NALED: Reforme omogućile napredak Srbije

NALED: Reforme omogućile napredak Srbije

NALED: Reforme omogućile napredak Srbije Izvor: Tanjug/ DIMITRIJE GOLL

Nove procedure i podsticaji, koje su donele reforme, omogućili su da svakoga dana u Srbiji imamo pet novih registrovanih preduzetničkih firmi, 40 sezonskih radnika koji su angažovani i prijavljeni, 730 zahteva za upis u katastar nepokretnosti, kao i 265 zahteva za gradnju, izjavio je predsednik Saveta za eUpravu NALED-a Željko Tomić.

On je, nakon 13. godišnje Skupštine NALED-a, kazao da je prošlu godinu obeležio niz reformi, a kao najveće uspehe naveo je reformu katastar, novi sistem za elekronsku prijavu sezonskih radnika, uvođenje poreskog oslobođenja za početnike u poslovanju, ukidanje pečata, kao i dalja unapređenja u elektronskim građevinskim dozvolama.

Tomić je naglasio da su prioriteti NALED-a u narednom periodu suzbijanje sive ekonomije, unapređenje planiranja i izgradnje, razvoj poljoprivrede i unapređenje zdravstvenog sistema.

"Za nas je ključno uvođenje standarda dobrog poslovanja u rad javne uprave, kroz podršku EU integracijama, primenu preporuka Duing biznis liste Sveteke banke, kao i NALED-ovog programa sertifikacije opština po meri privrede", kazao je on.

Dodao je da se NALED i dalje zalaže za smanjenje poreskog opterećenje zarada, ukidanje parafiskalnih nameta i uvođenje javnog registra taksi i naknada, kao i uvođenje elektronskih javnih nabavki.

Najavio je i da će NALED uskoro postaviti sajt na kome će moći da se vidi tačno koju taksu i gde treba platiti, odnosno koliki je iznos tog nameta.

Mihajlović: Veliki posao urađen u katastru, inspekcijskim službama...

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da je dijalog države i privrede pravi put za unapređenje uslova poslovanja, što je, kako je ocenila, pokazala saradnja Vlade Srbije i NALED-a.

Ona je dodala da je put reformi često mukotrpan, i da nije jednostavno sprovesti ih, jer je potreban konsenzus države, privrede, civilnog sektora.

"Ali, kad smo se dogovorili, jer smo svi partneri u sprovođenju reformi, onda smo i uspeli da ostvarimo cilj. Ako postoji jedna ključna reč koja treba da opiše uspešne reforme onda je to – zajedno", navela je ona.

Mihajlović je istakla da je veliki posao urađen u reformi građevinskih dozvola, reformi katastra i u inspekcijskim službama. U narednom periodu očekuje da se potpuno završi elektronski katastar, uvođenje e-uprave u prostornim planovima, kao i da se ubrzaju reforme koje su važne za rejting Srbije na Duing biznis listi.

Skat: Najuspešnije reforme - iz dijaloga privrede i vlasti

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat rekao je da Srbija napredak u stvaranju povoljnijeg poslovnog okruženja ostvarila kroz dijaloga između vlasti, privrede i civilnog društva.

On je ocenio da je to važno jer je pomoglo Srbiji da privuče investicije, a privrednicima u zemlji omogućilo veću sigurnost da će njihove investicije ići predvidljivim tokom.

Skat je kazao i da je NALED "dete američke Vlade", čije je stvaranje 2006. godine podržala Američka organizaciju za međunarodni razvoj (USAID), i dodao da počinje nova faza u okviru koje će biti realizovani novi projekti ćiji je cilj podsticanje daljih reformi u Srbiji.

"Najuspešnije reforme, koje će najduže trajati, su one koje proističu iz dijaloga vlasti, privrede i civilnog društva, poput ovog koji je uspostavio NALED pre 13 godina", kazao je Skat.

