Gruzija: U borbi protiv korupcije zakon jednak za sve

Gruzija: U borbi protiv korupcije zakon jednak za sve

Gruzija je zemlja koja je na šestom mestu Duing biznis liste Svetske banke, u društvu najbogatijih zemalja. Na putu do vrha gruzijska vlada je sprovela korenite reforme u državnoj upravi, smanjila poresku stopu i broj poreza i učetvorostručila BDP po glavi stanovnika.

O reformskom putu za N1 je govorio Nika Gilauri, koji je u periodu sprovođenja reformi obavljao funkciju premijera i ministra finansija.

Izvor: N1

N1: Gruzija je nazivana šampionom u reformama, za 14 godina sprovedeno je 47 reformi, sa 112. zemlja se popela na 6. mesto na Duing biznis listi. Kako je to uticalo na ekonomiju?

"Za šest ili sedam godina, Gruzija je dospela među prvih 10 zemalja na Duing biznis listi, verovatno smo jedina zemlja u svetu koja je to uspela, zemlja u razvoju, koja je na toj poziciji. To je imalo pozitivan uticaj na ekonomiju. Mislim da je napredak na listi i sprovođenje reformi stvorilo povoljnu klimu za razvoj domaćeg privatnog sektora. To je na prvom mestu. Na drugom je stvaranje povoljnog ambijenta za razvoj malih i srednjih preduzeća. Broj novoregistrovanih firmi se učetvorostručio posle sprovedenih reformi, broj građevinskih dozvola je bio četiri puta veći na godišnjem nivou, poreski prihodi su uvećani sa 7 odsto BDP-a na 24 odsto, iako smo smanjili poreze. Imali smo neverovatne rezultate, zahvaljujući velikom broj radnih mesta koja su otvorena u sektoru malih i srednjih preduzeća. Zašto su ove reforme važne? Zato što su uklonile prepreke, birokratske i administrativne prirode, koje guše privatni sektor, omogućile mu da se razvija, zapošljava i uvećava prihode".

N1: Da li je bolja pozicija povećala investicije?

"Ove reforme su važne za domaći privatni sektor, one nisu u tolikoj meri važne za strane investicije. Utiču one i na direktne strane investicije, ali 70 ili 80 odsto tih reformi namenjeno je razvoju lokalnog preduzetništva. U Gruziji, visoke stope privrednog rasta od 8 odsto godišnje, u dužem periodu, i to bez izvoza nafte i gasa, bile su rezultat reformi koje su nas i dovele na vrh duing biznis liste. Još jedna važna stvar je izvoz. Nama je glavni izvozni proizvod pre reformi bio otpadni metal. To vam govori koliko je bila loša naša ekonomija. Posle reformi, izvozni proizvod broj jedan su automobili. Ne zato što smo ih proizvodili, nego što smo carinsku, uvoznu, izvoznu proceduru, registraciju, očistili od korupcije i birokratije, sve je to postalo jeftino, i može da se uradi za 40 minuta, pa su proizvođači i trgovci automobilima došli u Gruziju - proizvođači iz Azerbejdžana i Kazahstana dopremaju automobile u Gruziju i odatle ih izvoze. Samo tom reformom stvorili smo 20.000 radnih mesta".

N1: Ipak Gruzija je i dalje zemlja sa niskim dohotkom. Čini se da pozicija na Duing biznis listi ne utiče na standard građana?

"O tome možemo da damo ocenu samo na osnovu BDP-a po glavi stanovnika. Što se tiče Gruzije, on se nominalno učetvorostručio tokom perioda reformi koji je trajao 10 godina, dok je parametar koji pokazuje kupovnu moć bio dvostruko veći. Prosečni godišnji rast BDP-a bio je oko 6 ili 7 odsto. Dakle ekonomski rast svakako je uticao i na životni standard".

N1: Sproveli ste vrlo zanimljiv model u borbi proitv korupcije...

"Istina je da je to bio zanimljiv model. Da budem iskren, na početku reformi borba protiv korupcije bila je najveći izazov. Stvaranje povoljne poslovne klime je nezamislivo bez toga. Mi smo, kroz pokušaje i greške, došli do efikasne formule. U toj formuli važan činilac su pristojne plate zaposlenima u državnom sektoru, zatim pojednostavljenje propisa, odbacivanje nepotrebnih, i politika štapa i šargarepe, gde je državnim službenicima jasno stavljeno do znanja da će oni koji ne budu pošteno i dobro obavljali svoj posao, dobiti otkaz, dok su nagrađivani oni koji rade dobro. To su glavni stubovi uspešne borbe protiv korupcije. Moram da napomenem da smo sproveli i jednu drastičnu meru koja nije preporučljiva drugim zemljama - u jednom danu smo otpustili 18 hiljada saobraćajnih policajaca, jer je korupcija bila među njima veoma zastupljena. Zaposlili smo, posle mesec dana, novi kadar - oni su znali da je prioritet da budu u službi građana, a ne da im otimaju novac. U međuvremenu, nismo imali saobraćajnu policiju i sve je dobro funkcionisalo..."

N1: Srbija sporo napreduje u toj borbi protiv korupcije?

"Vlada u Srbiji ide dobrim putem, odlučna je da zemlju vodi putem reformi. Ali to nije proces koji se završi preko noći. Nikada to nije jednostavno. Mora se promeniti mentalitet u državnoj upravi, kopiranjem pravila iz privatnog sektora. U slučaju Gruzije, mi smo morali da sprovedemo drastične reforme, jer je to bio važan politički, ekonomski, socijalni, geopolitički trenutak za zemlju. Građani su Vladi dali mandat i odrešene ruke da uradi sve što treba, samo da se iskoreni korupcija".

