Matić o romingu: Cene minuta u regionu do 22 dinara, dogodine manje za 40 odsto

Matić o romingu: Cene minuta u regionu do 22 dinara, dogodine manje za 40 odsto

Državna sekretarka u ministarstvu telekomunikacija Tatjana Matić kaže da je veoma značajan sporazum o nižim cenama rominga, koje će se fazno smanjivati, pa će ove godine biti niže 27 odsto, a dogodine b trebalo dodatnih 40 odsto. Cena minuta u romingu neće prelaziti 22 dinara, poruke 7, a megabajta 21 dinar, dodaje.

Danas su, na drugom Digitalnom samitu ekonomija Zapadnog Balkana, na kojem je prisutno više od 3.000 učesnika, 2.000 kompanija i 200 govornika, održani brojni paneli i prezentacije o procesima u digitalnoj transformaciji u Srbiji i regionu. Digitalni samit jedan je od simbola regionalne saradnje, a iniciran je Berlinskim procesom.

Državna sekretarka u ministarstvu telekomunikacija kaže da će se cene fazno smanjivati od 1. jula ove godine zaključno sa 1. julom 2021.

"Ove godine se mogu očekivati smanjenje cena do 27 odsto, što znači da cena minuta u romingu ne može prelaziti 22 dinara, sms poruka ne može iznositi više od 7 dinara i prenos podataka po megabajtu ne može biti više od 21 dinar", prenosi Matićeva u Danu uživo.  

Nova potpisnica sporazuma je Albanija i najveće sniženje cena će biti baš kad je u pitanju saobraćaj u odnosu na zu zemlju, 85 posto, dodaje.

 "Očekujemo da 2021. dođe do potpunog ukidanja rominga i za nas je ovo značajan signal, ovo je prvi korak ka ukidanju rominga i sa zemljama članicama EU", kaže Matićeva.

Gošća N1 objašnjava da je planirano postepeno smanjenje, tako da od jula sledeće godine ide dodatno sniženje cena, da bi došlo do ukidanja 1. jula 2021. Ovo je neophodno zbog tehničkog aspekta, jer su potrebne određene pripreme mobilnih operatora, s obzirom na to da je ovo za njih veliki izazov, navela je, dodajući da je to bio jedan od razloga zašto se do sada sa tim toliko i čekalo.

Trebalo je ispregovarati ne samo sa potpisnicima sporazuma, već i sa regulatorima i mobilnim operatorima kojima je to teško palo, jer se radi o profitu kojeg će se morati odreći, navodi sekretarka. Ona dodaje da će se neki drugi vid saobraćaja u ovim mrežama sigurno povećati i da postoji način da operatori nadoknade gubitak.

Naredne godine, navodi, biće još veće umanjenje cena - "trebalo bi da bude dodatnih 40 odsto". Gošća Dana uživo ocenjuje da će ovo olakšati i protok roba i usluga i komunikaciju među ljudima.

O kosovskom broju: Telekom će brzo omogućiti da broj 383 bude dostupan

Govoreći o kosovskom međunarodnom broju 383, Matićeva podseća da je Srbija 2016. dala sagalasnost u skladu sa Briselskim sporazumom, da Austrija potraži taj broj i pomogla na taj način da se do njega dođe. Postoji u skladu sa Briselskim sporazumom jedan tehnički dokument koji definiše rokove u ispunjavanju obaveza na tom putu, dodala je.

"Informacija koju imam, kad je u pitanju fiksna mreža, Telekom će jako brzo omogućiti da ovaj broj bude dostupan, a odmah nakon toga sledi i tehničko usklađivanje i sa mobilnim brojem. Ono u šta sam sigurna je da je to moguće i u ovom trenutku, preko Vibera", rekla je Matićeva, upitana da prokomentariše izjave da kosovski ministar nije mogao iz Beograda da javi vest o potpisanom sporazumu za roming.

S Crnom Gorom prekogranično elektronsko poslovanje 

Sa Crnom Gorom je potpisan bilateralni sporazum o međusobnom priznavanju e-usluga od poverenja.

To znači, objašnjava Matićeva, međusobno priznavanje kvalifikovanih elektronskih potpisa, pečata i vremenskog žiga. To će omogućiti građanima Srbije i Crne Gore da sva svoja poslovanja i potrebe mogu elektronskim putem da rešavaju iz Srbije u Crnoj Gori ili obrnuto, kao na primer dostavljanje podataka Poreskoj upravi, APR...

Matićeva kaže da je ovim sporazumom omogućeno prekogranično elektronsko poslovanje i da nema više potrebe da neko šalje svojeručne potpise sa pečatom ili da ovlašćuje advokate. 

Navodi da više od 6.500 preduzeća ima robnu razmenu između Srbije i Crne Gore i da će to privrednicima olakšati poslovanje. U Srbiji je više od 600 privrednih subjekata, prema APR-u, u kojima udeo u vlasništvu imaju građani iz Crne Gore, dodaje.

POVEZANE VESTI

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lale

Roaming je najveći organizovani lopovluk u istoriji čovečanstva. Ne postoje apsolutno nikakva tehnička opravdanja za njega. U pitanju je čista izmišljotina da bi se uzimale pare. Ovo sam u nekoliko navrata čuo od ljudi iz te struke.

Igor_BL

Za početak MTS bi u okviru svoje mreže u Crnoj Gori i BiH mogao jednostavno i jednostrano da ukine roaming. Kada si korisnik jedne od tih mreža i koristiš jednu od tih mreža, svi minuti, sms i mobilni internet ti važi kao da si u matičnoj mreži.

domicilna nistarija

Da sam na tvom mestu, bilo bi me sramota da kazem da ste nam omogucili cenu rominga nizu za 40% kada cela EU nema roming.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5576
USD 1 106.0415
CHF 1 109.3356
GBP 1 138.4333
AUD 1 72.5396
JPY 100 96.3508

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Francuska i SAD izbegle trgovinski rat, postignut sporazum o oporezivanju 21:23 h

21:23 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić u Davosu razgovarala s predstavnicima Simensa i Filipsa 20:04 h

20:04 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

JKP iz Pančeva raspisalo nabavku za izradu projektne dokumentacije za vodovod 15:55 h

15:55 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Let Beograd-Priština više puta nedeljno, još se ne zna datum prvog polaska 15:14 h

15:14 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Radnik.rs: Telekomovo preduzeće Telus dobija tendere, iako je prekršilo zakon 15:06 h

15:06 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vizer za deset godina prevezao pet miliona putnika u Srbiji 14:54 h

14:54 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Gradićemo auto-put od Beograda do Zrenjanina i od Zrenjanina do NS 13:53 h

13:53 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tramp preti uvođenjem carina od 25 odsto na evropska vozila 13:25 h

13:25 h  |  Biznis

loader