Ima li rešenja za kredite u švajcarcima, sud i banke različito tumače zakon

Ima li rešenja za kredite u švajcarcima, sud i banke različito tumače zakon

Izvor: N1

Nastavlja se polemika oko kredita indeksiranih u švajcarskim francima. Vrhovni kasacioni sud doneo je odluku da su banke dužne da dokažu da su se i one zadužile u švajcarcima. Kao privremena mera uvedena je i zabrana aktiviranja hipoteke.

Posle takve odluke ostaje sporno na koga će pasti teret da isplati dugovanja, imajući u vidu da je predsednik države najavio da bi deo troškova trebalo da se finansira iz budžeta.

 Da li je rešenje problema za one koji su uzeli kredite u švajcarskim francima na vidiku? Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obećao je da će država pomoći, tako što će se iz republičke kase izdvojiti 120 miliona evra. Međutim, Koalicija za nadzor javnih finansija apeluje da se od takvog predloga odustane.

"Umesto najavljenog iznosa, za ove namene se ne sme izdvojiti nijedan evro budžetskog novca. Ne postoji nijedan opravdan razlog zbog kojeg bi oni koji se nisu zaduživali platili za one koji su dužni. Nijedan građanin Srbije nije dužan da plaća cenu loših poslovnih odluka pojedinaca niti da snosi rizik njihovih pogrešnih procena", navodi Koalicija.

Prema odluci Vrhovnog kasacionog suda krediti će biti nevažeći, ukoliko banke ne dokažu da su se i same zadužile u švajcarskoj valuti. Sud je kao privremenu meru sugerisao i zabranu aktiviranja hipoteke. Na to je reagovalo i Udruženje banaka.

"Udružеnjе bаnаkа Srbiје ističе dа iznеtо Prаvnо shvаtаnjе о punоvаžnоsti vаlutnе klаuzulе kоd ugоvоrа о krеditu u švајcаrskim frаncimа i kоnvеrziјi Vrhоvnоg kаsаciоnоg sudа unоsi prаvnu nеsigurnоst. Očekujemo da se jasno precizira na kojim se zakonskim propisima zasnivaju svi izneti stavovi u cilju očuvanja pravne sigurnosti."

Za ministarku pravde Nelu Kuburović nema dileme - odluke sudova moraju se, kaže, poštovati.

"Preporuka stava koji je doneo Vrhovni kasacioni sud da ukoliko je započet postupak izvršenja da se donese privremena mera ili da javni izvršitelji odlože izvršenje u toj situaciji, tako da se nadamo da će nižestepeni sudovi poštovati preporuku Vrhovnog kasacionog suda, a svakako i javni izvršitelji da postupaju u skladu sa odlukom koju sud donese", rekla je Kuburović.

Zbog duga banci za stambeni kredit u švajcarskoj valuti pojedine porodice su ostale bez krova nad glavom. Zato pitaju nadležne - šta će biti sa našim stanovima, koji su nam oduzeti pre odluke suda?

"Mislim da među nama nema razlike, bez obzira da li su naši stanovi oduzeti, ili je neko u toku isplate ili ima neki treći problem sa švajcarskim frankom. Ja bih volela da moj primer bude primer dobre prakse za sve one kojima je stan oduzet, pa da eto neko se založi za sve nas koji smo u istoj situaciji da ovi procesi budu vrlo brzo odrađeni i da mi ponovo steknemo svoj krov nad glavom", izrazila je nadu Snežana Aksentijević, zadužena u švajcarcima.

Kako bi se problem zaduženih u švajcarskim francima rešio na sistemski način, iz Udruženja CHF Srbija su poručili da očekuju formiranje radne grupe sastavljene od predstavnika države, Narodne banke Srbije, banaka i korisnika kredita.

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nčf

Znači, ovi što su uzimali kredite u evrima su ovce. Lično znam čoveka koji je prilikom uzimanja kredita u švajcarcima rekao da nije lud da uzima kredit u evrima, i da to samo ovca može uraditi. Bogami, bio je u pravu... Vrlo je glasan sad da je država dužna da mu to reši, izgleda i da hoće...

Prc

Pa razresenje VRATITE stan

Krki

Raspitajte se malo, koliko stanova imaju izvršioci i članovi njihovih porodica, koji su nabavljeni po izvršenjima za bagatelne cene.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Ponovo popravke u Grdeličkoj klisuri, nadležni kažu da "ispravljaju nedostatke" 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Gradski urbanista najavio izgradnju Linijskog parka u Beogradu 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Za Savić glavna stvar očuvanje radnih mesta, Atanacković kaže - relativno uspelo 24.10.2020.

24.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nova.rs: Izveštaj DRI pokazuje da je Tešić krio detalje izvoza oružja iz Zastave 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Privredne komore regiona apeluju na zelene linije za brže kretanje radnika 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja neizgrađenog građevinskog zemljišta u Vranju na devet lokacija 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novi vlasnici preuzeli fabriku lekova "Jugoremedija" 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od januara do septembra u Srbiji zatečeno 4.468 radnika na crno 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

loader