Udruženje Efektiva objavilo smernice i uputstvo dužnicima kredita u švajcarcima

Udruženje Efektiva objavilo smernice i uputstvo dužnicima kredita u švajcarcima

Udruženje Efektiva objavilo smernice i uputstvo dužnicima kredita u švajcarcima Izvor: N1
Dejan Gavrilović

Udruženje bankarskih klijenata "Efektiva" objavilo je moguće smernice i uputstvo na šta građani, zaduženi kreditima u švajcarcima, treba da obrate pažnju prilikom donošenja odluke o tome da li će tužiti banku ili prihvatiti konverziju tog duga u evro po leks specijalisu koji je stupio na snagu.

Predsednik "Efektive" Dejan Gavrilović rekao je agenciji Beta da ne postoji univerzalni stav ili savet svim klijentima da li da prihvate konverziju ili tuže banku, jer one još nisu dostavile ponude o kojima će se dužnici izjasniti u roku od mesec dana.

Vrovni kasacioni sud zauzeo je početkom aprila stav da je ništava odredba ugovora o stambenim kreditima, indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila pisani dokaz da se ona zadužila u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

Posle toga država i banke su sačinile zakon, leks specijalis, po kome će se dužnicima krediti konvertovati u evro i otpisati 38 odsto glavnice. 

"Za 15-20 dana očekujemo presudu Vrhovnog kasacionog suda koji je prema našim informacijama potvrdio jednu pravosnažu presudu za raskid ugovora u korist dužnika", rekao je Gavrilović. 

Dodao je da ako se ta informacija potvrdi, "to će faktički biti i stav VKS po pitanju raskida ugovora zbog promenjenih okolnosti, pa će svi koji vode spor, ili koji planiraju da ih pokrenu moći sa ogromnom izvesnošću da računaju na uspeh svojih sporova".

U ovom trenutku, kako je rekao, oko 1.000 članova "Efektive" pokrenulo je tužbe protiv banaka, a najpovoljnija varijanta bi bila da sudovi donesu presude za raskid ugovora zbog promenjenih okolnosti pri čemu se misli na nagli rast vrednosti švajcarske valute i u tom slučaju dug se vraća u dinare na dan podizanja kredita, obračunava zatezna kamata i prebija sa otplaćenim delom duga. 

"Ako se ima u vidu ta varijanta većina dužnika je otplatila dug", rekao je Gavrilović.

On je ocenio da ne treba žuriti sa odlukom o tome koji model rešenja problema prihvatititi i da treba u obzir uzeti sve činjenice među kojima je i sudska praksa. U "Efektivi" navode da su uvereni da će sve banke gubiti sporove za utvrđivanje ništavosti valutne klauzule.

Rezulatat takve presude bio bi, kako procenjuju, konverzija kredita u evro po paritetu koji je važio na dan svake uplate, čime se stiče određeni benefit, ali je okvirna procena da je tada veća korist nego ako se primeni leks specijalis, odnosno otpis 38 odsto trenutnog duga. 

U "Efektivi" navode da treba obratiti pažnju i na visinu kamate koja bi prema leks specijalisu iznosila od 2,5 do 3,4 odsto godišnje, ali da ima dužnika koji sada plaćaju kamatu od 0,3 do 1,7 odsto, pa bi veća kamata poskupela otplatu kredita.

Primena zakona o konverziji duga se, kako navode u "Efektivi" ne isplati korisnicima kojima je ostalo još par godina za otplatu kredita.

"Ako je kredit uzet na 12 godina, a otplaćivan je 11 godina, prihvatanje umanjenja sadašnje glavnice po leks specijalisu od 38 odsto je gotovo beznačajno, te se svakako daleko više isplati da se podnese tužba za utvrđenje ništavosti valutne klauzule ili raskid ugovora", naveli su u tom udruženju. 

Ističu da se prihvatanje leks specijalisa ne isplati ni dužnicima koji su pokušali prevremenim otplatama da namire dug, kao ni onima kojima je prodata nepokretnost zbog neplaćanja rata kredita.

POVEZANE VESTI

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gile

Čekajući Godoa(Vks)!

Advokat

Videli ste da je usvojen lex specialis kojim se otpisuje 38%glavnice i kredit pretvara u euro. A videli ste i stav Vrhovnog suda od 02.04.2019. Ima ga na njihovom sajtu. Brine me ekonomski efekat prema stavu VKS jer Ako se ostane pri stavu VKS od 02.04 onda kada se utvrdi nistavost klauzule u CHF,on kaze da ce pri izvrsenju ugovora koji ostaje na snazi bez te odredbe, da se izvrsi konverzija u EURO na dan uzimanja kredita i da se po tom kursu preracuna u euro sa kamatnom stopom na euro koja je tada vazila, i preracunace se i svaka rata po kursu euro na dan placanja rate. Tu ima problem jer su kamate na euro bile velike u to vreme. Pa sta ako dinarski iznos rate (rata CHF puta kurs- recimo u to vreme 50 din za 1 CHF)ne pokrije ratu dobijenu u euro (rata euro po konverziji na dan uzimanja kredita puta kurs recimo euro 80 din) pogotovo u pocetku otplate. Ostace da se duguje deo glavnice mesecno i banka ce to kamatiti. Recimo 20,30 50 eura. Sve dok CHF nije drasticno skocio u odnosu na dinar i euro pa je dinarska rata sa kursom CHF veca od dinarske u euro po novom planu otplate na euro. Tu bi se izvrsilo susretanje i prebijanje potrazivanja. Nadalje je sve pretplata korisnika kredita. Koliko je to ,ne znam. Mislim da je manje nego sto sad nude lex specijalisom. Zato je i donet zakon da se povuku tuzbe. VkS je poremetio dosadasnje dejstvo nistavosti,da kredit mora da bude kada se utvrdi nistavost dinarski, a ne i u drugoj valuti. Lex specijalis se isplati onima koji imaju jos polovinu i vise za otplatu, kao i kome je raskinut ugovor i kredit proglasen dospelim jer se otpisuje zatezna kamata koja je negde i premasila glavnicu, i na tako dobijenu glavnicu koliko sam ja razumeo otpisuje 38%. Verovatno ce se glavnici na dan dospelosti dodati dospele a neplacene rate recimo za 3,5 ili vec koliko godina neplacanja. U ostalom je gospidin Gavrilovic sve u pravu.

Katczinsky

Mislim da grešite. Koliko razumem ne izvršava se konverzija kredta u eure , jer banke se nisu zaduživale u švajcarcima i tako plasirale kredite, već u dinarima i u tom slučaju dug se vraća u dinare na dan podizanja kredita, obračunava zatezna kamata i prebija sa otplaćenim delom duga. poz

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.4829
USD 1 106.5798
CHF 1 107.7133
GBP 1 137.2143
AUD 1 72.3551
JPY 100 98.1232

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Jovanović: Decentralizacija Beograda, kojom se vlast hvali, je velika laž 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novosti iz Sberbanke: Štedi gde evro više vredi 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Šta je CFO i koja je njegova uloga u kompanijama 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Posle godinu, "Promenada" bez upotrebne dozvole ali i bez najavljivanog katanca 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pekez: Investitori ne dolaze u Srbiju samo zbog subvencija 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Paušalci, odsad svoje poreske obaveze možete izračunati na internetu 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Izvršitelji preuzeli pogon Fabrike reznog alata iz Čačka 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić na otvaranju novog bulevara kod Beograda na vodi: Ovo divno izgleda 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Biznis

loader