Mali: Rešenje za kredite u švajcarcima državu košta 11,7 milijardi dinara

Mali: Rešenje za kredite u švajcarcima državu košta 11,7 milijardi dinara

Izvor: RTS

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je posle deset godina pronađeno kompromisno rešenje između korisnika stambenih kredita u švajcarskim fanacima, banaka i države koju će to koštati 11,7 milijardi dinara.

On je, obrazlažući Predlog zakona o konverziji stambenih kredita indeksiranih u švajcarskim francima u Skupštini Srbije, rekao da se taj leks specijalis odnosi na sve građane koji imaju kredite u toj švajcarskoj valuti, njih 15.785.

"Neki ekonomisti smatraju da država ne treba da plaća pogrešne individualne odluke, ali ne treba da ostavimo te građane na ulici", rekao je Mali.

Dodao je da je "licemerno da opozicija koristi teško stanje vlasnika kredita i stiče jeftine političke poene, a dok je bila na vlasti podsticala je te građane da uzimaju pozajmice u švajcarcima".

On je nagasio da je "komproisno rešenje danas moguće zahvaljujući stabilnim finansijama jer je u prvom tromesečju u republičkom budžetu ostvaren suficit od 15,8 milijardi dinara, a bio je planiran deficit od 19 milijardi, što znači da je rezultat bolji za oko 35 milijard dinara ili 300 miliona evra".

Mali je rekao da predloženi zakon predviđa da se preostali dug konvertuje u evre i da se od te sume otpiše 38 odsto, a kamatna stopa je ona koja je važila 31. mart 2019. za kredite indeksirane u evrima, iste vrednosti i ročnosti. Za banke koje nisu imale u ponudi stambene kredite ili su imale nesrazmerno velike kamatne stope primenjen je, kako je rekao, limit od 3,4 odsto, plus tromesečni ili šestomesečni eurobor za varijabilne kamatne stope, i limit od četiri odsto za fiksne kamatne stope.

"Izborili smo se da se ne obračunava zatezna kamata i da korisnici kredita ne snose troškove katastra i javnih beležnika", rekao je Mali.

Živković: Građani nisu krivi, a biće oštećeni

Izvor: N1

 Sigurno je da većina građana Srbije nije kriva za situaciju sa kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, a oni će biti oštećeni vladinim zakonskim rešenjem, ocenio je poslanik Nove stranke Zoran Živković i konstatovao da je takav predlog zakona dokaz da parlament "gubi smisao". 

Živković je ocenio da za problem kredita u švajcarskim francima mogu da budu krive banke, zaduženi građani i država.

Ono što je nesumnjivo da je tadašnji guverner Radovan Jelašić upozoravao da uzimanje kredita u švajcarskim francima predstavlja veliku opasnost, istakao je Živković.

Prema Živkoviću, postoji odgovornost banaka koje nisu u dovoljnoj meri upozorile građane na rizike, ali i delimična odgovornost samih dužnika.

Ono što je sigurno većina građana Srbije nije kriva za situaciju sa kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, a oni će biti oštećeni ovim zakonskim rešenjem, jer će za rešenje problema biti izdvojeno 100 miliona evra javnog novca, ocenio je Živković. Taj novac je dovoljan da se na lečenje pošalju sva deca i svi odrasli ljudi koji nemaju mogućnost da se leče u Srbiji, konstatovao je Živković.

On je ocenio da je predloženo zakonsko rešenje loše i da ga treba odložiti kako bi se u narednih mesec dana našlo "zdravo i normalno rešenje". Postoji primer za dobro rešenje, a to je potez vlasti nakon 5. oktobra. To je zakon za povraćaj stare devizne štednje, zaključio je Živković.

Obradović: Vlast se dogovara s bankama

Izvor: N1

Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je danas da su krediti zasnovani na valutnim klauzulama "pljačka građana Srbije", ali je konstatovao da vlast to neće da prizna već se direktno dogovara sa bankama. Obradović je povodom vladinog predloga zakona o kreditima u švajcarskim francima, istakao da Dveri smatraju da banke rade "u dosluhu sa vlašću" koja ih finansira iz budžeta. 

