Potpisan ugovor Vlade Srbije i EIB vredan 100 miliona evra

Potpisan ugovor Vlade Srbije i EIB vredan 100 miliona evra

Potpisan ugovor Vlade Srbije i EIB vredan 100 miliona evra Izvor: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

Vlada Srbije i Evropska investiciona banka potpisale su ugovor o ulaganju u rečnu transportnu infrastrukturu, vredan 100 miliona evra, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Resorna ministarka Zorana Mihajlović, koja je prisustvovala potpisivanju, rekla je da će Vlada uz podršku Evropske investicione banke (EIB) i Evropske unije u narednih pet godina uložiti ukupno više od 200 miliona evra u razvoj rečne transportne infrastrukture.

"Srbija nikad nije investirala više u vodni saobraćaj, a reč je i o jednom od najvećih investicionih ulaganja u Dunav u poslednjih 15 godina u Evropi, rekla je Mihajlović povodom potpisivanja ugovora, koji su potpisali ministar finansija Siniša Mali i direktor za Sloveniju, Hrvatsku i Zapadni Balkan u Evropskoj investicionoj banci Mateo Rivelini.

Mihajlović je istakla da vodni saobraćaj time postaje deo novog investicionog ciklusa u oblasti infrastrukture, koji obuhvata i izgradnju novih auto-puteva, modernizaciju železnice, kao i izgradnju stanova za snage bezbednosti.

"Naš cilj je da vodne puteve u Srbiji u potpunosti integrišemo u evropsku transportnu mrežu, a zahteva unapređenje infrastrukture i obezbeđivanje bezbedne plovidbe u svim uslovima. Realizacijom ovih investicija, očekujem da u narednih nekoliko godina udvostručimo učešće vodnih puteva u prevozu robe", rekla je ona.

Dodala je da će se iz finansijskog aranžmana sa EIB-om finansirati rekonstrukcija brodskih prevodnica "Đerdap 1" i "Đerdap 2", proširenje kapaciteta Luke Smederevo, uređenje plovnog puta reke Save i uređenje kritičnih sektora na zajedničkom delu Dunava između Srbije i Hrvatske.

Projekti sa EIB-om, kako je rekla, obuhvataju i vađenje potonule nemačke flote iz Drugog svetskog rata iz Dunava, kao i uvođenje sistema hidro-meteo stanica, kao i modernog sistema za upravljanje vodnim saobraćajem u Srbiji.

Prema njenim rečima, ugovor koji je potpisan obezbeđuje polovinu od ukupno više od 200 miliona evra investicija u rečnu transportnu infrastrukturu, a ostatak ulaganja obezbediće se iz grantova EU i republičkog budžeta.

Ministar finansija Mali je rekao da luke, plovni putevi i inteligentni saobraćajni sistemi, kao i razvoj kopnene infrastrukture, doprinose ekonomskom razvoju zemlje, zbog čega je unapređenje rečne transportne infrastrukture za Srbiju od izuzetnog značaja.

"Reč je o kapitalnom projektu, koji bi trebalo da doprinese razvoju Luke Smederevo, pošto će kapaciteti Terminala za rasute i generalne terete biti prošireni. Između ostalog, predviđeni su radovi i na Đerdapu 1 i 2, a što je posebno značajno predviđa se uredjenje kritičnih sektora na Savi i Dunavu. Novi, kraći i bolji putevi, bilo da su vodni ili kopneni, doprineće da roba koja se proizvodi u Srbiji lakše, brže i jeftinije stigne do kupaca u Evropi, što će dodatno uticati na konkurentnost domaće privrede", rekao je Mali.

Potpredsednik EIB-a Dario Skanapjeko rekao je povodom potpisivanja ovog ugovora da EIB, kao banka Evropske unije, investira u region Zapadnog Balkana već više od 40 godina, donoseći znanje, finansijske instrumente i posvećenost rešavanju dugoročnih potreba u oblasti kritične infrastrukture.

"Zajam koji je potpisan predstavlja još jedan primer plodne saradnje sa Republikom Srbijom. Verujem da će ovaj projekat doneti ekonomsku korist Srbiji i njenim građanima i postaviti temelj za nove investicije u ovom sektoru", rekao je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da investicije u infrastrukturu unutrašnjih plovnih puteva predstavljaju prioritet za EU.

"Zbog toga kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF) Evropska unija obezbeđuje značajna bespovratna sredstava za sufinansiranje prioritetnih investicija, u iznosu od 150 miliona evra godišnje, odnosno više od jedne milijarde evra iz grantova za period 2014-2020. Srbija ima veliku priliku da dobije značajan iznos ovih investicija, ukoliko su projekti spremni za realizaciju. Potrebno je da na tome radimo zajedno, još u fazi pripreme projekata, baš kao što smo radili na projektima unapređenja infrastrukture unutrašnjih plovnih puteva", rekao je Fabrici.

POVEZANE VESTI

Komentari (19)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenadmasan

Da li EIB kontrolise gde idu pare. Kako ko zine, sve je nikad vice, nikad bolje, najvise... a, u stvari najgore, najlosije... jedino im zaduzivanje ide najbolje.. vise od 10 milijardi plus kamata. Posledice cemo videti, grcanjem...

"ugovor vredan 100 miliona...."

Mislite, jos cemo placati dugove sa kamatama? Ako u banci uzmem krediti 100 miliona, onda sam ja duzan, a banka na dobitku za kamate i za glavnicu. Ugovor je "vredan", ali za banku, a za mene/drzavu je kamen oko vrata. I uzeo sam iz krajnje nuzde, ali se ne bih nikada nikome hvalio da sam sa lihvarima sklopio "ugovor vredan...."

Dug je zao drug

DAkle, jos smo se zaduzili i to opasno. I nepovoljno. Molimo i da se tako obavestava o zaduzivanju. A ne da je rec o nekom "ugovoru", kao da je to neka neutralna akcija. Ako kupim nov porse od 100 000 evra, toliko sam duzan, plus kamate. Mogu da platim odmah ili na rate sa kamatama. Da, potpisacemo "ugovor", ali ja placam, a oni uzimaju. Tako je i ovde

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5714
USD 1 108.9128
CHF 1 110.7806
GBP 1 140.4341
AUD 1 71.8827
JPY 100 97.2871

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Šefica MMF na sastanku G20: Koronavirus ugrožava oporavak privrede sveta 23.02.2020.

23.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Privatizacija ili rasprodaja: Kuršumlijska banja otišla ispod cene - 72 € po kvm 23.02.2020.

23.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Švajcarska pomaže popis nepokretnosti u 35 opština u Srbiji 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Predsednik PK Kosova: Put za ukidanje taksi po pravilima STO i CEFTA 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

G20 u Rijadu o posledicama epidemije koronavirusa na svetsku ekonomiju 22.02.2020.

22.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kruševac oglasio javno nadmetanje za 15 parcela neizgrađenog zemljišta 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mitrović: Kineske investicije u Srbiji nisu ugrožene, ali treba naći alternativu 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Više od milion srpskih turista u Grčkoj u 2019. godini 21.02.2020.

21.02.2020.  |  Biznis

loader