Politika: Radni vek bi mogao biti produžen do 70. godine života

Politika: Radni vek bi mogao biti produžen do 70. godine života

Politika: Radni vek bi mogao biti produžen do 70. godine života Izvor: Shutterstock

Radni vek u Srbiji mogao bi biti produžen do navršenih 70 godina života, za one koji to žele, ako se usvoji inicijativa za izmenu Zakona o radu, piše Politika.

Kako se navodi, tu inicijativu prihvatili su eminentni stručnjaci na savetovanju o aktuelnim pitanjima savremenog zakonodavstva u Budvi.

Zaposleni bi mogao da ostane u radnom odnosu još pet godina posle ispunjenja uslova za starosnu penziju ako to sam želi i ako postoji potreba poslodavca za njegovim radom, rečeno je na savetovanju u organizaciji Savez udruženja pravnika Srbije i Republike Srpske.

Predlog da radni odnos ne mora da prestane po sili zakona sa 65 godina života, već da se ta granica može pomeriti do 70. rođendana, biće upućen nadležnim ministarstvima koja su ovlašćena da Vladi Srbije predlože izmene i dopune Zakona o radu, o čemu bi na kraju odlučila Skupština Srbije.

Docent na Fakultetu za poslovne studije i pravo Univerziteta "Union - Nikola Tesla" Vesna Stojanović rekla je za Politiku da bi posle 65. godine, poslodavac u skladu sa svojim potrebama mogao da ugovori sa zaposlenim puno radno vreme ili polovinu, ali i da radi od kuće ili neki drugi modalitet rada o kome bi se sporazumeli.

Ta novina ne mora nužno da znači manji broj radnih mesta za mlade, ali bi u mnogim kolektivima mogla da doprinese kvalitetu rada i prenošenju iskustva i znanja na nove kadrove.

Novim odredbama o mogućnosti produženja produženja radnog odnosa posle 65. godine ne bi se diralo u odredbe Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji utvrđuje da se strosna penzija može ostvariti s navršenih 65 godina života i 15 godina radnog staža. Taj uslov, kako minimalanni, ostao bi nepromenjen u Zakonu o PIO, piše Politika.

"Sloga": Inicijativa političkog, a ne ekonomskog karaktera

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" smatraju da je inicijativa za izmenu zakona o radu po kojoj bi se mogao produžiti radni vek zaposlenog u Srbiji do navršenih 70 godina života, za one koji to žele po sopstvenom zahtevu, čisto političkog, a ne ekonomskog karaktera.

Zameramo što se i ovaj predlog radi u totalno zatvorenoj atmosferi, na seminarima u Crnoj Gori, bez kvalitetne rasprave i stručnog mišljenja široke javnosti u Srbiji gde će zakon biti primenjivan. Sve ovo upućuje da će njegovim usvajanjem, odnosno legalizacijom u zakonu najveću korist imati pojedinci iz velike mašinerije koja je na rukovodećim mestima u javnim i državnim preduzećima, navodi "Sloga" u saopštenju.

Srbija se ozbiljno suočava sa gubitkom kvalitetne i stručne radne snage gotovo u svim tržišnim sferama, a težnja većine mladih koji završavaju neke od stručnih škola je da po završetku odu u države gde se još uvek može pristojno zaraditi i živeti od svog rada. Vlada i Skupština Srbije bi trebalo da se bave problemima poput povećanje plata i podizanja standarda svojih građana, a ne donošenjem još jednog u nizu oktroisanog zakona koji većinu građana ove zemlje stavlja u podanički položaj, ističe "Sloga".

POVEZANE VESTI

Komentari (94)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Glupi Avgust

Bilo bi zanimljivo da neko napravi računicu koliko se para mesečno slije u penzioni fond - to nije teško izračunati. Zna se koliko ima zaposlenih, kolika je prosečna plata, a time se jednostavnim množenjem dobija iznos mesečne uplate u fond. Zna se i koliko ima penzionera, kolika je prosečna penzija. Dakle znaju se I stvarni mesečni rashodi fonda. Ako je penzioni fond stabilan i konsolidovan, čemu ove najave? Ili je možda neki od statističkih podataka - broj zaposlenih, prosečna plata... - lažan?! Matematika je egzaktna nauka, tu je uvek 2+2=4.

Natalija BG

Тачно је да је рад до 70 године само могућност.. али ће много људи прихватити ту могућност, прво они који по јавном сектору не раде ништа па су одморни и неистрошени а друго, људи који цео век раде, црнче, а знају од пензије неће моћи нормално да живе па ће прихватити, наравно једва ће долазити на посао и отаљавати га.. мука ми је кад помислим.. А шта ће бити за 20 година, пошто неће бити младих који ће у међувремену побећи одавде, ко ће онда да финансира пензиони фонд? Да ли је из власти икога брига?? Ово не сме да им прође..

Marko

Kako je krenulo vecina Srba ce živeti u EU s Srbija ce biti prazna to Kaze i AV pa je svejedno kakvi ovde propisi vaze !

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Unija poslodavaca: Oporavak od krize spor i dugotrajan 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sanacija i izgradnja terminala za rasute i opšte terete luke Smederevo 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rusija obnavlja međunarodni avionski saobraćaj 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Referentna kamatna stopa ostaje na nivou od 1,25 odsto 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Er Srbija od 12. jula nastavlja sa letovima za Španiju 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vasilić: Šta Telekom i vlast skrivaju od građana (drugi deo) 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

HORES: Hotelijeri u Srbiji pretrpeli ogromnu štetu, potrebna konkretna pomoć 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Danas: Strmoglavi pad profitabilnosti Telekoma posle kupovine Kopernikusa 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Biznis

loader