"Sada dobijamo zakon kojim se potvrđuje i ozakonjuje pljačkanje građana", smatra Obradović i navodi da vladin predlog zakona ništa ne govori o dužnicima kojima je oduzeta hipoteka zbog toga što nisu mogli da vraćaju kredite u francima. Prema Obradoviću, to je diskriminacija i kršenje Ustava Srbije.

On je predložio da se krediti u švajcarskim francima ne prebacuju u drugu stranu valutu nego da se indeksiraju u domaćoj valuti, dinarima. Obradović ne veruje da su banke zaista uzele švajcarske franke i potom ih koristile za kreditiranje građana Srbije.

One to nikada nisu ni radile, uveren je Obradović i konstatovao da je reč o valutnoj klauzuli koja omogućava bankama da više puta naplate date kredite. 

Obradović je ukazao i da "bankarske derikože treba dovesti poznaniju prava", ali ne samo njih nego i javne izvršitelje koji se "lično bogate na grbači naroda otimajući domove ljudima koji ne mogu da otplaćuju kredite ili plaćaju komunalne usluge". 

"Ono što trenutno rade javni izvršitelji je najveći kriminal u Srbiji", zaključio je Obradović.

Plate u predškolsim ustanovama veće za devet odsto

Mali je objasnio i da će dopunama Zakona o budžetskom sistemu plate zaposlenih u predškolskim ustanovama biti povećane za devet odsto u odnosu decembarska primanja.

On je obrazlažući predlog tog zakona rekao da će povišicu od devet, umesto sedam odsto, kako je ranije bilo planirano, zaposleni u predškolskim ustanovama dobiti sa junskom isplatom.

Mali je poslanicima predstavio i Predlog zakona o davanju garancije Republike Srbije u korist Sosijete ženeral banke, Komercijalne banke i Vojvođanske banke, za izmirenje obaveza javnog preduzeća Srbijagas.

POVEZANE VESTI

Komentari (90)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sale

Koliko vlast protracila novca naroda neka sebi da za lekove jos toliko ... Funyare obicne lopovske

Ratomir

Zastita banaka je dostigla visok nivo na stetu gradjana koji moraju da placaju njihovo poslovanje kada su propustili da blagovremeno zastite klijente duznike u Sch aneksima ugovora. Sprega vlasti i banaka ukazuje na oligarhijski nacin upravlhanja ekonominom.

Gero TZ

Servisirati stambeni kredit mogu samo lica sa većim platama odnosno obrazovana lica pa cenim da su oni dobro znali šta rade. Zašto sada poreski obveznici, među kojima ogroman broj beskućnika, moraju da subvencionišu nečiju pohlepu sa 100 miliona evra. Zašto se sada, posle prihvatljive odluke suda donosi Lex koji nikome ne odgovara osim Vučiću i njegovim štićenicama - bankama. Siniša kaže da su rešili nešto što niko nije hteo 10 godina. U te niko spadaš i ti Mali, Vučić, Tabaković, Vujović... Uostalom problem je rešilo 14 zemalja iz CIE bez Lexa, imali ste uporedno pravo na dlanu, ali ne i znanja i volje.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5400
USD 1 106.7672
CHF 1 110.3973
GBP 1 137.6508
AUD 1 69.5915
JPY 100 98.1053

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Novi posao za bugarsku kompaniju poznatu po automobilu iz nesreće u Doljevcu 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ana Brnabić i Marko Čadež predstavili mere podrške za razvoj privrede 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tim MMF-a: Unaprediti fiskalna pravila i upravljanje državnim preduzećima 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Opština Čajetina raspisala tender za nabavku sistema za žičaru na Zlatiboru 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zaposleni u Fijatu koji rade na prijemu delova zabrinuti zbog koronavirusa 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić i Brnabić razgovarali sa predstavnicima misije MMF 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Rast broja turista u Srbiji u januaru 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Industrijska proizvodnja u januaru veća za 6,3 odsto 28.02.2020.

28.02.2020.  |  Biznis

loader