstavnici subjekata koji nisu bili prepoznatljivi na tržištu usluga prevoza putnika unu se ne bave javnim prevozom putnika ili taksi delatnošću na zakonom propisan način, bez posedovanja zakonom propisanih odobrenja".

U dopisu Ministarstva je navedeno i da je Evropski sud pravde u svojim sudskim odlukama ukazivao da sve nove vrste i oblike usluga prevoza putnika, koje se koriste novim tehnologijama, moraju biti usaglašene sa nacionalnim zakonodavstvima o prevozu putnika svake zemlje u kojoj takve kompanije posluju.

"Formiranje radnih grupa za izradu nacrta zakona i njihovih izmena i dopuna u isključivoj nadležnosti državnih organa, te Кomisija takve oblike organizovanja ne posmatra kao oblik udruživanja (kartel, restriktivni sporazum ili drugi vid protivzakonitog udruživanja), tako da nisu ispunjeni zakonski uslovi za lokretanje postupka ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnopsti", navela je Komisija.

Komisija je takodje ocenila da "fizički obračun, štrajkovi i blokade" nisu povrede konkurencije i da mogu predstavljati krivična dela.

Predstavnici Udruženja gradjana "CarGo"i kompanije "CarGo Technologies" su saopštili da su podneli Višem javnom tužilaštvu u Beogradu krivičnu prijavu protiv predsednika Komisije jer smatraju da im je naneo štetu nesavesnim radom.

Kako je navedeno u njihovoj prijavi, Obradović je "nesavesno postupao u vršenju svoje dužnosti jer ih nije nije u datom zakonskom roku obavestio o ishodu inicijative za ispitivanje povrede konkurencije od strane kartelski organizovanih taksi predstavnika.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Vrlo interesantno je da CARGO traži da ucestvuje u izradi zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju kao lice koje se time bavi, a istovremeno tvrdi da su oni udruženje koje se ne bavi pružanjem usluga prevoza. Trebalo bi sad da sednu pred kamere i objasne kako je moguće i jedno i drugo? Kad treba da se plate dažbine državi i ispostuje drugi propisi onda se ne bave prevozom putnika a kad im treba beneficije zakonska onda se bave prevozom putnika. Pa ne moze pravo bez obaveze nigde u svetu.

Darko

Velika podrška za CarGo, ljubazni, ukljucuju klimu, voze najkraće...sve ono što taksisti ne rade.

Hok

Prevaranti. Dajte ljudima da rade

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5255
USD 1 106.1370
CHF 1 107.1335
GBP 1 136.9761
AUD 1 72.2834
JPY 100 97.7912

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Dojče Telekom izbacuje iz upotrebe tehnologiju Huaveja 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Dodeljene nagrade "Oskar kvaliteta" za 2019. godinu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali kaže da budžet daje balans, Brnabić da će doprineti višem standardu 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sindikalci iz Kragujevca pisali ministru Đorđeviću zbog rada nedeljom 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministarstvo izdalo dozvolu za pripremu izgradnje mosta preko Save kod Šapca 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Transparentnost: Najmanje transparentno javno preduzeće "MB namenska" iz Lučana 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Biznis

loader