Kovačević: Šta smo sve doživeli sa RTB-om Bor, dobro je što su Kinezi došli

Kovačević: Šta smo sve doživeli sa RTB-om Bor, dobro je što su Kinezi došli

Kovačević: Šta smo sve doživeli sa RTB-om Bor, dobro je što su Kinezi došli Izvor: N1

Šta smo sve doživeli sa RTB-om Bor dobro je da ga je preuzeo kineski Ziđin, izjavio je za N1 ekonomista i konsultant za strana ulaganja Milan Kovačević. Ipak, dodaje da bi javnost morala da zna sve detalje aranžmana sa Kinezima.

Kineska kompanija Ziđin zvanično je juče preuzela Rudarsko-topioničarski basen Bor i uplatila 350 mililona dolara na osnovu kojih je stekla vlasništvo od 63 odsto. Kovačević je u Danu uživo TV N1 rekao da je sada urađen bolji postupak nego u prethodnim pokušajima prodaje RTB-a, jer je ovoga puta ideja bila da strateški partner poveća kapital društva i na taj način postane suvlasnik.

Deo javnosti, međutim, zamera što na taj način novac nije otišao u budžet, već je kineska kompanija praktično sama sebi uplatila novac. Kovačević, međutim, to ne vidi kao pogrešan potez. Podseća da je RTB Bor bio gotovo propala kompanija, i da su po završnom računu prošle godine imali preko 800 miliona dolara duga, a zanemarljivo mali kapital.

Ističe da će Ziđin, pored već uplaćenih 350 miliona dolara, na šta se obavezao ugovorom, morati da pronađe i druge izvore finansiranja kako bi pokrio sve obaveze RTB-a.

Na pitanje šta je onda motiv Kineza da ulažu u RTB Bor, Kovačević objašnjava da se Ziđinu isplati pozicija u Evropi gde ima dosta rude, a koja je bizu važnih tržišta. Očekuje i da će kineska kompanija širiti poslovanje i kupovati nove rudnike.

Kovačević podseća da Srbija ima tradiciju rudarenja bakra, ali da je bila “nevešta u radu” i da je stvorila preduzeće koje je “stalno škripalo i padalo na teret poreskih obveznika”. Kinezi, s druge strane, imaju znanje i bolje će znati da se snađu na svetskom tržištu, ističe on.

“Šta smo sve doživeli sa ovom kompanijom dobro je da se ovo dogodilo”, ocenio je Kovačević.

Ono što, međutim, zamera celom aranžmanu u vezi sa RTB-om je nedostatak informacija.

“Javnost ne zna koje su obaveze te kompanije. Jako je korisno da imamo sve informacije, da imamo sporazum o partnesrvu, to će postepeno izaći na videlo, kao u slučaju Er Srbije, ali mnoge stvari se ne otkriju nikad”, upozorio je on.

Vlada Srbije se, međutim, najčešće pravda time da strani partneri zahtevaju tajnost ugovora u šta Kovačević sumnja.

Za primer je uzeo upravo RTB Bor gde predstavnici Vlade tvrde ne samo da će Kinezi zadržati postojećih 5.000 radnika, već da će zaposliti još ljudi. Smatra da nije logično da država koja je pokazala da ne ume da upravlja RTB-om, sada Kinezima propisuje da moraju da posluju na isti neproduktivan način. Strateški partner će gledati da poveća prihode, a broj zaposlenih je trošak, no vlast želi da to prikrije iz populističkih razloga, ističe sagovornik N1.

Upitan da li veruje da će iko ikada odgovarati za štetu nanetu tajnim ugovorima, Kovačević je rekao da je teško popraviti stvari kada prođe značajnije vreme. Stoga se treba sada fokusirati na to da se prekine sa takvom praksom i RTB Bor je dobra šansa.

“Pritisnuti da se vidi kakvi su uslovi. Da li su Kinezi preuzeli 800 miliona dolara duga, ili smo mi. Dok god ne znamo, možemo sumnjati”, kazao je on.

Kovačević je rekao i da ne veruje da će EU praviti probleme u vezi sa kineskim investicijama u Železaru Smederevo i RTB Bor, dok god budemo radili pošteno.

“Dosta je propagande da je EU prema nama nepravedna a mi imamo institucije koje treba da vode računa o tržištu, a to ne rade”, podsetio je Kovačević.

POVEZANE VESTI

Komentari (32)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dr Miggyy

DA LI JE OVAJ POKLON KINEZIMA DOBAR ZA SRBIJU?? Možda, a nije? Koji dobar domaćin proglašava za istorijskog dana kada poklanja svoju imovinu? Nije bilo, niti če biti. Danas su kinezi preuzeli RTB Bor za svega 350 miliona dolara, koji je bio u srpskim rukama bez malo 74 godina od 1944. godine do danas, a sada gubi i svoje ime. Dugovanja od oko milijardu evra veći deo ostaje na grbači naroda, a Kinezi preuzimaju 200 miliona dolara. Od bombastih i hvalospevnih profita i proizvodnje tek sada se vidi da je sve to laža, a tek šta će još isplivati od kriminala, svesno uništavanje RTB Bor i njegove kadrovske strukture, da bi sada se konstatovalo da Bor nema stručne kadrove. Ima ih, ali menadžment, tj. Spaskovski je udaljio svakog stručnjaka koji bolje misli i razmišlja od njega. Od njega vlasti su napravili elitu iz rudarstva, metalurgije, biznisa, ekonomije, a od toga nema ni mojega. Kralj Aleksandar Karađorđević bio je “glup”, kako ne bi ga pokradali francuzi na zlatu, izgradio je elektrolizu bakra 1938. godine. Sadašnji nivo proizvodnje u RTB Bor, nakon zatvaranja sve prerađivačke kapacitete, stigao je na nivou 1938. godine uz pomoć klimoglavca nečistog obraza i krimogenog karaktera do sadašnjega, a možda i budućega, čelnika RTB Bor. S obzirom na godine i amortizacije usled glume najsposobnijeg, najpametnijeg i najpoltronijeg čelnika, pitanje da li će imati vremena za novog vaskrsenja. Ima, ukoliko mentor ΛV nije digao ruke i ku.. od njega. On ostaje kao grobar RTB Bora i uništitelj kadrovske strukture, kojom je kombinat bakra imao i te kako. Bojim se da ovim poslom, Srbija nije napravila kardinalnu grešku, kada svoje bogatstvo poklanja prijateljima po kapi.

Smederevac

Dragi Borani, ako ste do sad mislili da vam je vazduh zagadjen, nadišite se dok možete. Smederevci imaju iskustva s kineskim shvatanjem ekologije.

Zaklina.

Zlatno doba😂😂😂pa i migranti beze 😉

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5559
USD 1 108.8581
CHF 1 110.6721
GBP 1 140.5499
AUD 1 72.3777
JPY 100 97.7108

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Stručnjaci: Srbija najviše zaostaje za svetom u oblasti zaštite životne sredine 14:59 h

14:59 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvoren Sajam turizma, zemlja partner je Egipat 14:00 h

14:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Srbija i Kina imaju čelično prijateljstvo 12:11 h

12:11 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Sporazum sa EAEU otvara nam tržište od 180 miliona ljudi 11:59 h

11:59 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Čadež na samitu u Zagrebu očekuje konkretna rešenja EU za privredu regiona 11:15 h

11:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mudis pohvalio likvidnost i racionalno fiskalno upravljanje Beogradom 10:40 h

10:40 h  |  Biznis

loader