Efektiva: Više se dobija tužbom, nego konverzijom kredita u evro

Efektiva: Više se dobija tužbom, nego konverzijom kredita u evro

Klijenti koji su otplatili kredite u švajcarcima mogu da pokrenu tužbe o ništavosti valutne klauzule i tako od banaka nadoknade štetu nastalu tokom otplate kredita, kaže Dejan Gavrilović iz Efektive. Oni koji i dalje duguju mogu da pokrenu tužbe za raskid ugovora i u tom slučaju će proći bolje nego konverzijom kredita, onjašnjava Gavrilović.

Istekao je rok koji su banke dale klijentima da se odluče da li će svoje kredite u švajcarcima konvertovati u evro. Prema pisanju medija za to se odlučilo oko 80 odsto korisnika stambenih kredita zaduženih u švajcarcima.

Dejan Gavrilović iz Efektive kaže da za dobar deo dužnika ovo nije bila dobra odluka, iako je donela nekakvo olakšanje. Dodaje da efekti lex specialisa o konverziji kredita nisu isti za one koji kredi treba da otplaćuju još 15 godina i one kojima je ostala godina ili dve do otplate.  

Efektiva je pozvala sve korisnike koji su otplatili kredite da se jave oko pokretanje tužbe za ništavost valutne klauzule. Dejan Gavrilović kaže da klijenti na taj način mogu da ostvare svoje pravo i nadoknade štetu koju su pretrpeli tokom otplate kredita, jer na njih lex specialis nije primenjivao.

"Imamo informaciju da je Vrhovni kasacioni sud u korist klijenata doneo dve pravosnažne presude o raskidu ugovora zbog promenjenih okolnosti… Mislim da ovaj zakon nije donet tek tako zato što su banke dobre, ili je neko dobra, već je donet iz razloga što se spremaju presude koje idu u prilog korisnicima kredita i onda se pristupilo na brzaka pregovorima", rekao je Gavrilović u Danu uživo na N1.

Dodaje da je trebalo sačekati još koji mesec i videti epilog sudskih presuda po tužbama za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti.

Gavrilović objašnjava da u slučaju presuda o raskidu ugovora dolazi do dinarske restuticije, odnosno klijent mora banci da vrati sa zateznom kamatom sve dinare koje je podigao, dok banka mora klijentu sa zateznom kamatom da vrati sve dinare koje je dobila na ime uplata. Ovakvim presudama mnogi dužnici prestali da budu dužnici, odnosno neki bi bili u nuli, a neki bi bili u pretplati.

Oni koji su tužili banke i tražili raskid ugovora moraće da povuku svoje tužbe ukoliko su prihvatili konverziju kredita. A oni koji nisu prihvatili lex specialis mogu da tuže banke za raskid ugovora ili za ništavost valutne kauzule. Upitan za šta da se odluče, gost Dana uživo savetuje dužnicima da izračunaju šta im donosi više.  

"Korisnici koji su ostali u švajcarcima raskidom ugovora više dobijaju nego konverzijom u evro. Samo treba videti koliko je vremena prošlo od trenutka kada je banka ponudila da se konvertuje kredit, jer klijent može da izgubio pravo tužbe ako mu je banka ponudila pravičnu izmenu", objašnjava Gavrilović.

Kaže i da oni koji su imali kamatne stope nešto više od nule više dobijaju ako nastave da otplaćuju kredite u švajcarcima i oni se nisu opredeljivali za konverziju. S druge strane su oni kojima je ostalo još godinu ili dve do otplate kredite. Oni će, prema proceni Gavrilovića, više dobiti tužbom nego primenom zakona.

"Teško je reći matematički u brojkama, ali sigurno je da tužbom za utvrđenje ništavosti valutne klauzule može da se prođe bolje nego konverzijom, a raskidom ugovora najbolje", tvrdi Gavrilović.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sojic

U sta da konvertujem svoj kredit u evrima podignut pre deset godina kada je evro vredeo oko 100 a sada je 120 din?????

Big Buch

Sojicu,nije 300.Razumes li ti to?

Balkanska ruta

Mislim da Gavrilović ne zna da je sudstvo u bankarskom kolu. Država će braniti ono sto je organizovala i čiji je deo kolača i uzela.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.7842
USD 1 106.1693
CHF 1 108.3771
GBP 1 129.0362
AUD 1 71.9600
JPY 100 99.7073

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Mihajlović: Ne pretvarati uspeh zbog auto-puta Miloš Veliki u - mržnju 10:29 h

10:29 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

SSP podnela zahtev Er Srbiji da dostavi podatke o uplatama na ime duga JAT-a 09:33 h

09:33 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nedimović: Afrička kuga neće odložiti ukidanje vakcine protiv svinjske 09:18 h

09:18 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore zabeležila rekord, u subotu 3.201 let 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bocan-Harčenko: U oktobru sporazum o slobodnoj trgovini s Evroazijskom unijom 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pepsiko i Matoni preuzeli "Knjaz", cena nije obelodanjena 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Radović: Banje su privatna imovina, njom ne može da upravlja država 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Savić: Pregovori o minimalcu su igra, predsednik je već rekao koliki će da bude 20.08.2019.

20.08.2019.  |  Biznis

loader