Dačić: Intenzivno se razgovara o izgradnji gasovoda Turski tok kroz Srbiju

Dačić: Intenzivno se razgovara o izgradnji gasovoda Turski tok kroz Srbiju

Dačić: Intenzivno se razgovara o izgradnji gasovoda Turski tok kroz Srbiju Izvor: Tanjug/MSP/ Ognjen Stevanović

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je širenje gasno-transportne infrastrukture u sve delove Srbije centralno pitanje i dodao da se ovih dana intenzivno razgovara o realizaciji trase gasovoda Turski tok kroz Srbiju.

"Nadamo se da se neće desiti, kao u slučaju gasovoda Južni tok, da neke od država kroz koje gasovod treba da prođe izađu iz ovog projekta", kazao je Dačić novinarima u Beogradu posle zasedanja Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Rusije i Srbije, čiji je kopredsedavajući.

Magistralni gasovod koji bi trebalo da prođe kroz Srbiju deo je gasovoda Turski tok kojim se gas iz Rusije dovodi u Tursku. Trasa kroz Srbiju trebalo bi da bude duga 403 kilometra, a gasovod bi iz Bugarske ušao u Srbiju kod Zaječara i izašao u Mađarsku kod Horgoša.

Dačić je istakao da je Srbija obezbedila sigurnost u isporuci prirodnog gasa iz Rusije i u potpunosti poštuje obaveze plaćanja isporučenog gasa.

Potpredsednik Vlade Rusije i kopresedavajući Komiteta Jurij Borisov rekao je da u projektu realizacije gasovoda Turski tok "ne zavisi sve od nas, već i od Bugarske i Mađarske kroz koje treba da prođe".

"Dobio sam uverenje od predsednika da je Srbija učinila sve neophodne korake radi realizacije projekta i da je u razgovoru sa njegovim kolegama, premijerom Bugarske i predsednikom Mađarske dobio uveravanja da su 100 odsto zainteresovani za realizaciju tog projekta", rekao je Borisov.

Dodao je da će izgradnja Turskog toka imati ključni značaj za privredu Srbije i ocenio da će Srbija imati mogućnost da podigne konkurentnost, a da će gasovod biti osnov za razvoj različitih grana industrije, kao i da će imati dobiti od tranzitnih taksi.

"Trgovinska razmena Srbije i Rusije u 2018. veća od tri milijarde dolara"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je poslednjih nekoliko godina zabeležen trend rasta trgovinske razmene Srbije i Rusije koja je 2018. dostigla više od tri milijarde dolara, što je 500 miliona dolara više nego godinu pre. 

Kako je Dačić rekao novinarima u Beogradu posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomiju i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, cilj je da se za početak dostigne trgovinska razmena dve zemlje iz 2008. kada je iznosila četiri milijarde dolara. 

"Nismo zadovoljni trenutnim bilansom, jer su na strani uvoza pre svega energenti, ali je došlo do velikog pomaka u odnosu na 2008. kada je naš izvoz bio pola milijarde dolara, a prošle godine je iznosio milijardu dolara", kazao je Dačić. 

Dodao je da je zadovoljan obimom spoljno-trgovinske razmene u poljoprivredi, jer je Srbija prošle godine u Rusiju izvezla poljoprivredno-prehrambene proizvode u vrednosti od 350 miliona dolara. 

"Želimo da se stvore uslovi da se što više poveća naša ekonomska saradnja sa Rusijom", rekao je Dačić. 

On je ponovio da su Srbija i Rusija strateški partneri i da je zadatak Komiteta da dobre političke odnose pretoči u što bolje ekonomske odnose. 

"Naši odnosi su u najvišoj fazi poslednjih nekoliko decenija", kazao je Dačić navodeći da obe zemlje međusobno podržavaju teritorijalni integritet i suverinitet države. 

Prema njegovim rečima, teme sastanka Komiteta bile su usaglašavanje sporazuma Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom, pristup Srbije Svetskoj trgovinskoj organizaciji, regulativa u oblasti privremenog zapošljavanja državljana dve zemlje na teritoriji one druge. 

Razgovarano je, kako je dodao, i o elektro-energetskim projektima na revitalizaciji hidroelektrane Đerdap i o modernizaciji i izgradnji energetskih objekata u Srbiji uz učešće ruskih kompanija. 

Dačić je dodao da je bilo reči i o saradnji u oblasti digitalnih tehnologija odnosno "startap" i malih inovativnih preduzeća iz Srbije, kao i korišćenju kosmičkog prostora u miroljubive svrhe. 

Kako je kazao, na sastanku se govorilo i o saobraćajnoj infrastruktiri, saradnji Rusije i Srbije u oblasti naftne industrije, obnovi i širenju mreže železničke infrastrukture. 