Fabrici: Privreda Srbije ide u dobrom pravcu

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da privreda Srbije ide u dobrom pravcu i da su preduzeti ozbiljni koraci u reformi javne uprave, ali i da je potrebno da se nastave dalje reforme, pre svega u privatizaciji državnih preduzeća, ukidanju parafiskalnih nameta i sprečavanju odliva mozgova.

Prema njegovim rečima, EU ovaj regiona posmatra kao celinu i da sugeriše kreiranje integrisanog tržišta, koje bi mogao biti kamen temeljac za razvoj ovog dela Evrope koji će postati deo EU.

"Zbog toga radimo na povezanosti, protoku usluga, ljudi, investicija, a i zato postoji puno regionalnih inicijativa, što EU uvek podržava", rekao je Fabrici.

Šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva naglasio je da Srbija, zbog posvećenosti države reformama i koordinacije između aktivnosti države i poslovne zajednice, postaje kompetitivna na globalnom nivou, ali i da je sada potrebno da se ta koordinacija pretvori u akciju.

Ukazao je i da je za unapređenje konkurentnosti neophodno postojanje agenta za koordinaciju aktivnosti i merenje uticaja reformi.

"Zato sve vlade moraju da imaju nekoga ko će pomoći u tome, a vi imate NALED", rekao je Ndegva.

POVEZANE VESTI

Komentari (11)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sale

Jel to premijerka odradila izbacivanje pohvala, ali onih trulih provala... To je jos gore nego ona "svaki ciga svog konja hvali".

D. Boškovic, Beograd

Reforme. Koga ovaj NALED laze. Mojoj maloj firmi je ukinut poreski kredit za investicije u osnovna sredstva koji postoji u gotovo svim evropskim zemljama. Time je izvršen udar na sva mala i srednje preduzeća u zemlji koja ostvarenu dobit reinvestiraju u zemlji. Zatim su mi digli porez na imovinu skoro 700 odsto ukupno kroz tri podizanja u 2013, 2014. i 2015. godini. Lokalne takse i komunalne usluge su poskupele skoro 70 odsto za poslednjih pet godina. Ja kao mala firma plaćam 42 mesečne dažbine i 6 vrsta poreza, dakle ukupno 48 nameta. Privreda jos uvek placa vodu 100 odsto skuplje i odnosenje smeca 220 odsto skuplje. Zbog svega toga nemamo novca da bolje platimo zaposlene, pa oni masovno odlaze u inostranstvo. A kada platimo doprinose za zdravstvo po 5 sati čekamo u redovima da nam lupe pečat iako je premijerka rekla da je pečat ukinut. Koga vi lazete i o kakvim reformama pričate. Jedina reforma je da je ova nova ekipa na vlasti napunila džepove i da nekoliko gradjevinskih firmi u gradu dobija nameštene milionske poslove.

Mochwara

statistika je čudo. Očas posla od olova do zlata. Čista alhemija. Doduše, nekom olovo ostane nekom zlato pripadne

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5331
USD 1 106.7028
CHF 1 106.8871
GBP 1 132.8358
AUD 1 72.3103
JPY 100 98.7922

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Milovanović: SDPR do 2012. najjači u regionu, sada u ozbiljnim gubicima 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić položio kamen temeljac za fabriku namenske industrije u Kuršumliji 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sindikat u Kragujevcu: Radnici u trgovinama imaju samo dva slobodna dana mesečno 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Litijum kod Loznice - kako bi eksploatacija uticala na životnu sredinu 11.10.2019.

11.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nova poreska pravila za paušalce problem za deo IT zajednice 11.10.2019.

11.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Drakulić: Ako ne dignemo privredu na viši nivo ugasili smo svetlo 11.10.2019.

11.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine Zipera, 14. put 11.10.2019.

11.10.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Spor Kine i NBA: Najproblematičniji ovogodišnji tvit u korporativnoj Americi 11.10.2019.

11.10.2019.  |  Biznis

loader