Delegacija NBS na prolećnom zasedanju MMF: Srbija posvećena sprovođenju reformi

Delegacija NBS na prolećnom zasedanju MMF: Srbija posvećena sprovođenju reformi

Delegacija NBS na prolećnom zasedanju MMF: Srbija posvećena sprovođenju reformi Izvor: N1

Delegacija Srbije, koju predvodi guverner Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković, sastala se tokom Prolećnog zasedanja Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Grupacije Svetske banke u Vašingtonu sa zamenikom izvršnog direktora MMF-a Tao Žangom.

Kako je saopštila NBS, održani su i sastanci sa direktorom MMF-og sektora za Evropu Polom Tomsenom, timom MMF-a za Srbiju, kao i sa predstavnicima velikog broja investitora.  

Analizirajući rezultate iz prethodnog perioda, kao i sprovođenje novog aranžmana u formi Instrumenta za koordinaciju politike, Žang je ocenio da je Srbija potpuno posvećena sprovođenju reformi i istakao da će MMF nastaviti da pruža punu podršku ključnim reformama u Srbiji.  

On je dodao i da je Srbija nedvosmisleno pokazala da ima i volju i rešenost da nastavi da jača i napreduje. 

Guvener NBS Jorgovanka Tabaković je naglasila da su u prethodnih pet godina postignuti značajni rezultati na planu jačanja makroekonomske stabilnosti Srbije i izgleda domaće ekonomije, u uslovima pune koordinacije politika.  

Inflacija je očuvana na niskom nivou, deficit platnog bilansa je prepolovljen, premija rizika Srbije je na znatno nižem nivou, a kreditni rejting zemlje je povećan. Snažno fiskalno prilagođavanje omogućilo je i da pad učešća javnog duga, na oko 50 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP-a) bude brži od očekivanog, navela je NBS.  

Istaknuto je da su Tokom sastanka sumirani i rezultati koji su ostvareni tokom novog investicionog ciklusa, koji se mere rastom investicija u fiksne fondove od oko 30 odsto, vodjene investicijama i privatnog sektora i države, kao i prepolovljenom stopom nezaposlenosti.  

Tokom sastanka sa direktorom MMF-ovog sektora za Evropu i timom za Srbiju ocenjeno je da se i u okviru novog aranžmana sa MMF-om, koji nema finansijsku komponentu i za cilj ima očuvanje postignutih rezultata, nastavlja dobra saradnja Srbije sa tom institucijom.  

Razgovaralo se i o aktivnostima koje su sprovedene kako bi se olakšalo poslovanje, i korisnici finansijskih usluga i njihove potrebe stavili u fokus – od funkcionisanja instant plaćanja, preko mogućnosti plaćanja sistemom "prepoznavanja lica", do jačanja transparentnosti finansijskih usluga.  

Pozitivno je ocenjen i dinamičan rast štednje u dinarima od blizu 25 odsto u 2018. godini, uz rast koji se nastavlja i u ovoj godini.  

Kako je navela NBS, Srbija je prepoznata i kao vodeća zemlja po pitanju rešavanja problematičnih kredita čije je učešće spušteno na 5,7 odsto u decembru prošle godine.  

Ocenjeno je da su stabilnost i povoljni izgledi domaće ekonomije u osnovi visokog interesovanja investitora za dugoročna ulaganja u Srbiju, čime se potvrđuju postignuti rezultati na unapređenju domaćeg poslovnog ambijenta, kao i napredak na svetskim listama konkurentnosti. Da je ekonomija Srbije stabilnija i sa boljim perspektivama, svedoči i priliv stranih direktnih investicija koji je prošle godine iznosio oko 7,5 odsto BDP-a.

"Analizirani su i izazovi koji dominantno dolaze iz medjunarodnog okruženja, o kojima je detaljno diskutovano na svim nivoima tokom Prolećnog zasedanja. Zbog toga je bilo važno da je prethodni period iskorišćen da se stvore temelji za održiv privredni rast, kako bi se nastavilo sa daljim reformama za sveobuhvatan rast", istakla je NBS u saopštenju.

POVEZANE VESTI

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

NM

Cico ti li si? Salu na stranu dolazak SNS na vlasti dug je bio 14,5 milijardi eura a danas je samo 28.5 i jos uvek raste pitam se ako smo izgubili skoro 800000 radnika koji su otisli u inostranstvo a zaduzujemo se i imamo veliki broj starih kako to da smo u suficitu? Mene su ucili na fakultetu neku drugu ekonomiju i matematiku ali ja ipak nisam ekspert kao cica, mali i najveci od svih av.

Вера

Кажите то вашим економистама који вам гостују и говоре да је све лаж и да од опоравке нема ништа!

Gordana baka

Zamolicu sve iz MMF, da se okane svojih podrski, I prestanu da Vuvicu duvaju vetar u ledja.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 118.0364
USD 1 105.2112
CHF 1 103.1246
GBP 1 136.0650
AUD 1 73.9994
JPY 100 94.0754

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Vučić: Kinezi od svih zemalja Jugoistočne Evrope najviše ulažu u Srbiju 20:32 h

20:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Udruženje bivših radnika podnelo tužbu protiv PKB-a i države 19:48 h

19:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija na godišnjem nivou dobija oko 200 miliona evra iz fondova EU 16:30 h

16:30 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za rekonstrukciju i restauraciju spomenika Pobednik 15:22 h

15:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Haradinaj: Radimo na stvaranju što povoljnijih uslova za privrednike na Kosovu 14:02 h

14:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Dve ponude za Jubmes banku, Blic piše da je izvestan kupac menjačnica iz Zemuna 14:01 h

14:01 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić: Za deset dana otvaranje južnog kraka Koridora 10 13:53 h

13:53 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sporazumi s Kinom za više infrastrukturnih projekata, saradnja i oko metroa 13:24 h

13:24 h  |  Biznis

loader