Potpredsednik Vlade Rusije i koopredsedavajući Komiteta Jurij Borisov kazao je da je Srbija strateški partner Rusije i ključni partner na Balkanu. 

On je istakao da je Rusija zadovoljna realizacijom svih planiranih projekata koji se sprovode sa Srbijom. 

Kako je dodao, Rusija traži nove sfere za saradnju sa Srbijom, pored tradicionalnih oblasti saradnje kao što su energetika ili saobraćaj. 

"Predlažemo srpskoj strani saradnju u oblasti visokotehnoloških projekata odnosno osnivanje zajedničkih preduzeća i otvaranje novih visokotehnoloških radnih mesta u Srbiji", kazao je Borisov i izrazio nadu da će to dodatno ojačati veze dve zemlje. 

Sledeća sednica Komiteta biće održana naredne godine u Rusiji, a kako je rečeno, u međuvremenu će se do kraja godine koopredsednici Komiteta Dačić i Borisov sresti još dva puta.

"Još se pregovara o sporazumu sa Evroazijskom ekonomskom unijom"

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se nastavljaju razgovori stručnjaka u vezi sa sporazumom Srbije sa Evroazijskom ekonomskom unijom i da je cilj da se što pre završe. 

On je novinarima u Beogradu posle sednice Međuvladinog komiteta za trgovinu, ekonomiju i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, rekao da su do sada održane tri runde pregovora i da se u toku usaglašavanja oko toga koji proizvodi iz Srbije će se bez carine naći na tržištu Evroazijske unije. 

Dačić je objasnio da Srbija sa državama članicama Evroazijske unije već ima potpisane bilateralne trgovinske sporazume, a da se sada pregovara o tome da se na nivou čitave unije potpiše sporazum o slobodnoj trgovini koji bi po broju i obuhvatu proizvoda bio različit od tih sporazuma. 

Dodao je da Rusija, koliko je on upućen, ne pravi probleme Srbiji kada je u pitanju stavljanje proizvoda na listu, iako i ona štiti svoje proizvode, ali da se neke druge zemlje članice Evroazijske unije trenutno više zalažu za svoje interese. 

On je kazao da, pošto su to prijateljske zemlje, treba ih ubediti da dodje do sporazuma koji bi obuhvatio celokupno tržište Evroazijske unije u kojoj su pored Rusije, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgizija. 

Potpredsednik Vlade Rusije i koopredsedavajući Komiteta Jurij Borisov je kazao da će Rusija ubeđivati kolege da je u interesu povećanja sveobuhvatne robne razmene u interesu da se proizvodi iz Srbije nađu na tom spisku roba koje će se uvoziti bez carine, ali da je u pitanju dugoročan proces. 

Na pitanje novinara dokle se stiglo za realizacijom sporazuma Srbije i Rusije o korišćenju nuklearne energije u mirnodopske svrhe, odnosno stvaranju centra za nuklearnu nauku, tehnologije i inovacije, Dačić je kazao da bi do kraja godine trebalo da budu pripremljeni akti u vezi s tim projektom. 

On je istakao da se nuklearna energija neće koristi ni u kakve druge svrhe, osim u mirnodopske, poput koršćenja u medicini.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kostica

Dačiću, Evropska energetska komisija neće dati dozvolu, jer monopolišete transport. Kraj!

Naivni Srbin

Mislim da Dacic ima opravdan strah od ponasanja brace Bugara i onog velikog Vucicevog prijatelja Bojka.Vec je jednom blokirao Juzni tok pa je logicno ocekivati da ce za saku dolara i malo vlasti ponoviti akciju i sa Turskim tokom.

Alan Ford

Komentar nema smisla Ako si u EU, moraš poštovati pravila i to nema veze sa Bojkom

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.7502
USD 1 104.5368
CHF 1 106.3399
GBP 1 131.0957
AUD 1 73.8663
JPY 100 97.1697

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Malinari: Bili smo spremni i prste da sečemo, slede blokade ako cena ne poraste 18.07.2019.

18.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kuća na rasklapanje: Raspakovana u desetak minuta dizalicom, prema zahtevu kupca 18.07.2019.

18.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Razmatraćemo izgradnju stanova i za profesore i lekare 18.07.2019.

18.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

EIB očekuje da Koridor 10 do bugarske granice bude gotov do kraja godine 18.07.2019.

18.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Propao pokušaj iznajmljivanja BIP-a, proizvodnja se ipak nastavlja samostalno 18.07.2019.

18.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NALED: Na konkursima za dodelu sredstava podrške za biznis tek svaka peta žena 18.07.2019.

18.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: "Putevi" do sad radili na održavanju, od ove godine biće investitori 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović preselila kabinet na gradilište: Imamo problem s nekim izvođačima 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Biznis

loader