Srbija pala za pet mesta na Duing biznis listi

Srbija pala za pet mesta na Duing biznis listi

Srbija se na novoj Duing biznis listi Svetske banke, gde su rangirane zemlje po lakoći poslovanja, nalazi na 48. poziciji, što je pad za pet mesta u odnosu na prošlu godinu kada je Srbija bila na 43. mestu, objavila je Svetska banka.

Izvor: N1

Novom pozicijom na Duing biznis listi u Vladi Srbije nisu zadovoljni.

"Naravno da nismo zadovoljni. Krenuli smo od nekog 97. mesta i za par godina napravili veliki skok, smatram da možemo mnogo više", izjavila je ministarka Zorana Mihajlović.

U poređenju sa idealnim poslovnim okruženjem, broj bodova Srbije je porastao sa 73,13 u izveštaju Duing biznis 2018, na 73,49 u izveštaju za 2019. godinu.

Svetska banka je navela da je glavni razlog za pad Srbije u rangiranju brži napredak drugih zemalja.

"Reforme koje sprovodi Vlada, u partnerstvu sa poslovnim udruženjima, donose korist svima - od preduzetnika, malih i srednjih preduzeća pa do velikih domaćih i stranih investitora, omogućavaju otvaranje novih radnih mesta i stimulišu dalji rast privrede", rekao je šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Stiven Ndegva.

Regionalni menadžer IFC za centralnu i jugoistočnu Evropu Tomas Lubek istakao je da je Srbija sprovela jednu bitnu reformu koja je olakšala dobijanje građevinskih dozvola.

On je istakao da je u protekloj godini Srbija u apsolutnom smislu unapredila propise u oblasti poslovanja prema pokazateljima koji se mere u izveštaju i da smanjuje razliku u odnosu na primere najbolje prakse regulisanja poslovnog okruženja u svetu.

Iz NALED-a poručuju da je urađeno dosta, ali da reforme moraju biti još veće.

"Treba podvući crtu i reći da smo u dosta kategorija napravili reformske promene, ali da te reforme nisu urađene na vreme da bi bile uvrštene u listu. S druge strane u nekim oblastima su reforme izostale. Pozicija na Duing biznis listi nije veliki korak nazad, ali je opomena da moramo biti brži", poručio je Slavko Carić ispred NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam.

Mnoge važne oblasti nisu pokrivene u Duing biznis listi - ne uključuje aspekte makroekonomske stabilnosti, razvoj finansijskog sistema, kvalitet institucija i infrastrukture, veličinu tržišta, učestalost mita i korupcije, niti kvalitet radne snage. Pa se postavlja pitanje relevantnosti te pozicije.

"Svaka lista je dobro došla za nas. I nama jeste upravo ono što je gospodin Carić rekao, nama je to i opomena i potencijalna mgućnost da napravimo bolje uslove jer, na karju krajeva, naš razvoj zavisi pre svega od investicija. Svaka nam je lista važna", izjavila je Mihajlović.

Najbolje pozicionirana Srbija je po pribavljanju građevinskih dozvola, na 11. mestu, pri čemu je pre godinu dana bila 10, a najslabije je ocenjena oblast priključenje na elektromrežu, gde je 104. a bila je 96.

Ocenjeno je da Duing biznis lista pokazuje da je digitalizacija procedura ključ za stvaranje boljih uslova za poslovanje, što Svetska banka i investitori posebno cene.

Podsetimo, nakon objavljivanja prošlogodišnjeg izveštaja, premijerka Ana Brnabić izjavila je da očekuje da Srbija ove godine bude među prvih 30 zemalja na Duing biznis listi.

Najveći pomak ostvarili Azerbejdažn i Turska

Svetska banka navela je i da su u regionu sprovedene ukupno 54 poslovne reforme u odnosu na 43 reforme prethodne godine, a gotovo sve od 23 ekonomije regiona su sprovele reforme koje pomažu otvaranju radnih mesta i podstiču privatno preduzetništvo.

