NBS upozorava građane na neovlašćeno pružanje bankarskih usluga

NBS upozorava građane na neovlašćeno pružanje bankarskih usluga

NBS upozorava građane na neovlašćeno pružanje bankarskih usluga Izvor: N1

Narodna banka Srbije (NBS) je danas upozorila građane na neovlašćeno pružanje bankarskih usluga.

NBS je saopštila ;da se jedan broj privrednih društava bavi unovčavanjem čekova uz naplatu provizije, kao i isplatom određenog iznosa novčanih sredstava u zamenu za sredstvo obezbeđenja (nakit, motorna vozila, nekretnine i druge vrednosti) i uz određeni iznos kamate.

Kako je navedeno, NBS je uočila i da jedan broj privrednih društava nudi građanima investiranje novčanih sredstava uz reklamu u kojoj se garantuje isplata dobiti.

"Ukazujemo da pružanje ovih usluga predstavlja zapravo neovlašćeno kreditiranje, odnosno neovlašćeno primanje depozita", navedeno je u saopštenju.

Centralna banka podseća da je Zakonom o bankama propisano da se niko osim banke ne može baviti primanjem depozita, davanjem kredita i izdavanjem platnih kartica, osim ako je za to ovlašćen zakonom.

Tim zakonom je određeno da je banka akcionarsko društvo sa sedištem u Srbiji, koje ima dozvolu za rad NBS i obavlja depozitne i kreditne poslove.

"Ukazujemo da je obavljanje delatnosti kreditiranja bez izričitog zakonskog ovlašćenja ili primanja depozita bez dozvole Narodne banke Srbije zakonom predviđeno kao krivično delo", upozorili su oz NBS i naglasili da samo banka koja ima dozvolu za rad izdatu od strane NBS može da se bavi davanjem kredita i primanjem depozita.

Pod određenim uslovima i uz prethodnu dozvolu NBS kredite radi izvršavanja platnih transakcija mogu odobriti i platne institucije i institucije elektronskog novca.

Pored toga, na osnovu zakonskog ovlašćenja, kredite mogu odobravati i neke druge institucije, kao što je Fond za razvoj, koji može odobravati kredite radi podsticanja razvoja privrednih subjekata.

Kako je istaknuto, smisao ove zakonske odredbe je da se zaštite depoziti građana i spreči da se ovim poslovima bave lica koja ne ispunjavaju minimalne kadrovske i tehničke uslove i ne raspolažu kapitalom kojim garantuju povraćaj novca, niti ih kontroliše institucija specijalizovana za nadzor u oblasti finansijskog poslovanja.

"Građani depozite mogu poveravati samo bankama čiji rad kontroliše i nadzire Narodna banka Srbije, pri čemu banke moraju da ispunjavaju visoke kriterijume za osnivanje i rad", navedeno je u saopštenju.

Iz NBS su ukazali i da su svi depoziti građana položeni kod banaka osigurani do iznosa od 50.000 evra, što treba da pruži dodatnu sigurnost građanima i utiče na jačanje finansijske stabilnosti.

"Ukazujemo građanima da ako novčana sredstva poveravaju ili pribavljaju od privrednih društava koja nemaju dozvolu za rad Narodne banke Srbije, postoji značajan rizik da neće svoja sredstva povratiti ili da će njihovo poverenje biti zloupotrebljeno", navodi se u saopštenju i ističe da u takvoj situaciji NBS nije u mogućnosti da štiti njihova prava i interese jer nema ovlašćenja da vrši kontrolu poslovanja takvih privrednih društava.

Naglešeno je i da će građanima u tom slučaju biti onemogućeno ili bitno otežano da svoja prava zaštite i pred sudom, budući da su ugovori koji su protivni prinudnim propisima ništavi.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gradjanin

Pa sto im dadoste, dozvole za rad...

Viktor

Mi smo im dali dozvole da registruju firme koje se time bave, ali vi gradjani obratite pažnju na protivzakonite radnje...

Sloboda ili ništa

30 godina ova kvazidržava odobrava zelenaše i kamatare, zašto sada odjednom brine za dobrobit građana?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5515
USD 1 106.2757
CHF 1 107.2844
GBP 1 139.7260
AUD 1 72.6254
JPY 100 97.8699

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Otvorene pristupne saobraćajnice Žeželjevom mostu u Novom Sadu 15:32 h

15:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Završetak Ipsilon kraka do kraja godine 12:05 h

12:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Na beogradskom aerodromu počeo pilot projekat olakšanog povraćaja PDV putnicima 11:08 h

11:08 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zakon o agencijskom zapošljavanju: Radnici su izjednačeni, ali nisu isti 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Leks specijalis za Šumarca nije dobar, Vujanić kaže - vlast smo sami birali 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Leks specijalis za izgradnju puteva i metroa, struka upozorava na zloupotrebe 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bradaš: Pad nezaposlenosti ispod deset odsto više zabrinjava nego što ohrabruje 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbi najviše troše na hranu, Evropljani na račune, da li je razlog novac 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Biznis

loader