Mali o budžetu za 2019: Veće plate i penzije, ali i investicije

Mali o budžetu za 2019: Veće plate i penzije, ali i investicije

Mali o budžetu za 2019: Veće plate i penzije, ali i investicije Izvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je da je predloženi državni budžet za 2019. uravnotežen jer su planirane veće plate u javnom sektoru i penzije, što će poboljšati životni standard građana, ali će biti veće i javne investicije što će doprineti privrednom rastu i većoj zaposlenosti.

Mali je u Skupštini Srbije, obrazalažući predlog budžeta za iduću godinu, rekao da će setom pratećih finansijskih zakona biti obezbeđeno poresko rasterećenje i jačanje konkurentnosti i atraktivnosti domaće privrede.

Naveo je da je planirano da prihodi budžeta iznose 1.246,2 milijarde dinara, a rashodi 1.269,1 milijardu, tako da će deficit biti 22,9 milijardi, što je 0,4 odsto očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Budžet je projektovan na osnovu procene da će rast BDP-a dogodine biti 3,5 odsto, a da će inflacija iznositi 2,3 odsto.

"Fiskalnom konsolidacijom je obezbeđeno da se i dalje smanjuje udeo javnog duga u BDP-u, sa sadašnjih 56,6 odsto na ispod 50 odsto u narednoj godini", istakao je Mali.

Kako je dodao, povećanje plata u javnom sektoru od 1. janura iduće godine biće od sedam do 12 odsto, tako da će ukupan fond za plate na svim nivoima vlasti dogodine za 33 milijarde biti veći nego ove godine, dok će za penzije izdvajanja iz budžeta i PIO fonda biti veća za 35 milijardi dinara.

"Izdvajanja za kapitalne investicije i republičkog budžeta i budžeta lokalnih samouprava dogodine će iznositi 220 milijardi dinara, to je 30 odsto više nego ove godine", rekao je Mali i istakao da će se taj novca koristiti za izgradnju putne i železničke infrastrukture, kao i za ulaganja u tehnološke parkove i zdravstvene ustanove", kazao je Mali.

Ministar je rekao da će poresko opterećenje zarada na teret poslodavaca biti smanjeno sa 63 na 62 odsto, zbog čega će budžetski prihodi biti manji za 12 milijardi dinara.

"Novim zakonom o naknadama biće objedinjene i smanjene naknade koje plaćaju privrednici, što će garantovati predvidovost tih izdataka", kazao je Mali.

Detalje ima reporterka N1 Žaklina Tatalović:

Izvor: N1

Osniva se Fond za nauku Srbije

Ministar prosvete Mladen Šarčević predstavio je u Skupštini Zakon o Fondu za nauku Srbije koji, prema njegovim rečima, uređuje i obezbeđuje politiku i mere za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja države.

On je obrazlažući poslanicima predloženi tekst zakona rekao da zakon unapređuje i uređuje oblast podrške toj delatnosti, u cilju obezbeđivanja uslova za kontinuirani razvoj naučnoistraživačkih i razvojnih aktivnosti u Srbiji, neophodnih za napredak društva zasnovanog na znanju.

Osnovna uloga fonda će biti da obezbeđuje finansiranje naučnoistraživačkih projekata, a Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će se baviti politikom u oblasti naučnih istraživanja, kao i institucionalnim finansiranjem kojim će biti obezbeđena stabilnost rada naučnih ustanova i samih istraživača, rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, za sprovođenje ovog zakona potrebno je obezbediti 500 miliona dinara i to za aktivnosti osnivanja i rada Fonda za nauku Srbije i uspostavljanje informacionog sistema i baze podataka o programima, projektima i drugim aktivnostima.

Milojičić: "Parodija" predloga budžeta

Opozicija u Skupštini Srbije ne veruje rečima ministra Malog i kažu da im nije jasno zašto se ministar i Vlada hvale višegodišnjim suficitom u budžetu, kada je to, kako kažu, isto zlo kao i deficit. Imaju zamerke na stavke u budžetu, i kažu da ne razumeju zašto neke oblasti dobijaju više novca od ostalih.

Neki budžet nazivaju i parodijom, poput poslanika Demokratske stranke Radoslava Milojičića:

Izvor: N1

POVEZANE VESTI

Komentari (63)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

clan elite

A da li je "doktor" planirao novac da podmiri kradju/otimacinu koju je njegov sef izvrsio prema penzionerima???

Klon

Ko o čemu Mali o nikad većim penzijama i platama. Plate onima koje su pre pet godina su smanjene su mnogo manje nego u trenutku smanjenja. O penzijama je već postalo primitivizam demantovati Malog.

angel

Interesuje me trenutno zašto mi je penzija vraćena na nivo 2014, ali je izostalo ministrovo povećanje 8 do 13 posto. Ima li identičnih slučajeva?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Advokat: Evropski sud ispituje smanjivanje penzija u Srbiji 17:33 h

17:33 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za adaptaciju aneks zgrade Opštine Vračar u vrtić 17:19 h

17:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

DRI: Nepravilnosti u Infrastrukturi železnice Srbije u isplati naknada 15:48 h

15:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Protest malih privrednika, bez odgovora države na njihove zahteve 15:44 h

15:44 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine, isplata odjednom do 1.000 evra 15:15 h

15:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Istraživanje: Žene u Srbiji manje zahtevne od muškaraca po pitanju visine zarade 13:12 h

13:12 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prostran: Može se očekivati rekordna proizvodnja pšenice 12:02 h

12:02 h  |  Biznis

loader