N1: Da li to zavisi od poltičara, ministara?

"Da, naravno, potrebna je jaka politička volja i poruka da se reforme odnose na sve bez izutetka. Ako uzmete mito ili sklopite koruptivni dogovor, idete u zatvor, bez izuzetka".

N1: Kažete da je Srbija na dobrom putu, ali mi smo pali na Duing biznis listi...

"Ok, Srbija je među prvih 50. Imam za vas važnu informaciju, a to je da kada ste u prvih 50, onda je veoma teško napredovati. Potrebne su drastične reforme. Znate, u vrhu liste su najrazvijenije zemlje: SAD, Kanada, Singapur, Novi Zeland, to su veoma bogate zemlje, razvijene zemlje. Pitate kako je Gruzija sprovela drastične reforme, a Srbija nije mogla...jedna važna okolnost je u tome pomogla Gruziji. Početkom dvehiljaditih dotakli smo dno - morali smo za kratko vreme da sprovedemo korenite reforme da bismo opstali. Srbija se ne suoačava sa takvom situacijom. Verujte mi. Sprovođenje reformi tempom kojim ih je sprovela Grizija se ne preporučuje. Mnogo je bolje kada se one sprovode postepeno".

N1: Smanjili ste troškove i vreme priključenja na elektromrežu, što je jedan od problema u Srbiji, kako ste to uradili?

"Postoje dve opcije - da privatizujete taj sektor i da ugovorima obavežete te kompanije da se strogo pridržavaju propisa, a poštovanje ugovornih obaveza kontroliše nezavisno regulatorno telo. Drugi model je da država ostane vlasnik elektroprivrede, ali da i ta državna firma mora da poštuje sve zakone i propise. Mi smo odlučili da sve privatizujemo. Ali smo u tom procesu postavili stroga pravila koja moraju da se poštuju, a sve to pod nadzorom nezavisnog tela".

N1: U oblasti poreske poltike stre smanjili broj poreza sa 21 na pet, a ipak ste imali rast poreskih prihoda. Kako ste to uradili?

"Imali smo visok stepen sive ekonomije, kao uostalom i zemlje ovog regiona. Kako rešiti taj problem? Mi smo to uradili reformom poreskog sistema, i tu su važna dva ili tri parametra - jedan je smanjenje broja poreza, spajanje poreza gde god je to moguće, smanjenje poreske stope, uz poruku privatnom sektoru - nećemo gledati šta ste radili u prošlosti, od sada ćete plaćati kompletan porez. Važno je i pojednostavljenje same procedure plaćanja poreza. Odstranili smo mogućnost različitih tumačenja istog poreskog propisa, što je od ključnog značaja jer time zatvarate vrata korupciji i dogovorima ispod žita sa poreznicima. Takođe, uveli smo i bonuse za zaposlene u poreskoj upravi koji postižu dobre rezultate".

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Petar Popara

Ovaj čovek nije čuo da je Srbija šampion reformi i ugodnog života građana. "Kakav danak neiskustvu!"

Tera

Pa pola ovog sto su oni uradili da se uradi u Srbiji narod bi sravnio Beograd … Od 18000 otkaza policajcima, preko privatizacije elektrodistribucije … ovde se jedan propali Bor priatizuje pa svi u plac.

bole2

Dajte ovo Brnabićki da pročita, u stvari Vučiću jer je on veliki vođa. Jedino što bi stavio primedbu je da Gilauri kaže da je Srbija na dobrom putu a radi sve supotno od onoga što rade u Gruziji. Oni smanjuju poreze, ovi povećavaju, oni podstiču domaču privredu a naši subvencionisu strane investitore i to sumnjive, oni pojednostavljuju daministraciju a kod nas komplikuju do besvesti, oni zapošljavaju pametne u javni sektor a u Srbiji samo napismeni SNS - ovci sa kupljenim diplomama tu mogu da rade, oni otpuštaju korumpirane a kod nas iste štite i nagrađuju, u Gruziji pošteno plaćaju javni sektor a kod nas ih drže na kratkom lancu za 40 000 samo zato jer su primljeni sa već opisanim kvalifikacijama i za većinu njih imaju u neku ucenu u fioci, oni smanjuju sivu ekonomiju a naši je podstiču, i što je najvažnije u Gruziji se bore protiv korupcije a u srbiji SNS leglo mita, korupcije, pljačke države, laži, manipulacije... U gruziji bi Vučić mogao da bude smetlar a Martinović njegov pomoćni radnik. Toliko.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5536
USD 1 106.2199
CHF 1 107.5021
GBP 1 139.6953
AUD 1 72.4879
JPY 100 97.7821

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

SAD, Meksiko i Kanada potpisali novi sporazum o slobodnoj trgovini 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Da li je lex specialis za infrastrukturne projekte neophodan 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Imovina firme Vulić i Vulić doo stavljena na prodaju, cena 117 miliona dinara 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Pošta Srbije: Isplata penzija se obavlja neometano 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Budžet Niša za narednu godinu uvećan za 500 miliona dinara 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Izgradnja Moravskog koridora počinje 15. decembra 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Švajcarski model - bolji standard penzionera ili uskraćivanje ljudskih prava 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Završena proizvodnja 500L za ovu godinu, radnici u fabrici od 15. januara 10.12.2019.

10.12.2019.  |  Biznis

loader