Sporazum o imovini u Hrvatskoj ili međunarodni sud

Sporazum o imovini u Hrvatskoj ili međunarodni sud

Sporazum o imovini u Hrvatskoj ili međunarodni sud Izvor: N1

Direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić, govoreći o imovini srpskih preduzeća u Hrvatskoj, kaže da ona vredi preko milijardu evra i da je to problem s kojim nijedna hrvatska vlada ne želi da se suoči, jer je to i ozbiljno političko pitanje. Navodi da će od Hrvatske tražiti još jednom bilateralni sporazum, a ako ga ne bude - međunarodni sud.

Hrvatska je odlučila da da u zakup imovinu srpskih preduzeća i institucija i to na 30 godina.

Direktor Direkcije za imovinu Jovan Vorkapić objašnjava u Danu uživo da se radi o imovini koja je oduzeta hrvatskim ratnim zakonima.

Kaže da proces povrata te imovine "nije tekao nikako", da je Srbija i devedesetih, a posebno 2000-ih godina najnormalnije vraćala imovinu hrvatskih preduzeća, jer "mi nismo imali zakon o oduzimanju hrvatske imovine", kakav je Hrvatska imala za srpsku. "Pa i nije dolazilo do promene u našim katastrima tih njihovih prava. U velikom broju slučajeva, čak se i naš Ustavni sud zauzeo da se Aneks G, koji se tiče ove imovine, mora primenjivati direktno. Za razliku od hrvatske strane koja je našla da je potrebno da se potpiše bilateralni sporazum", kaže Vorkapić.

Nijedna druga zemlja sa nama nije to dovodila u pitanje - ni u Makedoniji, ni u BiH, ni u Sloveniji nemamo problem ove vrste, ističe Vorkapić.

Prema njihovim novim zakonima (Zakon o upravljanju imovinom RH i Zakon o poticajima ulaganja u RH) predviđena je ovakva mogućnost, uz mogućnost otkupa ove imovine, navodi gost Dana uživo. "Što govori da Republika Hrvatska, nažalost, nema nameru da sklopi te bilateralne sporazume".

Vorkapić kaže da je Srbija pozvala Hrvatsku i to više puta, da sklopi bilateralni sporazum, ali da odziva nije bilo. Pokušaćemo još jednom, kaže gost N1, koji dodaje da će, ukoliko ne bude reakcije, o tome morati da odlučuju međunarodni arbitri. Ne možemo drugu stranu naterati na sporazum, a oni su ovakvim zakonima kazali da ga i ne žele, kaže direktor Direkcije za imovinu.

Vorkapić prenosi, govoreći o srpskoj imovini u Hrvatskoj, da je "manje od 50 odsto nje neprodato od strane fonda za privatizaciju RH".

Gost N1 tvrdi da sporazum o pitanju sukscesije, koji je ratifikovan u Saboru, i koji važi za period od 31.12.1991. govori da se sve vraća, a da u slučaju da ne može da se vrati u naturi - da će se vrednost imovine kompenzovati.

Kad je RH ulazila u EU, bilo je važno zaključiti sporazum o pitanju sukcesije, istakao je Vorkapić. Kad su ušli u EU najednom su rekli - treba nam bilateralni sporazum, a kad su ulazili, to nije bila obaveza, navodi.

Mi ovde govoriomo o zemlji koja je ušla u EU, a koja treba da poštuje i svoj Ustav, koji kaže da treba da poštuju međunarodne sporazume i da su oni iznad njihovih zakona, kaže Vorkapić. "Ušli su u EU i sad ih manje više baš briga za to".

Gost N1 navodi da do sada nema reakcija iz Brisela po ovom pitanju, ali da će Srbija ukazati EU na to.

Kaže da će to učiniti "kada budemo definitivno evidetirali svu ovu imovinu". "Imaćemo kompletno šta je to sve i koliko to vredi, i onda ćemo krenuti - ako ne žele bilateralni sporazum, onda međunarodni sud. Ono što treba uporno raditi jeste i da pred sudovima RH treba dogurati do krajnje instance, iscrpiti sva pravna sredstva RH, čak i ustavnu žalbu, da bi se imalo osnova ići na međunaordni sud".

Vorkapić kaže, ipak, da bi bilo dobro da se sa Hrvatskom zaključi bilateralni sporazum. Onda bismo mogli da govorimo da to možemo da završimo za tri ili četiri godine, ovako će to trajati mnogo duže, dodaje.

"Može da se desi da Republika Hrvatska, kad istekne 2029, kaže da se produžava u članu tom i tom dejstvo zakona još 20 godina... Što se tiče njih, ono se odlaže na 30 godina, i to je obeshrabrenje za naše privredne subjekte za koje se ne zna da li će i postojati za toliko godina, jer 30 odsto onih koji su prijavljeni, prijavljeni su kao giganti u stečaju - Simpo, Genex, Inex..."

