Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor u vezi sa kreditom u švajcarskim francima

Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor u vezi sa kreditom u švajcarskim francima

Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor u vezi sa kreditom u švajcarskim francima Izvor: N1

Vrhovni sud Grčke je presudio da su zakoniti uslovi ugovora pod kojima su banke odobravale kredite indeksirane u švajcarskim francima te se, kako u ugovorima piše, moraju i otplatiti - ili u toj valuti ili preračunati u evro po dnevnom kursu na dan plaćanja svake rate, objavljeno je u Atini.

Ta konačna presuda, doneta u četvrtak, odnosi se na 70.000 građana - dužnika grčkih banaka koji su uzimali kredite u švajcarskim francima računajući da će kamata biti manja nego da su kredite uzimali u evrima.

Međutim, zbog skoka vrednosti švajcarskog franka u odnosu na evro i ostale valute, dužnicima je skočio ne samo iznos kamate na dug, nego i vrednost glavnice, te je opterećenje za nih postalo finansijski nepodnošljivo, pišu grčki mediji.

Ukupna vrednost glavnice kredita u švajcarskim francima koje su građani Grčke mahom uzeli 2006-2009. godine, skočila je sa tadašnjih sedam na sadašnjih čak 13 milijardi evra.

Dužnici su očekivali da će Vrhovni sud podržati njihovu žalbu na odluku suda u Solunu koji je doneo presudu protiv jedne žene, dužnice u švajcarskim francima.

Ona je neuspešno tražila od suda u Solunu da se protivzakonitim proglasi bankarska odredba iz ugovora o otplati kredita ili u švajcarskim francima ili u protiv-vrednosti u evrima na dan plaćanja svake od mesečnih rata, i da se kao jedina zakonita protiv-vrednost prizna vrednost kredita u evrima po kursu na dan kada je kredit odobren, 2007. godine.

Na stranu te tužilje je stao i zamenik vrhovnog javnog tužioca Grčke Janis Angelis, koji je je Vrhovnom sudu predložio da obori odluku solunskog suda i time da za pravo ženi čiji se dug po kreditu u švajcarskim francima drastično povećao, kao i dugovi desetina hiljada drugih grčkih građana.

Zamenik vrhovnog javnog tužioca Grčke se u izlaganju u Vrhovnom sudu pozvao na to što je Sud Evopske unije nedavno presudio da su banke dužne da tražiocima kredita daju dovoljno informacija da mogu da odluče da li će uzeti kredit u stranoj valuti, a naročito da ih upozore na mogućnost da dug drasično poskupi zbog promene kursa.

Vrhovni sud Grčke je ipak odlučio suprotno, zasnivajući svoj stav na tome da banke nisu počinile zloupotrebu jer je u ugovorima "eksplicitan" i jasan stav o tome da je kredit indeksiran u švajcarskim francima i da se mora otplatiti ili u toj valuti, ili u evrima po kursu na dan isplate, te da zato nema mesta nedoumicama koje bi ukazivale na zloupotrebu.

Najnovija Odluka Vrhovnog suda smatra se jasnim signalom da će to telo na većanju zakazanom za 20. maj odbaciti i kolektivnu tužbu grčkih dužnika u švajcarskim francima koji smatraju da su ih banke obmanule i zloupotrebile zakonska ovlašćenja.

Od toga zavise presude niza nižih, mesnih grčkih sudova, koji su u očekivanju stava Vrhovnog suda doneli privremene mere obustavljanja otplate dugova pojedinih građana - dužnika, indeksiranih u švajcarskim francima.

Zato će, pišu grčki mediji, po svemu sudeći ipak svih 70.000 dužnika u švajcarskim francima morati da bankama nastave da otplaćuju dug bez obzira na drastičan skok vrednosti glavnice i iznosa kamate.

POVEZANE VESTI

Komentari (23)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Duki

Nije istina da su oni socijalni slučajevi, žive u novim komfornim stanovima ne plaćaju gazdama kiriju, a kada otplate kredit imaće imovinu koja će možda vredeti i višestruko nego danas. Podstanari koji plaćaju kirije gazdama daće za 30 godina preko 50 000 evra i nakon toga neće imati ništa deci da ostave. Tih 100 miliona evra je bolje uložiti za rešavanje stvarnih socijalnih slučajeva koji žive u catrljama bez imalo komfora i bez ikakvih ili pak bednih prihoda. Laž je da su im rate upetostrucene nije kurs švajcarci skočio pet puta. U odnosu na euro dužnike imali su mnogo manje rate A sada neznatno više jer treba i dužnici u evrima da se pobune i traže da im država pomaže. Konačno i neselektivno pomaganje svima nije u redu neki od njih su uzeli i kupili i preko 100 m2. Treba li i njima da država pomaže. Nisu oni bili lakomisleni već su bili LAKOMI. Tu svoju kako ostati treba obi da ispijaju A ne država.

Melmak

Lakomisleni i lakomi su gradjani koji su hteli da rese svoje zivotno pitanje.Banke koje vam pozajme novac za jedan stan a ocekuju da im kroz kamatu i kursnu razliku vratite tri sSu sta??Stvarno Vam je to normalno? Kako se zovu takvi krediti?Sta se desilo sa nama da smo postali tako samozivi da nemamo nimalo razumevanja za nase sugradjane koji su u problemima.Imamo razumevanje za lihvare a ne za njih?

Sramota

Ovo nemaju eura kao mi za bacanje

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.7999
USD 1 106.2505
CHF 1 108.3417
GBP 1 128.8416
AUD 1 72.1327
JPY 100 99.7121

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Trgovinska zabrana Huaveju odložena na 90 dana 07:48 h

07:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Politiko: "Bum" turizma u Evropi, ali nije svima do smeškanja 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Đukić: Rasipanje energijom veće nego što zemlja poput Srbije može da dozvoli 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od Obrenovca do Čačka za sat vremena, ali u Čačku morate - kroz centar grada 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novim autoputem se lako prođe, ali se do njega teško dođe 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Najveća evropska ekonomija nadomak recesije 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Preminuo osnivač Jiska i jedan od najbogatijih Danaca Lars Larsen 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prodaja imovine Centroprometa iz Šida 19.08.2019.

19.08.2019.  |  Biznis

loader