Mali: Svetska banka spremna da kreditira nove projekte u Srbiji

Mali: Svetska banka spremna da kreditira nove projekte u Srbiji

Mali: Svetska banka spremna da kreditira nove projekte u Srbiji Izvor: N1

Ministar finansija i guverner Srbije u Svetskoj banci Siniša Mali razgovarao je sa izvršnim direktorom Švajcarske konstituence u Svetskoj banci Vernerom Gruberom o saradnji sa tom međunarodnom finansijskom institucijom koja je spremna da kreditira nove projekte u Srbiji.

Siniša Mali je, kako je saopštilo Ministarstvo finansija, istakao da je pozicija Srbije danas potpuno drugačija nego pre nekoliko godina, a pre svega zahvaljujući dobrim makroekonomskim rezultatima i fiskalnoj konsolidaciji.

Učešće Srbije u radu savetodavnih organa Svetske banke odvija se preko konstituence Švajcarske, koja zastupa interese zemlje.

"Razmatrće se novi Okvir za saradnju sa Svetskom bankom, koji se donosi za narednih nekoliko godina, a koji će se zasnivati na drugačijim osnovama nego postojeći, pre svega zahvaljujući tome što nam je ekonomija trenutno mnogo stabilnija", rekao je Mali.

Postojeći Okvir za saradnju, koji važi do sledeće godine, predviđa odobravanje 13 novih zajmova ukupne vrednosti 1,6 milijardi dolara (1,45 milijardi evra), a najveći deo njih se odnosi na zajmove za implementaciju razvojnih politika.

Mali je rekao da su, kada je reč o saradnji u ovoj godini, na osnovu budžeta Srbije za 2019. godinu planirana nova zaduženja po osnovu kredita Svetske banke do iznosa od 465 miliona američkih dolara.

"To su projekti koji su namenjeni za unapređenje katastra nepokretnosti, unapređenje e-uprave, olakšavanje regionalne trgovine i transportne olakšice, modernizaciju poreske administracije i podsticanje rasta preduzetništva", rekao je ministar finansija.

Gruber je rekao da je saradnja Srbije i Svetske banke na zavidnom nivou, kao i da će uskoro započeti proces izrade novog Okvira za saradnju u narednih nekoliko godina.

"Saradnja Svetske banke sa nekom zemljom je uvek bazirana na nekom dogovorenom okviru, koji se odnosi na period od četiri ili pet godina. Za Srbiju se postojeći okvir završava 2020. godine, tako da je neophodno da započenemo pripreme za novi okvir i to će biti prilika za Srbiju da identifikuje šta će biti njeni prioriteti", rekao je Gruber.

On je istakao da postoji dobra saradnja u mnogim oblastima i da mu je drago što je Međunarodna finansijska korporacija (IFC) veoma aktivna u Srbiji po pitanju privatnog sektora, a posebno kada je reč o velikim projektima kao što je koncesija aerodroma "Nikola Tesla" i izgradnja postrojenja za preradu otpada u Vinči.

Pored Švajcarske, u konstituenci u Svetskoj banci se nalaze i Poljska, Republika Srbija, Kazahstan, Azerbejdžan, Kirgizija, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan.

Grupaciju Svetske banke čine Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD), Međunarodna finansijska korporacija (IFC), Međunarodna asocijacija za razvoj (IDA), Multilateralna agencija za osiguranje investicija (MIGA) i Međunarodni centar za rešavanje investicionih sporova (ICSID).

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Gero TZ

Ode javni dug na blizu 26 M € tj na 70 % BDP. Nego Siniša da te pitam, ako znaš; Koliki je BDP PO GLAVI STANOVNIKA u Srbiji. Neki kažu da je 5.300 € među najnižim u regionu, tj samo 35 % od evropskog proseka. Ksće to zlatno doba, da čekam ili da idem.

Filip

Banci se u paru ne gleda, ni radi odnosa, ni radi reda .

bole 2

Pose ovakvog finansa ima da oberemo zelen bostan. Ne budemo li ga zaustavili njega i njegovog vrhovnika odnećemo samo gaće na štapu.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 118.0594
USD 1 104.0813
CHF 1 103.9072
GBP 1 135.9035
AUD 1 74.5419
JPY 100 93.8991

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Prodata pokretna imovina IMT-a za nešto više od polovine procenjene vrednosti 14:39 h

14:39 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Treća prodaja pokretne i nepokretne imovine Fabrike sedišta Priboj 13:58 h

13:58 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

CarGo podneo inicijativu ministru Malom o plaćanju poreza 13:10 h

13:10 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Danas: TENT proizveo 17,5 odsto struje manje nego što je planirano u 2018. 11:51 h

11:51 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučević: Država i kompanije otvoriće rafove za srpske proizvode sa Kosova 10:08 h

10:08 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ljajić: Srpske robe ima širom Kosova, stiže alternativnim putevima 09:20 h

09:20 h  |  Biznis

loader