"Potražuje se imovina vredna preko milijardu evra"

Gost Dana uživo preneo je da se u poslednjih nekoliko meseci, nakon poziva direkcije, njima javilo 110 preduzeća iz Srbije sa 270 jedinica nepokretnosti u Hrvatskoj. Uglavnom je to primorje i uglavnom su u pitanju veći gradovi, dodaje.

Na konstataciju da je veliki deo te imovine zapravo nekadašnja "društvena", Vorkapić kaže da je ona u svemu slična privatnoj. "Vi u vreme socijalizma niste imali mogućnost da preduzeće ima privatnu imovinu, ali to je podrazumevalo korišćenje, upotrebu i raspolaganje - u stvari, društvena imovina je privatna imovina tih preduzeća".

Direktor Direkcije za imovinu kaže da čitaju hrvatsku štampu i da znaju da se to izdaje za bagatelu. Ističe da u Srbiji, odnosno da Republička direkcija nema nijednu hrvatsku imovinu u portfoliju, naglašavajući da se zakon poštuje.

Vorkapić naglašava da su u pitanju "ogromne vrednosti imovina koju ne žele da vrate, jer šta bi prodavali osim naše imovine..." Navodi da je situacija "šarolika" - da su čak i neka treća lica sada na toj imovini, da je neko pojedinu kupio, da su neki posedi predmet zakupa...

Kad sam razgovarao sa ministrom imovine Republike Hrvatske, pitao sam šta je sa imovinom Republike Srbije, kaže Vorkapić. "Imovine Republike Srbije nema - jer su uzeli i sve prepisali na Hrvatsku, formalno-pravno ih obavezuje Aneks G da se vrate u 1991. godinu i da proglase ništavim sva ta raspolaganja. Ništavost podrazumeva da se nešto u pravnom svetu nije ni desilo", ističe gost N1.

On ocenjuje da je to problem s kojim nijedna hrvatska vlada ne želi da se suoči, jer je to i ozbiljno političko pitanje. Svi odlažu, jer treba vratiti preko milijardu evra našim preduzećima, navodi Vorkapić.

Govoreći o objektima, koji su uglavnom u lošem stanju, kaže da se ne radi o tome kako oni izgledaju, već da je pitanje na kojim lokacijama se nalaze - i da su to udarne lokacije hrvatskog primorja. Kaže da se potražuju odmarališta, hoteli - da se radi o lokacijama od Dubrovnika pa do Rovinja, "skoro svako mesto", a tu su i poslovni prostori u Zagrebu, Rijeci, Osjeku...

"Ako bi se Hrvati držali onoga što su potpisali - onda ono što nisu prodali, trebalo bi da vrate, ali ne verujem da će se to desiti, jer evo sada uzimaju, pa izdaju to na 30 godina", zaključuje Vorkapić.

POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zaklina

Bilo bi lepo da neko zagrebe "vlasnistvo"na celom Balkanu😎

Deki

Šta ćemo sa INA benziskim stanicama kojih je Srbija bila puna,Borovo,Gavrilović prodavnicama u Srbiji koji su bili na naj skupljim lokacijama ?

Prof.dr.Ramo Atajić, Advokat, Sarajevo,Muenchen

Imovina Srbije u Hrvatskoj je vrijedna preko 3 milijarde eura pa prema tome,treba ići na medjunarodnu arbitražu,a tamo je Hrvatska dobiti nalog da vrati imovinu pravnih i fizičkih lica čiji vlasnici su bili upisani na dan 31.12.1990. Nije potreban nikakav dodatni bileteralni sporazum,jer Hrvatska želi dobiti na vremenu dok vlasnici iz Srbije i BiH ne zaborave da su imali imovinu u Hrvatskoj.Mnogo im pomažu kriminalci iz Srbije i BiH koji su već uzeli svoj sitni šićar. Prof.Dr.R.Atajić,Advokat iz Sarajeva,Zagreba i Minhena.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5248
USD 1 105.1676
CHF 1 106.7243
GBP 1 141.7157
AUD 1 72.8113
JPY 100 95.9856

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Brnabić: Srbija više nije zemlja jeftine radne snage 17:11 h

17:11 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Na Moravskom koridoru neće biti grešaka kao na Koridoru 10 14:32 h

14:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Behtel-Enka: Moravski koridor prvi 5G auto-put 13:31 h

13:31 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić i "Džonsonov" bager otvorili radove na Moravskom koridoru 13:00 h

13:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kina odlaže dodatne carine na američke automobile i drugu robu 11:05 h

11:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Cena vrtića u Beogradu ostaje ista u 2020. 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Svetska banka odobrila Srbiji kredit od 48 miliona dolara 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Biznis

loader