Još je nizak nivo investicija, preti li Srbiji "zamka srednjeg dohotka"?

Još je nizak nivo investicija, preti li Srbiji "zamka srednjeg dohotka"?

Još je nizak nivo investicija, preti li Srbiji "zamka srednjeg dohotka"? Izvor: N1

Milan Nedeljković, profesor na Fakultetu za finansije i ekonomiju, kaže da Srbija još ima nizak nivo investicija koje bi trebalo da omoguće ubrzavanje zdravog privrednog rasta i podseća da je to 21 odsto BDP-a, što je mnogo manji procenat nego u drugim ekonomijama. Ipak, privredni rast se zasniva na zdravijim osnovama nego pre 2008/9, dodaje.

Neke stvari jesu urađene, ali neke i nisu, navodi profesor Nedeljković, ističući da druga strana priče može da bude i nešto što se zove "zamka srednjeg dohotka". 

Tokom boravka u Davosu, predsednik Aleksandar Vučić obratiće se skupu na temu "Sloboda medija u kriznim situacijama" i prisustvovati brojnim sesijama svetskog ekonomskog foruma, navedeno je iz predsednikovog kabineta.

Upitan o tom u Danu uživo, Nedeljković kaže da je svaki razgovor pozitivan i da svaka prilika razgovora sa vodećim ljudima iz svetskih kompanija može imati pozitivan uticaj, ali da odluka da li će neka kompanija negde investirati - ne zavisi samo od takvih susreta. "Zavisi od analize kompanije u smislu kakvi su tu stabilnosti poslovanja, kakve su karakteristike ekonomije".

Akcenat kod nas, smatra profesor Nedeljković, treba da bude na promovisanju uslova poslovanja. Jedan način privlačenja investitora je putem subvencija, što mi i radimo, međutim sa neke perspektive dugoročnog razvoja, mislim da su za investitore mnogo značajnije komponente kvaliteti poslovanja i vladavina prava, kvalitetne institucije i sve ono što čini institucionalno okruženje, navodi gost N1.

Međunarodni monetarni fond smanjio je predviđeni svetski rast za ovu godinu, navodeći trgovinske tenzije i povećanje referentnih kamata u SAD. MMF je saopštio da očekuje rast u svetu ove godine od 3,5 odsto, dok je 3,7 odsto bio prošle godine, koliko je MMF predviđao u oktobru i za ovu godinu. I, kako dodaje Nedeljković, 3,6 za 2020.

Na nas to može da utiče na nekoliko načina - jedan je direktan, jer naš izvoz zavisi od naših trgovinskih partnera i situacija u njihovim zemljama, kaže gost N1. "Ono što vidimo iz poslednjih MMF-ovih prognoza jeste da oni predviđaju usporavanje privrednog rasta u Nemačkoj, Francuskoj i Italiji, kao najznačajnijim trgovinskim partnerima. Naravno, uz SAD, gde se, takođe, očekuje usporavanje privrednog rasta", navodi Nedeljković dodajući da je to jedan važan tip informacija za nas. Drugi važan tip informacija jeste da se rizici o kojima je pričala šefica MMF-a Kristin Lagard odnose prevashodno na potencijal trgovinskog rata, što će uticati na globalnu trgovinu, a ako je globalna trgovina pod stresom, to će se onda odraziti i na investicije velikih kompanija, dodaje Nedeljković.

Treće, navodi profesor, je da ako se povećava neizvesnost na svetskom tržištu, to će znatno uticati na kapitalne tokove, koji su za nas veoma bitni, ne samo zbog stranih direktnih investicija već i zbog toga kako će uticati na devizni kurs. "Ukoliko imamo povećanu neizvesnost, to znači da ćemo imati povećane odlive kapitala i manje prilive, i u tom slučaju to se odražava na devizno tržište koje u Srbiji još nije dovoljno duboko, i dolaziće do depresijacije", kaže Nedeljković, dodajući da će u tom slučaju morati da interveniše centralna banka.

Ipak, ukoliko postoje jaki odlivi kapitalnih tokova, u tom slučaju ni intervencije NBS ne mogu da zaustave depresijacije, ističe gost N1.

Govoreći o poziciji Srbije, kaže da je ona bolja, jer je model privrednog rasta pre krize (2008/09) bio zasnovan prevashodno na potrošnji. Danas se privredni rast zasniva na dugoročno zdravijim osnovama koje se odnose na investicije i neto izvoz, dodaje. Međutim druga strana priče o kojoj, kaže gost N1, treba da se razmišlja jeste to da je period od 2012. do 2018. bio globalno veoma miran, kada su bili znatno veliki globalni kapitalni tokovi i kad nije bilo puno stresa, osim pojedinačnih epizoda, što je trebalo da omogući zemljama da ojačaju svoje ekonomije, kako bi bile u situacijama da se, kad dođu krize, to manje odrazi na njihovu ekonomiju. 

"U našem slučaju, neke stvari su urađene, ali moramo priznati da postoje neke stvari koje nisu... Iz iskustva drugih zemalja, imamo nešto što se zove "zamka srednjeg dohotka", dakle ekonomije koje brzo rastu na početku svoje liberalizacije, kao što je Srbija bila od 2000. do 2010. godine, kada smo imali izuzetno velike stope rasta, ali to je posledica prevashodno otvaranja ekonomije, da se poveća produktivnost koja je automatska kad dolaze nove firme... Ono što se, međutim, dešava kasnije, jeste da kada treba da dođe do novog zamajca rasta, da njega ne bude i dolazimo do "zamke srednjeg dohotka" koja znači da ćete bi ostvarivati neke stope rasta, ali ne stope rasta koje vam omogućavaju dostizanje nekog nivoa razvoja koji je uporediv sa razvijenim zemljama... Kod nas još uvek imamo nizak nivo investicija koje bi trebalo da omoguće ubrzavanje zdravog privrednog rasta", kaže gost N1, dodajući da su one 21 odsto BDP u proseku i da je to mnogo niži nivo od onih u drugim ekonomijama.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gero TZ

Svaki razgovor, osim onih u našoj Skupštini, je dobar. Ako u tim razgovorima ne učestvuju stručni i kompetentni sagovornici onda je to bla bla bla. Kako vidim Vučić će u Davosu zastupati ili nastupati kao ministar informisanja, ekonomije, finansija, inostranih poslova itd itd. U jednog čoveka, koji ima samo osnovne studije pravnog fakulteta smestili smo celu vladu i hajde od sesije do sesije, blicevi sevaju, rezultati poražavajući. Važno je učestvovati reče Vučić i ode na sledeće bla, bla

Gero TZ

Mislim da je 21% BDP za nivo investicija veliki procenat jer je to blizu 8. M€. Brnabićka reče da očekuje oko 3. M€ stranih direktnih investicija i isto toliko raznoraznih domaćih, dakle oko 6. M€ ukupno što iznosi manje od 17 % BDP.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5388
USD 1 106.3892
CHF 1 109.6649
GBP 1 139.6445
AUD 1 72.8200
JPY 100 97.1395

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine Mašinske industrije Niš holding 17:34 h

17:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan" 17:03 h

17:03 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Srbija uradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja 14:41 h

14:41 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

ASNS neprijatno iznenađena Vučićevom izjavom o zabrani rada nedeljom 14:28 h

14:28 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tunberg: Američki sekretar za finansije nema nikakav uticaj 12:54 h

12:54 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

GSP: Ove godine nabavićemo 200 autobusa na kombinovani gas 09:07 h

09:07 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Knežević i Bocan Harčenko o problemima u Fabrici bakarnih cevi u Majdanpeku 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Biznis

loader