Mihajlović: Gradiće se autoput, ali ne na zemljištu prodatom Al Dahri

Mihajlović: Gradiće se autoput, ali ne na zemljištu prodatom Al Dahri

Izvor: N1

I pored činjenice da je pre samo dva meseca sproveden i tender za izradu tehničke dokumenacije za izgradnju brze saobraćajnice Beograd - Zrenjanin, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović sada tvrdi da se od tog projekta odustalo. Kaže i da će se graditi autoput, da ne zna kojom će trasom ići, ali tvrdi da neće ići kroz zemljište prodato Al Dahri.

Prema navodima Zorane Mihajlović, umesto proširenja postojećeg puta Beograd-Zrenjanin, država će "zbog povećane privredne aktivnosti u Vojvodini" graditi auto-put do Zrenjanina, ali na drugoj lokaciji.

Na pitanje novinara Insajdera kojom trasom bi mogao da ide taj put, a da ne prođe kroz zemljište prodato Al Dahri, ministarka građevinarstva i saobraćajne infrastrukture kaže da ne zna gde će se auto put graditi.

"Ne mogu da kažem otprilike, ja nisam takav genije kao vi. Ja zaista ne znam kuda će ići autoput i postoje stručnjaci koji se time bave. Zamislite kada bi ministar saobraćaja određivao, to je nekad bilo, imali smo neke koji su to radili, pa su pravili kuda će ići Koridor 11, ja to ne radim", rekla je Mihajlović, a prenosi Insajder.

Ministarka je, međutim, već u nastavku odgovora demantovala samu sebe.

Nakon tvrdnje da ne zna kuda će ići autoput, Mihajlović je navela da on sigurno neće biti na zemljištu nekadašnjeg PKB-a.

"Ono što Vlada sa pokrajinom radi biće autoput i neće biti na zemljištu PKB-a. Ne zato što je to sad neko odjednom odlučio 'pa neće tu zato što je prodato Al Dahri', ne, nego zato što ne možete da napravite autoput sa svim onim što je autoputu potrebno tu", rekla je Mihajlović.

Mihajlović je navela i da je tačno da postoji planska dokumentacija za brzu saobraćajnicu BG-ZR, ali da taj projekat "niti je urađen, niti je počeo da se radi".

"Još pre više od godinu dana prvo su vođeni razgovori a nakon toga se došlo do zaključka, imajući u vidu privredni razvoj i investicije koje dolaze uopšte u Banat i u Vojvodinu, da je neophodno napraviti autoput“, istakla je ministarka Mihajlović.

Činjenice, međutim, govore da je Ministarstvo građevinarstva pre samo devet meseci objavilo plan za izgradnju brzog puta BG-ZR kao i da je upravo na osnovu tog plana pokrajinska Uprava za kapitalna ulaganja pre dva meseca okončala tender i dodelila CIP-u i AG Institutu posao izrade tehničke dokumentacije izgradnje brzog puta do Zrenjanina.

Tender je sproveden nakon što je zemljište prodato Al Dahri.

Tenderskom dokumentacijom predviđeno je da se postojeći put proširi, a to je moguće jedino ukoliko zauzme i parcele koje su do skoro bile u vlasništvu PKB-a.

"Pa dobro, ja ću sad zaista proveriti, ja znam šta smo se mi dogovorili i šta je Radna grupa Vlade uradila", rekla je ministarka Mihajlović.

Inače, Vlada je do sada donela samo odluku o formiranju radne grupe za realizaciju projekta "Izgradnja autoputa Beograd-Zrenjanin", na koju se i Mihajlović poziva. Ova odluka doneta je posle prodaje zemljišta Al Dahri, krajem 2018, a u njoj se navodi da je zadatak grupe saradnja sa kineskom kompanijom Shadong Hi Speed Group radi definisanja finansiranja projekta.

U dokumentu se nigde ne navodi da se odustalo od proširenja postojećeg puta, kao ni da će radna grupa izrađivati novi projekat izgradnje puta van postojeće trase.

Odluka o novom projektu nije objavljena ni na sajtu Ministarstva građevinarstva, na kome se i dalje može naći samo plan za proširenje postojeće saobraćajnice Beograd-Zrenjanin.

Prema analizi Insajdera objavljenoj u serijalu "Prodaja", najmanje 27 parcela koje je kupila Al Dahra nalaze se odmah pored zrenjaninskog puta i obuhvaćene su Prostornim planom Ministarstva građevinarstva za izgradnju brze saobraćajnice BG-ZR. Taj plan je prošao javni uvid u aprilu prošle godine, pet meseci pre prodaje imovine PKB-a.

Tender za izradu tehničke dokumentacije za brzu saobraćajnicu raspisan je nekoliko nedelja nakon javnog poziva za privatizaciju PKB-a.

POVEZANE VESTI

Komentari (43)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goga

Ova zena nema skrupula ni malo..odvratnih li ljudi..

Sojic mali

Polako

Jedan Od

Jel ima nekih pravnika u Srbiji? Bar jedan? Da li je moguće da ovo rasprodaše pola zemlje, ispod cene, sami sebi, a preko kojekakvih arapskih posrednika, a da NIKO nema šta da kaže, podigne tužbe, zahteva istrage, nađe dokaze? Gde ste pravnici? Ne traži vam čak niko ni da radite za džabe, ima ko bi vam platio, ima timova koji već imaju gomilu informacija, ima NVO, ima i poneka stranka da pomogne, tražite par od građana preko neta! Ode vojvođanska zemlja braći, preko Arapa i Turaka.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5121
USD 1 105.8000
CHF 1 107.0628
GBP 1 139.1829
AUD 1 72.4043
JPY 100 97.3105

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Francuski sportski lanac Dekatlon stiže u Beograd 14:39 h

14:39 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta 13:02 h

13:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen Zakon o agencijskom zapošljavanju, očekuje se smanjenje rada na crno 11:48 h

11:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Platni razredi u državnim službama i zvanično odloženi za još godinu dana 11:42 h

11:42 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojene izmene Zakona o PIO, indeksizacija penzija po "švajcarskoj formuli" 11:05 h

11:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen zakon kojim se preciznije definiše ko ima status paušalca 10:51 h

10:51 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nova ekonomija: Leks specijalis za izgradnju metroa i auto-puteva 09:51 h

09:51 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Direktor Hemofarma: Oboreni rekordi u obimu proizvodnje u 2019. 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Biznis

loader