Regionu pripadaju dve od 10 najbolje rangiranih ekonomija, pri čemu se Gruzija popela na 6. mesto, a Makedonija je popravila plasman za jedno mesto i zauzela 10. mesto.

U regionu su i dve države koje spadaju među one koje su ove godine ostvarile najveće pomake, Azerbejdžan i Turska.

Kako je navela Svetska banka, ekonomije regiona su u protekloj godini generalno usmerile svoje reformske napore ka unapređenju spoljnotrgovinskog poslovanja i plaćanja poreza, putem devet odnosno osam reformi.

Ekonomije regiona ostvaruju najbolje rezultate u pogledu upisa nepokretnosti i zaštite manjinskih investitora i u proseku je potrebno 20 dana da se završe svi postupci neophodni za prenos nepokretnosti, po ceni od 2,6 odsto vrednosti nepokretnosti, u odnosu na 4,2 odsto u privredama OECD uz isto potrebno vreme.

Međutim, region nastavlja da beleži slabije rezultate u pogledu priključivanja na elektromrežu. U proseku, 325 odsto dohotka po stanovniku je cena koju firma treba da plati da bi dobila priključak na elektromrežu, u odnosu na 64 odsto u privredama OECD.

Od kada je 2003. godine počeo da se objavljuje izveštaj Duing biznis, osnivanje firme i plaćanje poreza su oblasti u kojima je sprovedeno najviše reformi u Evropi i Centralnoj Aziji.

Kao rezultat toga, prosečno vreme za osnivanje firme je drastično smanjeno na 14 dana sa 44 dana 2003.

Vreme koje je neophodno da preduzeće pripremi, prijavi i plati poreze je prepolovljeno na 227 sati, sa 483 sata 2005.

U 16. godišnjem izveštaju Svetske banke se navodi da su od početka juna 2017. do početka maja 2018. širom sveta registrovane rekordne 324 reforme i da je 128 ekonomija znatno unapredilo regulativu kako bi olakšalo poslovanje.

Svetska banka je objavila da su najveći reformatori u posmatranom periodu bili Avganistan, Džibuti, Kina, Azerbedžan, Indija, Togo, Kenija, Obala Slonovače, Turska i Ruanda.

Navodi se i da je trećina svih regulatornih reformi u oblasti poslovanja ubeležena u ekonomijama podsaharske Afrike, ukupno 107.

POVEZANE VESTI

Komentari (66)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Miki

Kriv je narod.Menjaj ga kralju.Idi budi kralj nekom drugom narodu.

Alan Ford

Ne vidim razloga za primedbe na lakoću poslovanja - u državnim i javnim firmama. Sve je lako: Plate na vreme, radi ko koliko hoće, gubici se lako pokrivaju, niko se previše ne opterećuje...lakoća poslovanja. Ne znaju ovi iz Svetske banke ništa

Nevreme u Srbiji

Koliko još mesta imamo do dna liste ?

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.9464
USD 1 103.6527
CHF 1 104.4051
GBP 1 136.2282
AUD 1 73.6475
JPY 100 93.5563

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Efektiva čeka stav Vrhovnog suda o švajcarcima, bankari tvrde da su upozoravali 21:52 h

21:52 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

EU usvojila smernice za uravnoteženu ekonomsku saradnju sa Kinom 20:59 h

20:59 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Koncesija za "Teslu" evropska transakcija godine u kategoriji aerodroma 20:41 h

20:41 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Arsić: Plate i penzije ne bi trebalo povećavati, privredni rast slabi 20:22 h

20:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prihvaćena ponuda kompanije iz Dubaija od 7,99 miliona evra za Luku Novi Sad 14:21 h

14:21 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Svetska banka: Broj zaposlenih u Srbiji porastao, plate ostaju daleko od proseka 12:44 h

12:44 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Dogovor institucija - svi proizvodi u EU moraju da budu jednakog kvaliteta 12:14 h

12:14 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Otvoreni Salon automobila i Sajam motocikala u Beogradu 21.03.2019.

21.03.2019.  |  Biznis

loader