Sud: Banke da dokažu da su se zadužile u švajcarcima, inače ugovori ništavi

Sud: Banke da dokažu da su se zadužile u švajcarcima, inače ugovori ništavi

Sud: Banke da dokažu da su se zadužile u švajcarcima, inače ugovori ništavi Izvor: N1

Vrhovni kasacioni sud zauzeo je stav da je ništava odredba ugovora o stambenim kreditima indeksiranim u švajcarskim francima, ukoliko banka nije dostavila dokaz da se zadužila u toj valuti za plasman odobrenih sredstava. VKS sugeriše kao privremenu meru zabranu aktiviranja hipoteke.

Taj stav, povodom punovažnosti valutne klauzule kod ugovora o kreditu u švajcarskim francima i konverzije, obavezujući je samo za sudije Vrhovnog kasacionog suda. Nižestepeni sudovi mogu da donose i suprotne odluke, ali će rizikovati da im te odluke u postupku revizije koja se vodi pred VKS, budu ukinute.

Prema stavu građanskog odeljenja VKS, valutna klauzula se može pravno valjano ugovoriti u cilju očuvanja jednakosti uzajamnih davanja - tržišne vrednosti dinarskog iznosa plasiranih i vraćenih kreditnih sredstava koja se utvrđuje indeksiranjem kursa evra.

Međutim, VKS kaže da je ništava odredba ugovora o kreditu o indeksiranju dinarskog duga primenom kursa švajcarskog franka, koja nije utemeljena u pouzdanom pisanom dokazu da je banka plasirana dinarska sredstva pribavila posredstvom sopstvenog zaduženja u toj valuti i da je pre zaključenja ugovora korisniku kredita dostavila potpunu pisanu informaciju o svim poslovnim rizicima i ekonomsko-finansijskim posledicama koje će nastati primenom takve klauzule.

Ugovor o kreditu proizvodi pravno dejstvo i nakon utvrđenja ništavosti klauzule o indeksaciji duga primenom kursa franka.

"U tom slučaju, ugovor će se izvršiti konverzijom uz očuvanje jednakosti uzajamnih davanja - tržišne vrednosti datog kredita utvrđene na osnovu kursa evra na dan zaključenja ugovora i isplatu kamate u visini određenoj ugovorima o kreditu iste vrste i trajanja, zaključenim sa valutnom klauzulom u evrima između istog davaoca kredita i drugih korisnika kredita čije se dugovanje utvrđuje primenom kursa evra", navodi se u stavu VKS.

VKS je ukazao da će u parničnom postupku u kome se odlučuje o pravnoj valjanosti ugovora o kreditu, odnosno ugovorne klauzule o indeksaciji duga u CHF, sud na predlog tužioca (korisnika kredita) odrediti privremenu meru kojom se davaocu kredita (banci) zabranjuje realizacija sredstava obezbeđenja i izvršenje ugovorne obaveze korisnika kredita, ukoliko već nije pokrenuto izvršenje radi realizacije sredstava obezbedenja.

To znači da će na predlog zaduženog građana sud izdati privremenu meru kojom se banci zabranjuje aktiviranje hipoteke.

U slučaju kada je postupak izvršenja radi realizacije sredstava obezbeđenja duga iz kredita već pokrenut, sud odnosno javni izvršitelj će na zahtev izvršnog dužnika odložiti izvršenje bez polaganja jemstva, naveo je VKS.

Članovi udruženja gradjana zaduženih u francima CHF Srbija okupili su se danas ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda kako bi sačekali odluku suda.

Komentari (81)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Norge

U Norveskoj nema indeksiranja kredita u stranim valutama. Ovo se ne odnosi i na kupovine nekretnina u inostranstvu iako je i tu moguće dobiti kredit koji nije indeksiran u stranoj valuti, ali postoji jasno definisan postupak. Mali broj gradjana koji je uzeo kredite indeksirane u francima imao je jasno definisan ugovor u kojem je stajalo šta se dešava u slučaju fluktacija kursa. Banke su bile dužne da se zaduze u francima jer su u istima isplatile kredite i pad franka nije uticao na banku jer ista je imala zaduženje u njemu, a u slučaju rasta franka preko gornjeg nivoa definisanog ugovorom banka je morala obavestiti klijenta i ponuditi mu opcije kojima može da se zastititi bilo konverzacijom u drugu valutu ili nekim drugim resenjem. Banka nije smela da pusti klijenta da nesvesno dođe u situaciju nenaplativog kredita i rastuće glavnice u valuti države u kojoj zaradjuje. Velika većina je nakon obavestenja dogovorila sa bankom da realizuje svoj dug konverzacijom u euro na bankarskom tržištu i da se taj dug po novoj kamatnoj stopi na dalje tako otplaćuje. Neki su zahtevali da se konverzacija izvrši u norvešku krunu i uskladi kamata. Ko nije ništa menjao preuzeo je rizik daljeg otplacivanja na sebe i banka je sebe zaštitila pravno u tom slučaju ako dođe do aktiviranja hipoteke i drugih zakonskih mera.

Ratomir

Ako banke dokazu da su se zaduzile u Svajcarskim francima tada ce duznici opet nadtradati i nista se nece promeniti. Ovim putem su banke zasticene na vest nacin tako se radnjama necinjenja ne istrazi zasto nisu kada je doslo do krize sa klijentima sklopilu aneks ugovora. Duznost je banke da stiti interes klijenata.

��

2008 sam kupio kucu za 42k eur indeksiranl u chf, danas dugujem 56k pa neka mi ovi sto smatraju da i eur duznike treba izjednaciti sa nama navedu njihove primere kredita. Ljudi uzmite se u pamet, prevareni smo i sada pravda izlazi na videlo, neko je iz tarasnje vlasti debelo omastio svoj konto, banke su nezakonitim ponasanjem pokupile extraprofit i sve to na racun buducnosti nase dece. Zato Srbi molim vas ne budite Srbin Srbinu vec podrzite,a ako nemozete onda bar cutite. Verujte neko sa strane cita i neveruje

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5388
USD 1 106.3892
CHF 1 109.6649
GBP 1 139.6445
AUD 1 72.8200
JPY 100 97.1395

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine Mašinske industrije Niš holding 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan" 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Srbija uradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

ASNS neprijatno iznenađena Vučićevom izjavom o zabrani rada nedeljom 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tunberg: Američki sekretar za finansije nema nikakav uticaj 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prosečna plata u novembru 56.331 dinar 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

GSP: Ove godine nabavićemo 200 autobusa na kombinovani gas 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Knežević i Bocan Harčenko o problemima u Fabrici bakarnih cevi u Majdanpeku 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Biznis

loader