Srbija i Severna Makedonija potpisale Sporazum o digitalnoj transformaciji

Srbija i Severna Makedonija potpisale Sporazum o digitalnoj transformaciji

Srbija i Severna Makedonija potpisale Sporazum o digitalnoj transformaciji Izvor: Promo

Direktor Кancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović i ministar za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Damjan Mančevski potpisali su Sporazum u oblasti digitalne transformacije.

Ovo je i prvi korak u realizaciji programa "Srbija digitalizuje", kojim Кancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu Vlade Srbije kreće u širenje znanja i rešenja iz oblasti digitalizacije javne uprave, saopštila je Vlada Srbije.

Zahvaljujući Sporazumu, kojim se definišu konkretne aktivnosti, unaprediće se već dobra saradnja dve zemlje uspostavljena u okviru projekata digitalizacije Zapadnog Balkana, započeta održavanjem Digitalnog samita Zapadnog Balkana u Skoplju 2018. i Beogradu 2019. godine, posebno u oblasti informacionih i komunikacionih tehnologija i njihovoj primeni u razvoju elektronske uprave. 

Podseća se da su ideja i koncept digitalizacije, koji je postavljen kao jedan od prioriteta Vlade Srbije, prepoznati u zemljama regiona, kao efikasno sredstvo za uspostavljanje moderne javne uprave i njene transformacije u efikasan servis građana i privrede. 

"Razmena znanja, ideja i iskustava, ali i regionalno povezivanje i omogućavanje elektronskih usluga unutar regiona je od neprocenjivog značaja za dalji razvoj Zapadnog Balkana. U jeku četvrte industrijske revolucije celokupni region ima priliku da ako smo pametni, razumni i posvećeni, nadoknadimo propušteno i bazirajući se na inovacijama, znanju i primeni novih tehnologija stvaramo bolju budućnost", izjavio je Jovanović.  

Ministar za informaciono društvo i administraciju Severne Makedonije Damjan Mančevski ocenio je da će sporazum intenzivirati dobru saradnju koja je započeta na Digitalnim samitima održanim u Skoplju i Beogradu. 

"Sporazum se odnosi na razmenu iskustava oko novog koncepta internet prezentacija Vlade i ministarstava, kao i novom dvosmernom načinu komunikacije sa građanima", rekao je Mančevski.

On je dodao da mu je drago što Vlada Severne Makedonije može da upotrebi iskustvo Vlade Srbije, koja je svoju internet prezentaciju unapredila tako da je namenjena dvosmernoj komunikaciji sa građanima, što je osnov za reformu javne uprave za koju se zalažu obe zemlje.

Način na koji je Vlada Srbije unapredila komunikaciju sa građanima uspostavljanjem novog Portala Vlade i sistema "Budimo u kontaktu", čime je omogućeno da se građani obrate Vladi ili bilo kom ministarstvu i dobiju odgovor u roku od 72 sata, su predmet predavanja koje je direktor Кancelarije za IT i eUpravu održao svojim kolegama iz Vlade Severne Makedonije, navedeno je u saopštenju.


POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Plebsboy

Kakva vrhunska prodaja magle!

Bole

E bravo vam ga. A zeleni karton ne dao bog da ukinete... I sa Bosnom... Znate samo kako da uzmete pare

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5205
USD 1 106.5366
CHF 1 109.7502
GBP 1 139.1269
AUD 1 72.4362
JPY 100 97.6652

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Rekonstrukcija i proširenje daljinskog sistema grejanja toplana Priboj i Drina 15:55 h

15:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Potpisan ugovor o izgradnji petlje "Sopot", vrednost radova 2,18 miliona evra 12:15 h

12:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Jednostavnije procedure za zapošljavanje radnika iz Srbije u Nemačkoj 11:56 h

11:56 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Zakoni za bržu realizaciju velikih infrastrukturnih projekata 11:47 h

11:47 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Objavljena crna lista poslodavaca, na spisku firme koje krše prava porodilja 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Direktorka MMF-a najavila da bi Bugarska mogla da uđe u zonu evra 2023. godine 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Biznis

loader