IT pravo - zakonske zamke u trgovini i poslovnim ugovorima

IT pravo - zakonske zamke u trgovini i poslovnim ugovorima

Šta je važno znati u online trgovini, zašto su za opstanak startap-a važni odnosi između osnivača, koje se zakonske zamke kriju u ugovorima sa stranim IT kompanijama - o tome u Infobizu govori Nemanja Žunić, IT pravnik.

Digitalizacija je stvorila i prateći pravni okvir koji se razvija i menja u skladu sa tehnološkim promenama. IT pravo ne odnosi se samo na kompanije i startapove, nego na sve korisnike pametnih uređaja, koji u sebi imaju softvere, povezani su sa internetom i tako prikupljaju podatke, kako o uslugama tako i o korisnicima.

Softver i podaci predstavljaju najvredniji deo tih proizvoda, pa se tu otvara i čitav dijapazon pravnih pitanja. O njima je za Infobiz je govorio IT pravnik Nemanja Žunić.

Izvor: N1

N1: Šta je važno znati kod online trgovine?

Ono na šta bi trebalo da obrate pažnju ljudi koji nemaju puno iskustva, to je da koriste renormirane platforme za kupovinu i prodaju stvari. Bilo bi dobro i da pročitaju uslove poslovanja, koji su dugački i niko ih ne čita. Problem koiji se dešava su garancije za dostavljanje robe, problem nastaje i kod vraćanja robe sa nedostacima, koja ne odgovara navedenom kvalitetu. To se u u pravu se zove sklapanja ugovora na daljinu. U online svetu, mnogo se toga događa u različitim državama, što komplikuje da se sve vrati u pređašnje stanje, da se isprave greške, pa su preventivne mere važnije od lečenja samih posledica

N1: Koji su pravni problemi koje, sarađujući sa stranim firmama, imaju domaće IT kompanije?

Većina naših kompanija nastupaju kao dobavljači IT usluga, i klijenti kada ulaze u velike ugovore, koji imaju veliku vrednost i složeni su, oni insistiraju da pravo koje se primenjuje na ugovor bude neko strano pravo, najčešće neke od američkih država ili englesko pravo, i suštinski naše kompanije dobijaju već gotove ugovore, sa pravnim institutima koje ne poznaju. Kada klijenti dolaze iz Amerike zahtevaju, kod naknade štete, neke pravne institute, termine koje naše kompanije potpisuju i misle da ništa ne znače. Ako se ipak ustanovi da su odgovorni za kršenje tih odredaba, mogu biti odgovorni za naknadu štete iako nisu krivi ili čak i kada je klijent kriv. To su neki ekstremni instituti koji postoje u američkom pravi, koje naše kompanije prihvataju i potpisuju, a posle toga šteta može biti velika.

N1: Šta je najvažnije u pravnom smislu, prilikom osnovanja startup-a?

Ključno je regulisanje odnosa između osnivača startap-a. Startup za mesec dana prođe ono što obične kompanije prođu za godinu, dve, tu se donose važne strateške odluke. Ovo pitanje, ako se ne reši dobro, onemogućava da startup evoluira, jer ti međusobnoi odnosi usporavaju rad startup-a, najčešće zbog tima startup-ovi propadaju.

N1: Kako bi predložena promena paušalnog načina oporezivanja mogla da utiče na IT sektor?

Tačno je da sa jedne strane smanjiti porez u industriji koja prirodno raste i profiti su veliki je diskutabilno. Sa druge strane, ako povećate taj porez, čitava IT industrija će naći neke druge načine rada ili će jednostavno nestati, što se dešavalo u drugim državama, tako da treba naći balans između ta dva suprotstavljena interesa.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Ponovo popravke u Grdeličkoj klisuri, nadležni kažu da "ispravljaju nedostatke" 19:42 h

19:42 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Gradski urbanista najavio izgradnju Linijskog parka u Beogradu 13:31 h

13:31 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Za Savić glavna stvar očuvanje radnih mesta, Atanacković kaže - relativno uspelo 12:30 h

12:30 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nova.rs: Izveštaj DRI pokazuje da je Tešić krio detalje izvoza oružja iz Zastave 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Privredne komore regiona apeluju na zelene linije za brže kretanje radnika 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja neizgrađenog građevinskog zemljišta u Vranju na devet lokacija 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Novi vlasnici preuzeli fabriku lekova "Jugoremedija" 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Od januara do septembra u Srbiji zatečeno 4.468 radnika na crno 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Biznis

loader