Nikolić: BDP u 2019. manji do 0,7 procentnih poena ako Priština ne ukine takse

Nikolić: BDP u 2019. manji do 0,7 procentnih poena ako Priština ne ukine takse

Nikolić: BDP u 2019. manji do 0,7 procentnih poena ako Priština ne ukine takse Izvor: N1

Bruto domaći proizvod (BDP) Srbije će ove godine biti smanjen od 0,5 do 0,7 procentnih poena ako ne budu ukinute takse za izvoz robe na Kosovo i Metohiju, rekao je saradnik časopisa Makroekonomske analize i trendovi (MAT) Ivan Nikolić.

On je na konferenciji za novinare rekao da će problem sa izvozom na KiM biti jedan od najvećih "izazova" za ekonomiju Srbije u 2019. godini.  

Vlast u Prištini uvela je početkom novembra takse na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine od deset odsto, osim na robu stranih kompanija, a zatim krajem tog meseca taksu povećala na 100 odsto i obuhvatila svu robu.  

"Ako se ove godine ne ukinu takse i omogući izvoz robe na KiM BDP će pasti od 0,5 do 0,7 procentnih poena, a to nikako nije malo", rekao je Nikolić.  

Saradnik MAT-a Stojan Stamenković rekao je da je tokom novembra prošle godine industrijska proizvodnja bila manja za jedan odsto nego u istom mesecu 2017. godine, a ključnu ulogu u tome su imali pad proizvodnje motornih vozila i Fijatovoj fabrici automobila u Kragujevcu i pad u proizvodnji i izvozu prehrambene industrije, ne samo zbog smanjenja izvoznih cena, već i uvođenja taksi za plasman robe na KiM.  

"Prehrambena industrija se u novembru, kada su uvedene takse obrušila jer je međugodišnji pad iznosio deset odsto, a prethodna tri meseca pad je bio dva odsto", rekao je Stamenković.  

Dodao je da je od januara do oktobra prošle godine na KiM izvezena prehrambena roba u vrednosti 74 miliona evra ili prosečno po 7,4 miliona evra mesečno, a posle uvođenja taksi od deset odsto izvoz je pao na 3,2 miliona evra mesečno.  

Stamenković je rekao da je to samo deo štetnih efekata od taksi jer je ukupna vrednost robe koja je prošle godine izvezena za deset meseci 393 miliona evra.

Srbija će biti otpornija u slučaju nove svetske krize

Srbija je sada u mnogo boljoj poziciji i biće otpornija na moguću novu svetsku krizu, rekao je danas saradnik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) Ivan Nikolić.

On je rekao da je sada spoljni dug Srbije manji nego 2008. godine i da su neto devizne rezerve preko deset milijardi evra.

"Devizne rezerve su 2008. godine bile samo tri do 3,5 milijardi evra, a platni deficit je bio oko 24 odsto bruto domaćeg proizvoda i nije imao odakle da se pokrije", rekao je Nikolić.

Na pitanje zašto je Narodna banka Srbije (NBS) ograničila rok i visinu keš kredita, Nikolić je rekao da je to učinjeno iz predostrožnosti.

NBS je naložila bankama da od 1. januara ove godine skrate rokove na koje građanima daju gotovinske kredite - na osam godina ove, a 2021. na najviše šest godina, dok su autokrediti mogući na osam godina.

Ukupna zaduženost, odnosno rate, ne mogu biti veće od 60 odsto plate ili penzije.

"Plasmani banaka su u poslednje dve godine okrenuti stanovništvu jer su banke tu videle prostor da poprave svoje poslovanje, pa je zaduženost stanovništva počela ubrzano da raste, mada još nije zabrinjavajuća", rekao je Nikolić.

Dodao je da banke imaju ogromnu količinu novca koji treba negde da plasiraju i da to teže ide sa kompanijama koje su zbog loših kredita obazrivije, pa je prostor pronađen kod stanovništva.

Kovačević: Sve veća nejednakost među ljudima

Svetska banka je analizirala uzroke aktuelnih političkih tenzija među kojima su i protesti "žutih prsluka" u Francuskoj i kao rešenje ponudila novi socijalni ugovor između građana i države ("Toward a New Social Contract"), rekao je saradnik časopisa "Makroekonomske analize i trendovi" (MAT) Miladin Kovačević.

On je na konferenciji za novinare rekao da je ta studija Svetske banke konstatovala da su političke turbulencije inicirane načinom distribucije dohotka i vlasništva nad resursima, što za posledicu ima sve veću nejednakost među ljudima.

"Poslednje tri decenije donele su mnogo promena u svetskoj ekonomiji, a pre svega ulazak Kine i Indije i zemalja istočne Evrope na svetsko tržište, što je povećalo broj zaposlenih sa 1,5 na 2,9 milijardi ljudi", naveo je Kovačević zaključak Svetske banke.

Dodao je da je u studiji ocenjeno da je rapidan tehnološki progres uticao na promenu ponude radne snage, sve veću nesigurnost radnih mesta, pojačao socijalno-političke tenzije i zahteve za intervencijom države radi uspostavljanja ujednačene i pravednije raspodele dohodaka.

"Jedna od najvećih promena na tržištu rada je polarizacija zanimanja jer su savremene tehnologije istisle rutinska zanimanja i zamenila ih mašinama a favorizuju se profesije koje traže kritičko i kreativno mišljenje", rekao je Kovačević, koji je i direktor Republičkog zavoda za statistiku.

On je istakao da je Svetska banka navela da iako Evropa važi za deo sveta u kome je socijalna država izuzetno jaka, protekcije izdašne, a porezi progresivni, tenzije pokazuju da ipak postoji nejednakost, zbog čega ljudi traže formiranje novog socijalnog ugovora.

Svetska banka je, kako je rekao, konstatovala da su nejednakosti ponekad posledica ličnih percepcija i da nisu u skladu sa objektivnim merilima nejednakosti što koriste i neke ekstremne političke partije za socijalne nemire, uz sve veće pritiske na državu da uvede veću ravnopravnost.

"Studija Svetske banke je preporučila veće oprezivanje kapitala nego rada dodatne poreze na nasleđene poklone i bogatstvo kojim se promoviše fer odnos prema svim građanima i jednake šanske za sve, kao i pravednija preraspodela, što će smiriti napetosti i postaviti socijalni ugovor na zdravije osnove", naveo je Kovačević.

POVEZANE VESTI

Komentari (16)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mrki

Koliko znam,potpisasmo silne ugovore o izvozu u Rusiju,Kinu,Tursku,Indiju,pa nam je preteklo i za Kosovo,blagoo nama ... !!!

Ma daaa!

Već su našli opravdanje...

rem

izvoz na kosovo??????????da li sam nesto propustio gospodine

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.4680
USD 1 106.4504
CHF 1 106.9739
GBP 1 136.9091
AUD 1 72.9524
JPY 100 97.4434

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Ministar Popović u Kini pozvao Huavej da otvori centar u Srbiji 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ilić: "Konstantin Veliki" imao lep period razvoja, planiramo nova ulaganja 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen rebalans budžeta Grada Beograda 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Raspisan tender za izvođenje radova na dva trga u naseljima Jakovo i Dobanovci 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Srbija zaradila milijardu evra od izvoza softvera i usluga 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Devizne rezerve Srbije najveće od 2000. godine 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Petrović: Za privredni rast Srbiji neophodne reforme 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Uskoro komercijalni ugovor za Fruškogorski koridor 12.11.2019.

12.11.2019.  |  Biznis

loader