Upitna odluka Skupštine Zrenjanina o davanju zemlju u zakup investitorima

Upitna odluka Skupštine Zrenjanina o davanju zemlju u zakup investitorima

Upitna odluka Skupštine Zrenjanina o davanju zemlju u zakup investitorima Izvor: N1

Upravni sud u Novom Sadu uvažio je tužbu 20 poljoprivrednika iz okoline Zrenjanina i poništio rešenje Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo kojim je, kao opravdanu, podržao odluku Skupštine Zrenjanina da 900 hektara državne zemlje da u zakup investitoru "Food planet" na 30 godina.

Sud nalazi da rešenje Pokrajinskog sekretarijata nije u skladu sa zakonom, jer iz obrazloženja Sekretarijata nije jasno na koji način je i kako utvrđeno da je zainteresovano lice, odnosno "Food planet", ispunilo sve potrebne reference, kao što su – prepoznatljivost na tržištu, reference klijenata, dosadašnja iskustva i uspešnost u realizaciji investicionih projekata.

U obrazloženju se navodi i da u spisima predmeta nema dokaza da je ta kompanija u dosadašnjem periodu poslovanja bila uspešna u realizaciji nekog od investicionih projekata, kao što nema ni potrebnih referenci klijenata.

U tužbi koju su podneli Upravnom sudu, poljoprivrednici su naveli da je Skupština Zrenjanina u novembru 2017. godine pogrešno primenila Uredbu o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava prvenstva zakupa, jer je državno zemljište dala u zakup na 30 godina investitorima koji ne ispunjavaju zadate kriterijume.

Ističu da su kompaniju "Food planet" osnovala dvojica suvlasnika i direktora sa uplaćenim novčanim kapitalom od po svega 50 dinara, da je kompanija više puta menjala svoje poslovno ime i sedište, te da se iz Beograda preselila u Zrenjanin 10.3.2017, samo četiri dana pre nego što je dobila suglasnost za investicioni plan na osnovu kog je zakupila zemljište.

U tom planu je, dodaju, predviđena izgradnja fabrike za proizvodnju visoko proteinskih fermentisanih proizvoda na bazi soje, a za šta je potrebno zemljište na kom će se ta soja uzgajati.

Poljoprivrednici, međutim, ukazuju na opšte poznatu činjenicu da se u Banatu ne gaji soja zbog sastava zemljišta i količine padavina koje toj sorti ne odgovaraju.

Takođe, poljoprivrednici su u tužbi ukazali na to da dodela državnog poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Grada Zrenjanina nije ravnopravna, jer taj grad ima 22 katastarske opštine, a investitori su zemlju dobili u ukupno njih 10.

Dodaju da u katastarskim opštinama Stajićevo, Klek, Orlovat, Lukićevo i Perlez nije ostao nijedan hektar državnog poljoprivrednog zemljišta za lokalne poljoprivrednike.

Upravni sud naložio je Pokrajinskom sekretarijatu za poljoprivredu da donese novo, na zakonu zasnovano rešenje, ovog puta na osnovu potpuno i pravilno utvrđenog činjeničnog stanja.

Kleut: Ima nade da postoji pravna država

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednika Banata Dragan Kleut rekao je za N1 da je zadovoljan odlukom suda.

"Ima nade da postoji pravna država, jer su takozvani investitori dobili negativnu presudu. Odlukom Skupštine Zrenjanina, a posle i rešenjem Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, ugroženo je 150 porodica. Sada se nadamo da će država dati tu zemlju nama u zakup, kako bismo mogli da ostanemo ovde i nastavimo da se bavimo poljoprivredom", dodaje Kleut.

Poljoprivrednici su podneli još dve tužbe zbog davanja još oko dve i po hiljade hektara državne zemlje u zakup investitorima "Farmer 023" i "Tenis" i ta ročita još čekaju.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zrenjaninac

Gospodine Kleut,sta tacno gradjani i drzava Srbija ima od tebe-i zasto bas vi treba da dobijete zemlju i vas nekolicina. Ima te mozda jednog ili dva radnika,imate vise gazdinstava da bi ste izbegli da udjete u pdv. Mozda u Beogradu gradjani ne znaju kako zive paori al mi sa ovih prostora vrlo dobro znamo...Prema tome i ona gazdinsta koja obrađuju par hektara,treba da dobiju proporcionalno svojim mogucnostima pravo i fer uslove za zakup zemlje. A ne samo par paora.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5388
USD 1 106.3892
CHF 1 109.6649
GBP 1 139.6445
AUD 1 72.8200
JPY 100 97.1395

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine Mašinske industrije Niš holding 17:34 h

17:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan" 17:03 h

17:03 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Srbija uradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja 14:41 h

14:41 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

ASNS neprijatno iznenađena Vučićevom izjavom o zabrani rada nedeljom 14:28 h

14:28 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tunberg: Američki sekretar za finansije nema nikakav uticaj 12:54 h

12:54 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

GSP: Ove godine nabavićemo 200 autobusa na kombinovani gas 09:07 h

09:07 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Knežević i Bocan Harčenko o problemima u Fabrici bakarnih cevi u Majdanpeku 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Biznis

loader