Insajder: Galenika nakon privatizacije - gubici, manja proizvodnja, otpis dugova

Insajder: Galenika nakon privatizacije - gubici, manja proizvodnja, otpis dugova

Insajder: Galenika nakon privatizacije - gubici, manja proizvodnja, otpis dugova Izvor: Insajder

U prvoj godini poslovanja sa novim vlasnikom Galenika je ostvarila gubitak od 10,3 miliona evra, što je najlošiji poslovni rezultat kompanije za poslednjih pet godina, piše Insajder.

Insajder podseća da je Galenika prodata u novembru 2017 godine za 16 miliona evra. Iako je javnosti predstavljeno da je kupac poznata farmaceutska kuća iz Brazila EMS, ova kompanija je formalno vlasnik samo 27 odsto Galenike.

Prema istraživanju Insajdera, objavljenom u serijalu "Rasprodaja pod zavetom ćutanja", iza zvaničnog kupca, firme Elijus, stoji mreža od 13 uvezanih kompanija iz Brazila, Italije i Luksembruga.

Uprkos najavama predstavnika vlasti da Galeniku nakon privatizacije očekuje oporavak i razvoj, podaci o poslovanju pokazuju da je u prvoj godini nakon prodaje fabrika lekova poslovala sa gubitkom i smanjenom proizvodnjom, piše Insajder.

Prema poslednjem finansijskom izveštaju Galenike, prihodi od prodaje smanjeni su tokom prethodne godine za oko 8,4 miliona evra u odnosu na 2017. U izveštaju se konstatuje da je "proizvodnja radila u manjem obimu", a kao glavni razlog za smanjenje prihoda navodi se to da su veletrgovci raspolagali sa velikim zalihama zbog čega je Galenika bila prinuđena da prodaje robu sa “visokim procentima popusta”.

Galenika je prodata kao prezaduženo preduzeće, iako je država ovom preduzeću neposredno pre privatizacije i nakon prodaje oprostila dugove, navodi Insajder.

Osim konverzije državnog duga od 118 miliona evra pre prodaje, novom vlasniku je tokom 2017 otpisano 71,5 miliona evra dugovanja prema državnim poveriocima. Najnoviji podaci pokazuju da se sa otpisom dugova nastavilo i tokom prethodne godine, pa je 2018. država sada privatnoj Galenici oprostila dodatnih 11,8 miliona evra. Reč je o dugovanjima prema Upravi za javni dug, poreskoj upravi i lokalnim administracijama, piše Insajder.

Kako navodi Insajder, zanimljivo je da je osim smanjenja prihoda od prodaje, pod novim rukovostvom Galenike došlo i do značajnog smanjenja procenjene vrednosti imovine fabrike lekova. U finansijskom izveštaju za 2018. se navodi da je poslednjeg dana te godine revizorska kuća "Ernst & Young" uradila procenu vrednosti po kojoj je vrednost zemljišta, nekretnina, opreme Galenike sa dotadašnjih 108 miliona evra smanjena na 67 miliona evra.

Ovakva procena se značajno razlikuje i od procene revizorske kuće Dilojt koja je urađena neposredno pre privatizacije, a po kojoj je vrednost imovine Galenike iznosila 102 miliona evra.

Istraživanje Insajdera je pokazalo da je i sam Dilojt izvršio brojne korekcije u odnosu na raniju knjigovodstvenu vrednost onoga što poseduje Galenika.

Galenika ima više od 50 objekata, koristi više od 40 hektara gradskog građevinskog zemljišta u Zemunu gde se i nalazi osnovna imovina kompanije.

Iako je Dilojt procenio da zemljište vredi 14 miliona evra prema podacima Poreske uprave tržišna vrednost tog zemljišta je preko 30 miliona evra. Takođe Dilojt je procenio da svi objekti Galenike vrede 31 milion evra iako Galenika ima četiri fabrike od kojih je najnovija otvorena 2010, a plaćena je više od 50 miliona evra.

Na osnovu čega su ove, već smanjene vrednosti imovine Galenike, dodatno umanjene pitanje je koje je Insajder poslao rukovodstvu kompanije Galenika. U odgovoru nema objašnjenja na osnovu čega je umanjena vrednost. Navode da računovodstveni standardi nalažu da se procena vrednosti radi na svake tri, odnosno na svakih pet godina. Ne pominju procenu vrednosti koju je radila revizorska kuća Dilojt sa stanjem na dan 31. decembra 2016.

