RCC o pravima radnika na Zapadnom Balkanu: Nezaposlenost, niske plate...

RCC o pravima radnika na Zapadnom Balkanu: Nezaposlenost, niske plate...

RCC o pravima radnika na Zapadnom Balkanu: Nezaposlenost, niske plate... Izvor: N1
Ilustracija

Radnička prava, upisana u Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima, na Zapadnom Balkanu su u takvom stanju da se radnici i dalje bore sa nezaposlenošću, neformalnom zaposlenošću, niskim platama, visokim rizicima od siromaštva i drugim problemima, naveo je u autorskom tekstu povodom 1. maja Nand Šani, iz RCC.

"Međunarodni dan radnika ili praznik rada danas je praznik koji se slavi širom sveta u čast borbe radnika i sindikata. Ova prava, koja su mnogi platili svojom krvlju, a sada su deo Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, usvojene i donesene na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija 1948. godine, za ostatak sveta kao i za nas na Zapadnom Balkanu, data su i podrazumevaju se. Ipak, čak i sada, na Zapadnom Balkanu, u srcu Evrope, mi se i dalje borimo sa nezaposlenošću, neformalnom zaposlenošću, niskim platama, visokim rizicima od siromaštva, itd", naveo je Šani, koji je vođa tima Platforme Saveta za regionalnu saradnju (RCC) za zapošljavanje i socijalna pitanja. 

Kako je naveo Šani, iako su danas prve asocijacije na Međunarodni dan rada neradni dani i izleti s porodicom i prijateljima, njegovo poreklo leži u velikom štrajku u SAD 1886. koji je kulminirao masakrom na čikaškom Trgu žitne berze 4. maja, kada je policija pucala na okupljene radnike koji su tražili osmočasovno radno vreme i ubila veliki broj ljudi.

Najvažniji faktor u izvlačenju ljudi iz siromaštva, smatra Šani, predstavlja zaposlenost.

"Dobra vest je da je konačno, nakon decenije recesije, siromaštvo u regionu u padu, uglavnom zahvaljujući otvaranju novih radnih mesta. Loša vest je, međutim, ta da je stopa siromaštva i dalje visoka", naveo je on i dodao da su problemi to što je veliki deo poslova loše plaćen i da veoma mali procenat novih radnih mesta dobijaju mladi.

Ipak, navodi Šani, i pored ukupno pozitivnih trendova zaposlenosti, razlog za brigu je što na Zapadnom Balkanu posao ima samo polovina radno sposobnog stanovništva.

Prema Šanijevim rečima, još jedan problem je što se zbog strukturnih nedostataka tržišta rada gube produktivne godine radnog veka.

"Prema Svetskoj banci, prosečna radno sposobna žena na Zapadnom Balkanu gubi više od trideset, a prosečan radno sposoban muškarac više od dvadeset godina svog produktivnog radnog veka zbog nezaposlenosti i neaktivnosti, što je zapanjujuće, posebno kada pomislimo da produktivni radni vek traje ukupno nekih četrdeset godina", kaže Šani.

Šani je kao značajan faktor za uspeh na tržištu rada izdvojio i obrazovanje, koje sa svakom utrošenom godinom kasnije povećava prihode.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pođimo od banaka,

može li prosečni stanovnik bilo koje balkanske države da dobije kredit kakav dobije kada zbriše za SAD? Kamione na lizing, kuću na kredit, a kod nas? Eto na čemu treba raditi da bi stanovnici balkanskih država dobili mogućnost da pokrenu svoj posao i ne plaču zbog niskih zarada. Nije problem u jadnicima koji se trude da drže nos iznad vode i ne mogu da isplate višu zaradu, već je problem dublji.

Gradjanin

Uzivancija...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.7643
USD 1 105.2031
CHF 1 106.8933
GBP 1 131.0385
AUD 1 73.8149
JPY 100 97.2776

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Pojavile se naprsline na Koridoru 10 kroz Grdeličku klisuru, izvođač ih otklanja 13:44 h

13:44 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

U mioničkom selu otvorena prva banka semena i gena u Srbiji 12:10 h

12:10 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Imovina Grada Beograda ubuduće će moći da se prodaje gotovo upola cene 11:12 h

11:12 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

JP Aerodrom Niš se pripaja JP Aerodromi Srbija 22.07.2019.

22.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Komisija za zaštitu konkurencije: Nema osnova za postupanje po inicijativi CarGo 22.07.2019.

22.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

MMF: Struja treba da poskupi bar toliko da bi se uskladila s rastom inflacije 22.07.2019.

22.07.2019.  |  Biznis

loader