NBS: "Standard i Purs" potvrdio kreditni rejting Srbije

NBS: "Standard i Purs" potvrdio kreditni rejting Srbije

NBS: "Standard i Purs" potvrdio kreditni rejting Srbije Izvor: N1
(arhiva)

Rejting agencija "Standard i Purs" potvrdila je kreditni rejting Srbije za dugoročno zaduživanje u domaćoj i stranoj valuti na nivou "BB“, a potvrđeni su i pozitivni izgledi za njegovo dalje poboljšanje, saopštila je Narodna banka Srbije.

Prema navodima agencije, pozitivni izgledi za povećanje kreditnog rejtinga Srbije odražavaju očekivanje nastavka snažnog privrednog rasta i u narednom periodu, odgovorno vođenje fiskalne politike i posvećenost vlade nastavku reformi podržanih aranžmanom sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Agencija posebno naglašava i povećan kredibilitet monetarne politike Narodne banke Srbije i očuvanu cenovnu i finansijsku stabilnost kao faktore koji su u osnovi pozitivnih izgleda.

Kao i u decembru 2018, kada je doneta odluka o popravljanju izgleda za povećanje kreditnog rejtinga, ova Agencija posebno ističe operativnu nezavisnost NBS, kao i mere kojima je centralna banka povećala kredibilitet i efikasnost monetarne politike u režimu ciljanja inflacije.

Ocenjuje se da je monetarna politika bila adekvatna, da je obezbedila usidravanje inflacionih očekivanja, što za rezultat ima višegodišnje uspešno očuvanje niske i stabilne inflacije.

Prema mišljenju Agencije, inflacija će i u srednjem roku ostati u granicama cilja od tri, plus-minus jedan i po odsto. Ističući rezultate NBS na planu sprovođenja režima inflacionog targetiranja, "Standard i Purs" naglašava i očuvanu relativnu stabilnost deviznog kursa.

Prema oceni Agencije, pored ublažavanja prekomernih kratkoročnih oscilacija, režim deviznog kursa koji primenjuje NBS doprineo je održavanju cenovne i finansijske stabilnosti i povećanju otpornosti Srbije na potencijalne šokove iz međunarodnog okruženja.

Ocenjujući kretanja u bankarskom sektoru, "Standard i Purs" naglašava rezultate ostvarene na planu održivog smanjenja problematičnih kredita.

Njihovo učešće u ukupnim kreditima smanjeno je od početka primene Strategije za rešavanje problematičnih kredita sa 23 odsto, na 5,5 procenata u martu ove godine, što je rezultat regulatornih aktivnosti NBS i Vlade Srbije.

Agencija ocenjuje i da su izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda stabilni, uprkos nepovoljnom uticaju usporavanja rasta zone evra u kratkom roku.

Očekuje se da će privredni rast i u narednim godinama ostati vođen domaćom tražnjom, koja će biti podržana investicijama, povoljnim uslovima na tržištu rada i rastom kreditne aktivnosti.

Mogućnost za dodatno ubrzanje privrednog rasta "Standard i Purs" vidi u nastavku sprovođenja strukturnih reformi i povećanju stope aktivnosti na tržištu rada, čemu će doprineti i nastavak procesa pridruživanja Evropskoj uniji, kao i aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom u formi instrumenta za koordinaciju politika.

Agencija je konstatovala i znatno smanjenje interne neravnoteže i višegodišnju posvećenost Vlade Srbije fiskalnoj konsolidaciji, koja je za rezultat imala suficit budžeta opšte države i u 2018. i nastavak smanjenja javnog duga.

Ističe se da je važnu ulogu u tome imalo i smanjenje kamatnih stopa, pa Agencija očekuje da će učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu nastaviti da se smanjuje i u narednim godinama.

U saopštenju se ističe da je Srbija znatno napredovala i na planu smanjenja spoljne neravnoteže, pre svega zahvaljujući izvozu, koji je u periodu 2010–2018 udvostručen i koji će i narednih godina nastaviti da raste po visokim stopama.

Uzimajući u obzir postignute rezultate, "Standard i Purs" ocenjuje da bi rejting Srbije mogao biti povećan u narednih šest do 12 meseci ukoliko se nastavi snažan privredni rast, uz smanjenje javnog duga i očuvanje spoljne održivosti.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Izuzetno lose ocene!

Buzdovanom u buducnost Ni

“BB An obligation rated 'BB' is less vulnerable to nonpayment than other speculative issues. However, it faces major ongoing uncertainties or exposure to adverse business, financial, or economic conditions that could lead to the obligor's inadequate capacity to meet its financial commitments on the obligation.” BB- drugim recima, likvidnost nije ugrozena i placanje obaveza je jos uvek na prihvatljivom nivou rizika ali nije garantovano u slucaju nepovoljnijih poslovnih, finansijskih ili ekonomskih uslova koji mogu da dovedu do nemogucnosti isplate preuzetih obaveza odnosno zaduzenja! To znaci da se rizici poverioca mogu donekle nadoknaditi vecom kamatom na zaduzenja!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Brokerska kuća: Pozitivni trendovi na Beogradskoj berzi 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kriza u modnoj industriji zbog korone, kompanije se prilagođavaju uslovima 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Da li je i koliko poslovna komunikacija uzdrmana epidemijom i radom od kuće 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Turistički radnici podeljeni u proceni oko realizacije zamenskih putovanja 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisan tender za tehničku kontrolu izgradnje postrojenja za prečišćavanje voda 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

APR: Više od 140.000 registrovanih subjekata evidentiralo podatke 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

PKS pokrenula besplatni program pomoći za mikro, mala i srednja preduzeća 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

RZS: U Srbiji u trećem kvartalu ove godine 292.000 nezaposlenih osoba 30.11.2020.

30.11.2020.  |  Biznis

loader