Fiskalni savet predlaže formule za rast penzija, Mali želi da bude fleksibilniji

Fiskalni savet predlaže formule za rast penzija, Mali želi da bude fleksibilniji

Izvor: N1

Rast penzija u Srbiji ove godine u rukama je Vlade. Ali kako će biti ubuduće? Fiskalni savet predložio je pet formula za uvećanje penzija, dok ministar finansija Siniša Mali kaže da uvažava želje stručne javnosti MMF-a, ali i da želi da bude "fleksibilniji".

Da su ekonomski rezultati Srbije bolji nego što je to očekivano, a suficit u državnoj kasi čak tri puta veći - više puta od početka godine saopštavali su iz Nemanjine 11. Zato, iz vlasti stižu i poruke da bi penzioneri mogli da očekuju povećanje penzija. Istovremeno, nakon što je bilo ukinuto usklađivanje penzija sa infalcijom i BDP-om, ministar Siniša Mali najavljuje usvajanje nove formule. Dok se ona čeka, Vlada i dalje ima diskreciono pravo da penzije poveća koliko sama odluči.

Sve do kraja prošle godine, penzioneri nisu morali da budu matematički magovi, da bi izračunali koliko će im penzija porasti, jer je na snazi bila jasna jednačina: dva puta godišnje, u aprilu i oktobru, penzije su usklađivane sa rastom BDP-a i cena. Tu formulu, Vlada je ukinula i najavila usvajanje nove.

fiskalni savet Izvor: N1

No, dok se nova čeka, pitanje po kojoj računici će rasti penzije je jednačina sa više nepoznatih, jer je Vlada ostavila diskreciono pravo da o tome sama odlučuje. Zato, iz Fiskalnog saveta upozoravaju da je usvajanje novog metoda za usklađivanje penzija - prioritet.

"Vladi je data diskreciona mogućnost da u skladu sa svojim političkim preferencijama, pojedinim penzionerima isplaćuje novčano uvećanje uz penziju do ukupnog iznosa od 0,3% BDP godišnje. Na ovaj način se podriva integritet penzijskog osiguranja u Srbiji. Fiskalni savet još jednom poziva da se ova diskreciona mogućnost ukine. Tekuća godina je pravo i poslednje vreme da se teško ostvarena fiskalna konsolidacija penzijskog sistema pretoči u dugoročno rešenje usvajanjem nove formule za usklađivanje penzija", poručili su iz Fiskalnog saveta.

Vladi su ponudili i pet potencijalnih rešenja:

1. Usklađivanje sa inflacijom i delom rasta BDP-a preko 2%

2. Da se povećanje uskladi 50% inflacijom i 50% sa rastom bruto domaćeg proizvoda

3. Usklađivanje 50% sa inflacijom, a 50% sa rastom prosečnih plata

4. Usklađivanje 40% sa inflacijom, a 60% sa rastom plata

5. Usklađivanje 30% sa inflacijom, a 70% sa rastom ukupne mase zarada

Ministar finansija, Siniša Mali više puta je najavljivao da će povećanja penzija biti, da bi nakon sastanaka sa MMF-om to u javnosti još jednom potvrdio. Vlada će sama odlučiti koliko, a za predloge kolega iz Fiskalnog saveta, ministar Mali kaže da su dobri.

"Ja sam pogledao te predloge i mislim da su načelno predlozi dobri, svaki od njih ima i plus i minus. Ako dobro budemo radili, rezultati iz januara su nam stvarno dobri, dakle tri puta veći suficit nego što smo planirali. Postoji osnova za dalje povećanje plata, dalje povećanje penzija, s jedne strane razumem želju stručmne javnosti, na kraju i Međunarodnog monetarnog fonda da se usvoji neka formula, sa druge strane želimo da budemo fleksibilniji da ako je moguće nešto više uradimo - da uradimo za naše najstarije sugrađane", kazao je Mali.

aleksandar milošević Izvor: N1

Stavovi stručne javnosti podeljeni su oko toga koja bi formula bila najbolja za usklađivanje primanja najstarijih sugrađana, ali ekonomski urednik lista "Danas" Aleksandar Milošević za N1 kaže da bi trebalo voditi računa da izdvanja za penzije ne budu veća nego što je to realno i održivo.

"Penzije treba da rastu i da prate rast standarda države, naroda, ali da ne rastu više nego što nam to omogućava privredni rast. Dakle, ako je privredni rast pet odsto, da one ne rastu osam odsto - da se ne poveća izdvajanje troškova za penzije u budžetu. Bila bi velika šteta ukoliko bismo se sada odmah vratili na staro i opet imali tu jednu spiralu previše rastuzćih penzija koje ne možemo da podržimo", kazao je Milošević.

Iz Nemanjine 11 najavljuju već za nekoliko meseci javnu raspravu na temu koja je računica za usklađivanje penzija najbolja, ali se njeno usvajaje ne očekuje pre 2020. Do tada, ako se obećanje ispuni - penzioneri će dobiti povećanje isključivo prema "Vladinoj" matematici.

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gavrilo

Mali ne sme da kaze nista konkretno dok se ne zjasni tata. Onog trenutka kad on kaze kako ce biti, uglas krecu Mali, DJordjevic Vulin.

Georgije

Isto radno mesto,ista stručna sprema.Osoba 1 je počela da radi sa 20 godina,nakon 40 godina staža i uplata u PIO biće kažnjena umanjenjem penzije od 20%.Osoba 2 počne sa radom u 25 god,radi 40 god,toliko i uplaćuje u penzioni fond i nema umanjenje.A da se prvo pozabavite ovim problemom?

mao zedong

Ukinuti penzije, naravno demokratskim dekretom nakon sastanka besmislenog fiskalnog saveta i cara. Stvorice se veliki suficit u budzetu za dalju politiku rada i marljivosti.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 118.0933
USD 1 105.0465
CHF 1 103.4545
GBP 1 136.5556
AUD 1 75.0800
JPY 100 93.8515

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Mihajlović: Auto-put od Surčina do Obrenovca do kraja ove godine 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Potpisan aneks Kolektivnog ugovora Pošte o raspodeli dobiti 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja banjskog kompleksa Žubor u Kuršumlijskoj banji 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Direktor kompanije Simens Srbija: Dogodine tramvaji iz Kragujevca za Nemačku 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Doktor sme da primi poklone do 500 evra vrednosti 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vrhovni sud Grčke odbacio prigovor u vezi sa kreditom u švajcarskim francima 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Amazon zatvara internet trgovinu u Kini 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Biznis

loader