Međak: Taksama Haradinaj podiže uloge u pokeraškoj partiji

Međak: Taksama Haradinaj podiže uloge u pokeraškoj partiji

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji smatra da je povećanje taksi "podizanje uloga u pokeraškoj partiji koja je u toku" što čini kosovski premijer Ramuš Haradinaj. Uvođenje carina nema veze s trgovinom, ima prostora da se spor reši u okviru CEFTA, ako treća strana - EU i SAD - pritisnu Prištinu, samo se ne zna šta ona traži zauzvrat, kaže.

Vlada Kosova negirala je danas da je uvođenje taksi od 100 odsto na proizvode iz Srbije i BiH upereno protiv kosovskih Srba. Oni, s druge strane, nastavljaju mirne proteste, a Srbija je dala rok Cefti od 90 dana da reši problem. Predstavnici Srba danas su u Beogradu razgovarali s predsednikom i premijerkom Srbije.

Komentarišući odluku o taksama, Međak kaže da mu se čini da je to potez kosovskog premijera Ramuša Haradinaja, koji pokušava da sebi podigne cenu, da postane faktor u donošenju konačnog rešenja, iz kojeg mu se čine da je isključen, ili da je u pitanju bacanje klipova u točkove dijaloga koji vodi Hašim Tači.

"Ovo nije pitanje Prištine i Beograda, šta ako krene dalje? Ovakav jedan početak paranja tog jednog tepiha nikom ne ide u prilog", kaže gost Dana uživo koji podvlači da to de fakto znači da je Priština raskinula sporazum sa BiH i Srbijom i da se povukla iz Cefta.

Na pitanje da li očekuje učešće Srbije i BiH na konferenciji Cefta početkom decembra, jer su 19. novembra ministri Ljajić i Šarović najavili da neće učestvovati, Međak kaže da bi to, na ministarskom nivou, bio stav i odgovor na to šta se misli - da se ne slažemo s potezom Prištine. To je politička poruka, ali dalje ne bih išao, Srbija ne treba da napušta radna tela, jer Srbija ima velike koristi od Cefte, ističe.

Gost N1 naglašava da je ovo pitanje isključivo političko, da nije vezano za trgovinu. "To što Priština pokušava da priča da Srbija prodaje po dampinškim cenama, to nema veze sa životom". Uvođenje ovih mera znači suspenziju Cefta i na to treba odgovoriti političkim merama, kaže gost Dana uživo.

Beograd je saopštio da neće uzvratiti recipročnim merama. Ako bismo uveli recipročne mere, nikakvu štetu ne bismo napravili Prištini, i doveli bismo sebe na isti nivo - na kršenje sporazuma, kaže Međak.

Smatra da EU mora da se umeša, jer je ona i bila inicijator Cefte. Ona je, u jednom širem kontekstu, deo procesa evrointegracija, a EU kao sponzor Cefte će u jednom trenutku morati da se umeša, oni jesu dali izjave i rekli da je to nelegalno, kaže gost N1.

Ako cefta počne da se para, onda je to problem, ističe Međak. "Cefta je najjači dokaz da regionalna saradnja može da funcioniše, ako se taj najjači dokaz rasturi, onda se bojim da imamo vraćanje unazad 15,16 godina, bojim se da to nije dobro ni za koga u regionu". Međak podvlači da Cefta generiše veliku korist za sve zemlje regiona.

Rok od 90 dana koji je Srbija dala je definisan samim sporazumom i time Srbija pokazuje da poštuje sporazum, što je pravi korak, kaže, komentarišući poruke iz Beograda. Cefta nema mehanizme za rešavanje sporova kao EU, ima zajednički komitet od šest potpisnika koji sve odluke donose konsenzusom, nema sud, kao Sud pravde EU koji može da donese obavezujuću presudu, objašnjava. Taj rok znači da u okviru zajedničkog komiteta (u Cefti) ili između dve strane, treba da dođe do zadovoljavajućeg rešenja, a ako do toga ne dođe, dolazi do arbitraže u Komisiji UN za međunarodno trgovinsko pravo, kaže Međak. Ističe da ovaj spor treba da bude brzo rešen, jer takve međunarodne arbitraže traju dugo.

Ovaj spor neće rešiti ni Priština ni Beograd sami, presudan će biti uticaj treće strane i toj trećoj strani mora da se pokaže ko sporazum poštuje, ko krši, naglašava gost Dana uživo. Dodaje da Srbiji to daje municiju da oni koji mogu da utiču na Prištinu, na Prištinu i utiču. Spor će se rešiti politički, onako kao što je i politički nastao, dodaje.

Reakcija sa naše strane nije otišla do kraja, navodi gost N1 i podseća da Srpska lista još sedi u Vladi, da oficiri za vezu nisu povučeni. "Očigledno da stvari nisu prešle granicu bez povratka, ali ona nije daleko, a ako se pređe - idemo u eskalaciju. Ima još prostora da se spor reši u okviru Cefte, ako treća strana, EU i SAD, pritisnu Prištinu", kaže Međak.

Uvođenje carina nema veze s trgovinom, ali pitanje je šta Priština traži zauzvrat za njihovo ukidanje, to oni nisu jasno rekli, zaključuje gost Dana uživo.  

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Tender za rekonstrukciju Opšte bolnice u Kikindi 08:08 h

08:08 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vlast najavljuje milijarde iz SAD, analitičari ukazuju na političke posledice 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kompaniji premijerkinog brata 40 miliona evra od države, obezbeđenje napalo N1 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

SBB na sastanku sa predstavnicima SAD delegacije u Beogradu 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kovačević o DFC: Srbiji potrebnije direktne strane investicije, nego zaduživanje 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministar najavio nove propise za strance koji iz Srbije rade onlajn 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

APR: U prvoj polovini godine 3,5 odsto manje zahteva za građevinske dozvole 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

DW: Novi problemi u nemačkoj mesnoj industriji 23.09.2020.

23.09.2020.  |  Biznis

loader