Pavle Petrović: Uvesti nova fiskalna pravila

Pavle Petrović: Uvesti nova fiskalna pravila

Pavle Petrović: Uvesti nova fiskalna pravila Izvor: Printscreen

Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović izjavio je da se članovi tog nezavisnog tela nadaju da bi do kraja ove godine u Srbiji mogla da se uvedu nova fiskalna pravila.

On je na sednici Skupštine Srbije, podnoseći izveštaj o radu Fiskalnog saveta za 2018. godinu, rekao da su još pre dve godine dali predloge o novoj fiskalnoj politici i da postoje indicije da bi Ministarstvo finansija htelo da diskutuje o tim predlozima.

Petrović je kazao da su dva glavna stuba za ta pravila - da deficit bude veoma nizak, u osnovi izbalansiran i da javni dug bude 45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a zajedno sa troškovima za restiticiju 50 odsto. On je istakao da su ti ciljevi dostižni.

Petrović je rekao da će i ove godine državni budžet biti izbalansiran ili sa manjim suficitom, a da se javni dug smanjuje u odnosu na ekonomski proizvod zemlje i u odnosu na dohodak zemlje.

"Sada je javni dug 51 odsto BDP-a. Sa ovim malim deficitom koji se predviđa i ove i sledećih godina on će i dalje nastaviti da pada i već za nekoliko godina može da bude između 45 i 50 odsto, a posle toga da ide na ispod 45 odsto", rekao je Petrović.

On je izneo primedbe na koje Fiskalni savet već neko vreme ukazuje Vladi Srbije, poput nepotrebnog odlaganja ukidanje Zakona o privremenom umanjenju penzija i izmena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koje je Skupština usvojila septembra prošle godine, a po kojima Vlada ima diskreciono pravo da određuje da li će biti rasta penzija i koliko će on iznositi.

Negodovao je što je još na snazi zabrana zapošljavanja u javnom sektoru, uvedena 2014. godine, i istakao da je ta odluka kontraproduktivna, da pojedini ključni delovi državnih službi zbog toga trpe i ne mogu da rade efikasno.

Kao drugi problem vezan za zapošljavanje u javnom sketoru naveo je plate, odnosno platne razrede, koji su po njegovim rečima od suštinske važnosti za podizanje kavaliteta usluga u javnom sektoru. Ocenio je da nije dobro što se ponovo odlaže uvođenje platnih razreda.

Zakon kojim se uređuju plate u javnom sektoru usvojen je 2017. godine i poslednji rok kad je trebalo da počne njegova primena bio je januar 2020. godine, ali je, prema informacijama iz Vlade Srbije, taj rok pomeren na juli iduće godine.

Petrović je imao primedbe i na proces pripreme budžeta i njegovu transprentnost, odnosno to što nema temeljne rasprave o tom dokumentu u parlamentu.

On je istakao da je neophodno da se poštuje budžetski kalendar da bi se napravio kvalitetan zakon o budžetu i obezbedila kvalitetna fiskalna politika, te da je potrebno da Vlada već sredinom godine pripremi fiskalnu strategiju, a u novembru Skupštini uputi predlog budžeta.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

,Ant-senior

Ne slušajte ga! Na njegov predlog su ojađeni penzioneri i nikad namirenja...

Spanulis

@Gille Bravo za sjajan komentar, poentirali ste sustinom!

Gille

Lepo bi bilo cuti i videti uporednu analizu Fiskalnog saveta, o rastu ucesca poreza na kapital u budzetu drzave i budzetima drzava clanica EU. Zasto? Pa prosto zato sto je rast usceca u budzetu, poreza na kapital, nezapamceno veci od rasta ucesca poreza na profit (dobit). Lepo bi bilo uporediti ucesce u budzetu poreza na imovinu sa clanicama EU. To dalje znaci da nasa drzava, sve vise oporezuje kapital (porez na nekretnine), dok zaostaje stopa rasta poreza na dobit. To dalje znaci drzava sve vise zavlaci ruku u dzep naciji, a sa druge strane hvali se budzetskim suficitom. Nije li to nacionalizacija na mala vrata? Lepo bi bilo da Fiskalni savet proveri ove brojke.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5156
USD 1 106.8615
CHF 1 107.9214
GBP 1 137.0444
AUD 1 72.6167
JPY 100 98.2736

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Brnabić: Srbija i Estonija prepoznate u Evropi kao lideri u digitalizaciji 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Na proleće počinje izgradnja autoputa od Niša do Pločnika 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nestašica svinjetine u Kini - na rafovima je sve manje, a cena sve veća 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tabaković: NBS kupila devet tona zlata, devizne rezerve preko 14 milijardi evra 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bela knjiga: Izvestan napredak, preporuke ostaju iste 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ljajić: "Mali Šengen" zato što region ekonomski zaostaje 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od nemačke penzije teško se živi u Nemačkoj 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Biznis

loader