Kompanija Coface: Očekujemo da će u Srbiji ostati stabilan rast

Kompanija Coface: Očekujemo da će u Srbiji ostati stabilan rast

Izvor: N1

Dve zamke za biznis u 2019. su ekonomski pad i politički rizici, zaključci su sa Coface konferencije održane nedavno u Parizu. Coface je kompanija koja se bavi osiguranjem potraživanja i risk menadžentom i koja osigurava trenutna potraživanja kompanija iz celog sveta u iznosu od 550 milijardi evra.

O tome koji su su sektori u svetskoj ekonomiji najugroženiji i kakva je situacija u Srbiji, za Infobiz govorila je Maja Keser Rakić iz kompanije Coface.

Coface je podelio svoju viziju glavnih trendova u svetskoj ekonomiji 2019. godine sa preduzećima na svojoj godišnjoj konferenciji o rizicima zemalja i sektora. Do kakvog zaključka ste došli, kada su u pitanju zamke za biznis u 2019?

"Ove godine smo analizom 13 glavnih sektora došli do zaključka da su u najvećem riziku građevinski sektor i transportni, takođe i automobilski će biti pogođen. Građevinski sektor je i dalje podržan velikom potražnjom, ali ta likvidnost plaćanja i dugovanja su i dalje loši. Takođe, ovaj sektor oseća povećanje troškova materijala, kao i značajan nedostatak radne snage, što je naročito izraženo u nešem regionu. Što se tiče transporta, on je podržan relativno stabilnom potražnjom, ali će globalni trendovi definitivno loše uticati na ovaj sektor. Kada to kažemo mislimo na uticaj Bregzita, povećanog protekcionizma i usporavanja ovih globalnih ekonomija SAD-a, Erozone i Kine", kaže Keser Rakić.

Koji su sektori najranjivi, a koji su bezbedni?

"Ovo su sektori koji su pogođeni ove godine, za sada ne očekujemo u ostalim sektorima neka veća pomeranja. Što se tiče najvećih rizika, definitivno su oni u zemljama koje nisu u našem regionu, to su Argentina, Venecuela i Kina". 

Istraživanje obuhvata biznise u čitavom svetu, kakva je situacija u Evropi? Imate li informacije gde je Srbija?

"Što se tiče Evrope, nismo optimistični u automobilskom sektoru, tu smo rizik spustili na srednji. Postoji taj rizik koji očekujemo da će se desiti od povećanja tarifa u izvozu automobila iz Evropske unije za SAD. Takođe postoji i kašnjene sa usklađivanjem tih kašnjenja u emisiji štetnih gasova i već primećujemo da je registracija novih vozila u opadanju. Što se tiče Srbije, očekujemo da će ostati stabilan rast. Očekujemo da će BDP u ovoj godini dostići rast od 3,7 odsto, očekujemo da ostane stabilna inflacija. Glavni pozitivni pokazatelji koje Kofas vidi jeste upravo ta neka reorganizacija javnog sektora u saradnji sa MMF-om i Evropskom unijom. Takođe, Coface prepoznaje modernu automobilsku industriju kao pozitivan aspekt. Očekujemo i u ovoj i u sledećoj godini da će rast izvoza premašiti rast uvoza. Izvozom i dalje dominiraju automobilska industrija, poljoprivredni proizvodi i metali. Glavni negativni pokazatelj je upravo taj glomazni državni aparat koji je sada u reorganizaciji. Očekuje se da se nastavi restrukturiranje državnih preduzeća i tu će biti pogođeno više od 200 hiljada radnih mesta", rekla je Maja Keser Rakić za Infobiz.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5552
USD 1 106.0585
CHF 1 109.5167
GBP 1 139.1515
AUD 1 72.7221
JPY 100 96.8090

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Bespovratna pomoć EIB za kanalizaciju u Kaluđerici i fabriku u Ostružnici 12:14 h

12:14 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bivši direktor JAT: Linija Beograd-Priština može vremenom da bude komercijalna 12:06 h

12:06 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Samo 40 državnih preduzeća može da nađe kupca 11:17 h

11:17 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bajatović: Ozbiljno se razmišlja o smanjenju troškova za uvođenje gasa 09:27 h

09:27 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Francuska i SAD izbegle trgovinski rat, postignut sporazum o oporezivanju 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić u Davosu razgovarala s predstavnicima Simensa i Filipsa 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

JKP iz Pančeva raspisalo nabavku za izradu projektne dokumentacije za vodovod 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Let Beograd-Priština više puta nedeljno, još se ne zna datum prvog polaska 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Biznis

loader