RGZ: Rotacija službenika efikasna antikoruptivna mera još od 2016. godine

RGZ: Rotacija službenika efikasna antikoruptivna mera još od 2016. godine

RGZ: Rotacija službenika efikasna antikoruptivna mera još od 2016. godine Izvor: N1

Republički geodetski zavod (RGZ) saopštio je da je premeštanje službenika sa jednog na drugo radno mesto efikasna antikoruptivna mera koja se primenjuje u toj državnoj službi još od 2016. godine.

"Ova mera, rotacija državnih službenika, primenjena je prvi put na nivou Beograda u martu 2016. godine kada su radna mesta zamenili šefovi pravnih službi, a u septembru iste godine i načelnici beogradskih katastara", navodi se u saopštenju.

Predsednik Saveza samostalih sindikata Srbije Ljubisav Orbovič juče je izjavio da se u RGZ sa radnih mesta premeštaju radnici koji su učestvovali u štrajku, a ministar rada Zoran Đorđević je najavio da će poslati inspekciju u RGZ.

"Stručni i upravni nadzor RGZ sproveo je rutinsku kontrolu rada službe za katastar nepokretnosti Novi Sad 2 i utvrdio brojne nepravilnosti, a jedan od drastičnih primera je nalaz da je u toj službi šef katastra u svojoj fioci ili bolje reći ormaru imao 541 'zaboravljen' ili 'zagubljen' predmet. Ovakav nemar šefa službe za katastar očigledno nije slučajan i otvara širok prostor za koruptivne radnje na koje bi se stranke u postupku odlučile u očajničkom pokušaju da reše svoj problem. To je bio uobičajen model za korupciju koji su koristili nesavesni službenici, ali se novim informacionim sistemom za katastar staje na put takvim radnjama", naveo je u saopštenju RGZ.

Dodaje se da je takvo ponašanje zaposlenog državnog službenika, "čiji je glavni posao da bude u službi građana, uzrokovalo zastoj većeg broja projekata u Novom Sadu i uticalo na privredni razvoj grada", kao i da je to "teža povreda radnih zadataka".

Komisija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture takođe je sprovela kontrolu rada RGZ i utvrdila pojedine nepravilnosti na čijem se otklanjanju radi, ističe se u saopštenju.

"Direktor RGZ Borko Drašković je zbog svih otkrivenih nepravilnosti u radu službi za katastar, doneo odluku o rotaciji pojedinih državnih službenika, zaposlenih u katastrima u Srbiji u kojima su te nepravilnosti utvrdjene. Rotacija državnih službenika je zakonit postupak koji se pokazao kao izrazito brza i efikasna mera u borbi protiv korupcije. Svaki put kada je primenjena doprinela je i poboljšanju radne atmosfere u službi katastra jer bi donela promenu uobičajene prakse i razbijanje rutine", naveo je RGZ u saopštenju.

Kako je objašnjeno, u postupku rotacije zaposleni se premeštaju na drugo radno mesto sa istim zvanjem i u istom platnom razredu, tako da promena radne pozicije ne utiče na promenu vrste posla niti na visinu zarade.

"Na taj način se isključivo prekidaju razvijeni lanci uigranih kombinacija koji omogućavaju gomilanje predmeta i širom otvaraju vrata mogućnostima za korupciju", ocenio je RGZ.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Realno

Tigar solira kao da je privatizovao RGZ...

ZORICA

NA MOJOJ OPSTINI KOJA JE NAJGORA PO RADU SVIH SLUZBI U SLUZBI KATASTRA AKO NEMATE VEZU STAJACE VAM ZAHTEVI U FIJOCI I VISE OD GODINU DANA.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.7643
USD 1 105.2031
CHF 1 106.8933
GBP 1 131.0385
AUD 1 73.8149
JPY 100 97.2776

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Pojavile se naprsline na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru, izvođač ih otklanja 13:44 h

13:44 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

U mioničkom selu otvorena prva banka semena i gena u Srbiji 12:10 h

12:10 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Imovina Grada Beograda ubuduće će moći da se prodaje gotovo upola cene 11:12 h

11:12 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

JP Aerodrom Niš se pripaja JP Aerodromi Srbija 22.07.2019.

22.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Komisija za zaštitu konkurencije: Nema osnova za postupanje po inicijativi CarGo 22.07.2019.

22.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

MMF: Struja treba da poskupi bar toliko da bi se uskladila s rastom inflacije 22.07.2019.

22.07.2019.  |  Biznis

loader