Gavrilović: Zakonom o švajcarcima država pomaže bankama, a ne klijentima

Gavrilović: Zakonom o švajcarcima država pomaže bankama, a ne klijentima

Zakon o konverziji kredita indeksiranih u švajcarskim francima olakšaće situaciju nekim korisnicima, ali ne svim, kaže Dejan Gavrilović iz udruženja Efektiva i dodaje da je pogrešan momenat za njegovo donošenje, jer su korisnici, kako je rekao, bili "nadomak sudskog epiloga".

U Skupštini Srbije nedavno je usvojen poseban zakon o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima. O tome da li su njime rešeni problemi klijenata, udruženja koja okupljaju klijente banaka različitih su stavova. Predstavnici Udruženja CHF kažu da su predloženim zadovoljni, dok iz Efektive poručuju da je u pitanju farsa države, kako bi se zaštitile banke.

"Udruženje Efektiva je stava da država ne treba da pomaže nikome, njeno je da omogući efikasan rad ravosuđa. Kada smo bili na korak do rešenja sudskim putem, donosi se zakon koji će bankama da umanji štetu", kazao je Gavrilović u Danu uživo.

Vrhovni kasacioni sud (VKS) zauzeo je početkom aprila stav da je ništava odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava. VKS je sugerisao kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

Gavrilović smatra da donošenje zakona čim je VKS zauzeo ovakav stav "ostavlja utisak da je država priskočila u pomoć bankama pre nego građanima zaduženim u švajcarcima".

"Ne mogu da kažem tačno koliko njih će biti zadovoljno ovim zakonom. Kada prođe primena zakona, videće se statistika. Pretenciozno je bilo reći da će svi prihvatiti ovo rešenje i da će svima odgovarati", kazao je Gavrilović.

On napominje da Efektiva nije ni bila pozvana na razgovore klijenata , države i banaka.

"Mi nismo ni bili pozvani na te pregovore, a zakon ne smatramo dobrim, jer 10 godina nije bilo pomaka i pregovra, a onda se u 15-tak dana donosi zakon navrat-nanos. Vrhovni kasacioni sud je pre toga zauzeo stav o ništavosti", kazao je Gavrilović.

Za raskid ugovora potrebna su dva uslova, kaže.

"Ako banka ne može da dokaže da je upozorila klijenta na rizike, i ako se i sama nije zadužila u francima. Znamo da nijedna banka ne može da kaže da ima ispunjena oba uslova. Možda dve banke mogu da dokažu da su upozorile klijente i par njih da su se zadužile u švajcarcima, ali nijedna ne ispunjava oba uslova", naglasio je Gavrilović.

milan ćulibrk Izvor: N1

Urednik nedeljnika NIN Milan Ćulibrk kaže da je teško dokazati da su klijenti bili obavešteni o rizicima kreditiranja u francima. On međutim, kaže da je on lično znao o čemu se radi i da se tada odlučio za "skuplju varijantu", a to je kreditiranje u evrima.

"Ja kao novinar se sećam, pisao sam o tome, prenosili smo i upozorenja tadašnjeg guvernera NBS Jelašića i guvernera švajcarske banke koji je rekao da će Švajcarska voditi računa o svojim građanima u nekom trenutku", kazao je Ćulibrk, ali dodao da ne može da kaže da su banke informisale klijente o rizicima.

To je, kako je rekao, teško dokazivo.

"Svaki klijent je imao bankarskog službenika naspram sebe, da li je bilo adekvatnog upozorenja, to ako nije bilo trećeg lica koje može da posvedoči, ne znam kako može da se dokaže na sudu da li je bio obavešten ili ne", rekao je Ćulibrk.

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

dragan

Najgora vlast, zar ne.... sve što radi ide na štetu društva i države

Marko

Zakon ne štiti potpuno banke. On nije pravičan za sve ali u velikoj meri pomaže korisnike kredita koji su zaduženi na 25-30god, čak i više nego stav VKS. Treba uraditi detaljnu analizu i videti stanja. Oni koji su imali fiksne kamate su najgore prošli a oni koji su imali varijabilne, znatno bolje. Opet ko je uzeo kredit tokom 2006.Ili 2007.mnogo bolje prolazi sa zakonom nego stavom VKS. Teško je napraviti zakon koji bi svima pomogao. Mi koji smo u ovim kreditima 12 i više godina, čekamo ovo rešenje kao lek. Banke drže čitav svet, imaju novca i teško je uraditi nešto što bi bilo njima na štetu. Lično nisam očekivao krucijalna rešenja, jer znamo kako sve funkcioniše ali pošto imam kredit na 30god za mene je ovo spas. Jesam izgubio deo novca, ali šta ću...bar da ne ostanem i na ulici

Nemke

Gresis Marko, ljudi koji su uzimale kredite ranije (2006-2007) dobijaju vise odlukom VKS nego Zakonom koji vise pogoduje onima koji su uzimali kredite kasnije (2010-2011). Takodje, NIJEDAN kredit u svajcarcima nije dogovren sa fiksnom kamatnom stopom, vec su pojedine banke proglasile takvim 2011. godine kada je dosao Zakon o zastiti potrosaca finansijskih usluga. Banke su na ovaj nacin ne samo prikrile da su koristile nezakonitu praksa uskladjivnaj kamata sa poslenovnom politikom (citaj, radile su sta su htele, sto je zabranjeno jos od starog Rimskog prava) nego su i sebi obezbedile OGROMNE marze - drzale su CHF kredite sa kamatama od 4% i vise dok je LIBOR postao negativan, oko -1%. Tu Marzu od 5% koju su sebi obezbedili je vrhunac zlocina, koji ce ostati nekaznjen ocigledno...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Cvejić: Gubljenje radnih mesta sprečavati dinamičkim, a ne linearnim merama 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Grad Beograd oglasio prodaju nepokretnosti u javnoj svojini 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Alitalija neće obnavljati letove za Beograd i Podgoricu do marta 2021. 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prihodi od ekoloških poreza veći 2,9 puta, u 2018. iznosili 212 milijardi dinara 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Potpisani sporazumi o izgradnji graničnog prelaza Bratunac i pristupnih mostova 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Prihodi od PDV veći od planiranih, trenutno nam nije potreban novac od MMF 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

BIRN: Iznajmljeni minibusevi koštali GSP duplo više nego da su ih kupili 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rajaner smanjuje broj letova, ukida 3.000 radnih mesta 18.09.2020.

18.09.2020.  |  Biznis

loader