Poslovanje Aerodroma Niš: Brojke iste, različita tumačenja NKD i v.d. direktora

Poslovanje Aerodroma Niš: Brojke iste, različita tumačenja NKD i v.d. direktora

Nacionalna koalcija za decentralizaciju (NKD) objavila je podatke o poslovanju niškog aerodroma koji pokazuju nižu prosečnu platu zaposlenih, gubitke i veće naknade za članove Nadzornog odbora. V.D direktora Aerodroma Dušan Knežević ne poriče iznete brojke, ali im daje drugačije tumačenje, prema kojem poslovanje nije tako loše kao što NKD navodi.

Poslednji kvartalni izveštaj o poslovanju Aerodroma Niš objavljen je za prvi kvartal 2018. godine. Odgovarajući na pitanje iz NKD zašto Aerodrom NIš ne objavljuje kvartalne izveštaje od kada je prešao u ruke Republike, Knežević je gostujući u Novom danu N1 rekao da to pitanje nije samo za njega. On navodi da je izveštaj za drugi kvartal 2018. trebalo da objavi prethodno rukovodstvo.

Knežević je dužnost preuzeo u avgustu prošle godine kada je aerodrom prešao u ruke Republike, ali, kako kaže, bez zvanične primopredaje dužnosti, pa je tako izveštaj za poslednji kvartal prošle godine urađen u roku, ali je čekao proveru da bi bio objavljen.

Kada je u pitanju izveštaj za prvi kvartal ove godine, Knežević kaže da je njegovo donošenje čekalo izbor predsednika Nadzornog odbora i odluku Agencije protiv korupcije da on može da obavlja dve funkcije. Direktor Aerodoma kaže da će izveštaj biti objavljen kada Ministarstvo odobri Plan izmena i dopuna plana poslovanja za 2019. godinu.

"U skladu sa zakonom čekali smo da se procedura zvrši. Po dobijanju saglasnosti za izmenu plana poslovanja objavićemo i prvi kvartalni izveštaj i izmenu plana za 2019", rekao je Knežević.

Mladen Jovnaović iz NKD ponovio je u Novom danu ranije iznete podatke da je niški aerodrom 2018. godinu počeo u plusu višem od 100 miliona dinara, a završio sa 13 miliona gubitaka. V.d. direktora objašnjava da je gubitak postojao i ranije u radu, ali da je Aerodrom u 2015, 2016. i 2017. godini bio subvencionisan, za razliku od 2018. godine, pa se minus u poslovanju nije video na krjau godine.

"Od kada je postalo jasno da će aerodrom preuzeti država, NKD zastrašuje građane u Nišu i na jugu Srbije da će se nešto strašno desiti i da će prestati da funkcioniše. Pričali su da će biti otpuštanje, da će se takse povećati, da će se sve kompanije povući, pa da imamo pad kargo saobraćaja", kaže Knežević i dodaje da je saopštenje NKD o poslovanju aerodorma netačno i zlonamerno.

Jovanović iz NKD odgovara da činjenice ne mogu biti zlonamerne i dodaje da ta organizacija nikada nije najavljivala otpuštanje radnika, već da ih brine što i pored 12 novih linija sa niškog aerodroma nema povećanja broja zaposlenih.

Kada su u pitanju navodi o prosečnoj plati u preduzeću nižoj u 2018. nego prethodne godine, v.d. direktora kaže da na prosečnu platu u preduzeću može uticati više faktora, pa i to što je prethodni direktor imao primanja veća od njega. Ističe i da je aerodrom u 2018. uposlio 27 radnika sa srednjom stručnom spremom, čija su primanja niža, pa je i to uticalo na prosek kada se izračunava prosečna plata na nivou preduzeća.

"Nijedan radnik sigurno nije imao manju zaradu jer se cena rada nije menjala. To je izvrtanje podataka koje oni poseduju", ističe Knežević.

Govoreći o optužbama na račun Nadzornog odbora čiji broj je krajem 2018. godine porastao sa tri na pet članova, a godišnji budžet za nadoknade sa 1,9 na 3,9 miliona dinara, Knežević kaže da su ta primanja regulisana sa dva različita dokumenta. U prvom slučaju Uredbom Grada Niša za primanje u gradskim preduzećima, a u drugom Uredbom

Upitan kakav izveštaj očekuje za prvi kvartal 2019. godine, Jovanović kaže da će izveštaj biti isti kao podaci sa kojima NKD raspolaže.

"Dobićemo isti izveštaj. On (Knežević) skreće pažnju da treba da obratimo pažnju na detalje", ističe Jovanović.

POVEZANE VESTI

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Drz-te-se

Slobo je bio mala maca za ove ;)

Gradjanin

Cim se nazadnjaci, uhvate necega, ode sve u propast...🤔

Lazar K.

Meni je najaca izjava ministarke Joksimovic koja tumaci najgori izvestaj koji smo ikada dobili o slobodi medija koji je krajnje porazavajuci kao izvestaj gde imamo napretka i da nije tako los.Ni ona cak ne veruje u ono sto govori

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Oporavlja se industrijska proizvodnja u SAD 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Na prodaju imovina Drvoprometa iz Leskovca 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pad broja turista u Srbiji od 53 odsto u odnosu na isti period prošle godine 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Fleš procena RZS: Pad BDP-a u Srbije u drugom kvartalu 2020. godine za 6,5 odsto 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Raste broj gradilišta i zaposlenih u građevinarstvu u Srbiji 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

APR: Sutra ističe rok za dostavljanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu 03.08.2020.

03.08.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rekordna cena zlata na svetskom tržištu 02.08.2020.

02.08.2020.  |  Biznis

loader