"Prethodnu procenu, koja je bila osnov za iskazivanje knjigovodstvene vrednosti osnovnih sredstava ranijih godina, uradilo je privredno društvo za projektovanje i konsalting 'ProEM' na dan 31.12.2013. godine. Imajući u vidu da je krajem 2018 godine isticao Zakonom predviđen rok u kom je Galenika a.d. morala da uradi ponovnu procenu svojih osnovnih sredstava i da ih u finansijskim izveštajima iskaže po fer vrednosti, mi smo na prethodno opisani način svoju zakonsku obavezu i ispunili", navodi se u odgovoru Galenike Insajderu.

Uprkos obećanjima predstavnika vlasti da će priavtizacijom Galenike biti povećan broj zaposlenih, podaci iz finansijskog izveštaja pokazuju da je novi vlasnik tokom 2018 smanjio broj zaposlenih sa 1.367 na 877 radnika. To manji broj od propisanog kupoprodajnim ugovorom, prema kojem je kupac morao da zadrži najmanje 900 u periodu od dve godine od potpisivanja ugovora, odnosno do novembra ove godine.

Komisija Ministarstva privrede za kontrolu ispunjavanja obaveza iz kupoprodajnog ugovora je u decembru 2018. konstatovala da se odlaže odlučivanje o tome da li je kupac ispunio obaveze o minimalnom broju zaposlenih dok o tome mišljenje ne dostavi Ministarstvo rada.

Prema ugovoru novi vlasnik Galenike ima obavezu da zadrži delatnost odnosno proizvodnju lekova do novembra 2019.godine, posle toga nema vise nikakvu obavezu ni prema radnicima ni prema državi.

Iz Galenike tvrde da to nije kršenje kupoprodajnog Ugovora koji, kako navode, u potpunosti poštuju.

"Broj zaposlenih je smanjen u skladu sa adekvatnim odredbama iz tog ugovora, a prema uslovima koji su njime propisani, konkretno – prestanak radnog odnosa zaposlenih nije usledio zbog tehnoloških, ekonomskih ili organizacionih promena u okviru kompanije. Određeni broj zaposlenih je dobrovoljno napustio kompaniju, neki su otišli u penziju a tokom prethodnih godinu dana bilo je više talasa zapošljavanja usled poslovnog razvoja. U toku je i proces selekcije za planirano zapošljavanje 20 novih kolega sa visokom stručnom spremom", navodi se u pisanom odgovoru Galenike.

Inače, ministar privrede Goran Knežević je neposredno pre potpisivanja ugovora rekao da očekuje da će kupac Galenike vrlo brzo proširiti proizvodnji i zaposliti više od dve hiljade ljudi, podseća Insajder.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Cika Peki

Sta ako prestanu sa proizvodnjom lekova ? Uvozicemo ih ? Bice skuplji i to sve po dzepu gradjana!

ŠETAČ

A,šta je sa Avionom?

Nele

Nista čudno, to isto je snašlo i Tigar iz Pirota,naime pre nepunih 2 godine na čelo kompanije su postavljeni kadrovi iz.pokreta socijalista. Od kako su.onoi tamo, kompanija posle.pozitivnog rezultsta sada belezi ogromne gubitke i to preko 500 miliona dinara. A na sve to drzava je upumpala kredit od 80mil.,dva socijalna programa, neverovatno ali istinito omogućila im da ne plaćaju poreze i doprinose sada već više od 600mil.dinara.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Ističe rok za porez, mnogima nisu stigla rešenja - šta plaćaju, kolika je kamata 16:43 h

16:43 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlada pokrenula program "Moja prva plata" da podstakne zapošljavanje mladih 16:30 h

16:30 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisan konkurs za finansiranje projekta digitalizacije bioskopa u Srbiji 14:58 h

14:58 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Predstavljen projekat novog dispečerskog centra Železnica Srbije 13:02 h

13:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 1,25 odsto 12:56 h

12:56 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ljajić: Šteta od milijardu evra zbog nedolaska stranih turista 11:55 h

11:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Norveška pomaže 68 preduzetnika sa 525.000 evra za unapređenje produktivnosti 10:36 h

10:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Drobnjak: Neće biti poskupljenja putarine u ovoj godini 10:29 h

10:29 h  |  Biznis

loader