Više putnika, ali Er Srbija opstaje zbog novca iz budžeta

Više putnika, ali Er Srbija opstaje zbog novca iz budžeta

Više putnika, ali Er Srbija opstaje zbog novca iz budžeta Izvor: N1

Nacionalna avio kompanija Er Srbija i nakon pet godina od početka poslovanja i strateškog partnerstva sa Etihadom iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, i dalje opstaje zahvaljujući državnoj pomoći, navodi Insajder.

Istovremeno, povodom godišnjice poslovanja, Er Srbija je saopštila da je za taj period prevezla 12 miliona putnika na više od 150.000 letova. Prema ugovoru koji je potpisan sa Etihadom, bilo je predviđeno davanje iz budžeta do kraja 2016. Međutim, kako je Insajder otkrio, krajem te godine usvaja se Strategija za razvoj turizma, koja je poslužila kao osnov za nastavak finansiranja Er Srbije iz budžeta.

Prema finansijskom izveštaju za 2017. godinu, samo po osnovu Strategije za razvoj turizma Er Srbiji je prošle godine isplaćeno čak 12 miliona evra, dok su ukupne donacije države bile 20 miliona evra. Bez ovih davanja, koja kompanija prikazuje kao prihod, Er Srbija bi i četvru godinu za redom završila u minusu.

Er Srbija je nacionalna avio kompanija u kojoj je 51 odsto vlasnik država, a 49 odsto kompanija iz UAE Etihad. Prema okvirnom ugovoru o transakciji koji je sa Etihadom potpisan u avgustu 2013. godine, država Srbija se obavezala da bespovratno ulaže u kompaniju Er Srbija naredne tri godine, odnosno samo do kraja 2016. I pored toga, a prema podacima iz finansijskog izveštaja, ova kompanija je u 2017. godini prihodovala od državne pomoći oko 2,4 milijarde dinara.

Kako se navodi, Er Srbija je od države primila 1,4 milijarde dinara na ime podrške razvoja saobraćajne mreže a u "cilju podsticaja i razvoja turizma i opšte povezanosti Srbije, u skladu sa Strategijom razvoja turizma".

Ova strategija je usvojena krajem 2016, upravo u vreme kada je po ugovoru, država trebalo da prestane sa subvencionisanjem Er Srbije. Strategija predviđa direktnu budžetsku pomoć za aktivnosti koje doprinose razvoju turizma ali se u njoj nigde eksplicitno ne navodi da će država donirati nacionalnu avio kompaniju. Kada je u pitanju avio prevoz, kao ciljevi strategije navode se samo obezbeđivanje pristupa niskobudžetnim kompanijama i stvaranje vlastite čarter kompanije. Strategija o razvoju turizma je inače usvojena za period do 2025. godine, pa se postavlja pitanje da li će država po istom osnovu nastaviti da subvencioniše Er Srbiju i u narednih sedam godina.

Mali o nastavku finansiranja Er Srbije iz budžeta: Razlog je razvoj turizma

Pitanje zašto je država nastavila da finansira Er Srbiju i nakon 2016. godine suprotno potpisanom ugovoru, Insajder je više puta uputio nadležnim institucijama. Odgovor, međutim, nikada nismo dobili.

Iz tog razloga su novinari Insajdera nadležnim ministrima i predsednici Vlade Srbije pitanje postavili javno na konferenciji za novinare.

Tako je na pitanje Insajdera zašto je država nastavila sa finansiranjem Er Srbije, ministar finansija Siniša Mali, koji je do imenovanja na tu funkciju bio i predsednik Nadzornog odbora Er Srbije, naveo je „razvoj turizma“, odnosno ulaganje u letove za Severnu Ameriku.

Na pitanje ko je doneo odluku da se po osnovu Strategije uplati novac iz budžeta Er Srbiji, a s obzirom na to da je iz Ministarstva trgovine i turizma za Insajder rečeno da oni nisu opredelili ta sredstva i da nisu isplaćena sa njihovog računa, ministar finansija kaže: „ Odluku o tome je donela Vlada Republike Srbije. Ministarstvo je samo deo toga, i upravo se odnosi na razvoj turizma koji je za nas veoma važan. To je od ključnog značaja s obzirom na relativno malo ulaganja, a ogroman doprinos i prihod koji ostvarujete od toga“, rekao je Mali.

Isto pitanje Insajder je postavio i premijerki Ani Brnabić koja je ocenila je kao neozbiljno pitanje Insajdera da li je Strategija za razvoj turizma samo mehanizam da se nastavi sa finansiranjem Er Srbije iz budžeta i nakon isteka te obaveze iz ugovora krajem 2016. Premijerka je zatim novinarku Insajdera uputila da o efektima Strategije za razvoj turizma pita ministra trgovine i turizma Rasima Ljajića. "Kako je našoj novinarki oduzet mikrofon, nije bilo prilike za bilo kakvu reakciju, pa ni da premijerki kažemo da smo odgovore već pokušali da dobijemo od Ministarstva trgovine i turizma, a pre toga i od kabineta predsednice Vlade", navode iz Insajdera.

Kredit i od Fonda za razvoj

Prema podacima iz finansijskog izveštaja, prošle godine Er Srbija je dobila i kredit od Fonda za razvoj Republike Srbije u iznosu od 14 miliona evra sa rokom dospeća od 18 meseci i kamatnom stopom od 3,5 odsto godišnje. Ovakvi uslovi otplate znatno su povoljniji od onih pod kojima se Er Srbija prethodnih godina zaduživala kod Etihada.

Tokom 2015. i 2016. Er Srbija je od Etihadove firme Ea Partners uzela dva kredita u ukupnom iznosu od oko 100 miliona dolara sa godišnjom kamatom od čak 6,96 odsto. Pored ovako visoke kamate, samo za troškove obrade kredita naplaćeno je 6,55 odsto po kreditu, odnosno ukupno 7,8 miliona dolara.

Ove kredite, Er Srbija bi trebalo da vrati 2020, odnosno 2021. godine.

Bez donacija, Er Srbija bi u jednom periodu imala gubitke veće nego JAT

Od niza obećanja o arapskom ulaganju u proizvodnju čipova, vojnog naoružanja, njihovog ulaganja u poljoprivredu, turizam, kulturu, bankarstvo, jedina arapska investicija koja je potpuno realizovana jeste Er Srbija.

Er Srbija nasledila je nekadašnji Jat, koji je 2013. godine bio u dugovima i na ivici bankrota.

Prema finansijskim izveštajima,Er Srbija posluje pozitivno već od 2014. godine, ali tako što kao prihod računa državna davanja.

Država je u Er Srbiju uložila novac bespovratno, i to više od Etihada.

Arapska kompanija dala je pozajmicu od 40 miliona dolara koja je 2014. pretvorena u vlasništvo od 49 odsto kompanije Er Srbija.

Prema istraživanju Insajdera objavljenom u serijalu “Srpsko-arapska posla” , država Srbija je za ovih pet godina uložila bespovratno u zajedničku kompaniju nekoliko puta više na razne načine - od otplate dugova do investiranja - dok je Etihad zajedničkoj firmi dao kredit od oko 100 miliona dolara. Za razliku od bespovratnog davanja Srbije, Etihadu kredit sa kamatom mora da se vrati.

Prema zvaničnim finansijskim izveštajima Er Srbija završila je 2014. godinu u plusu odnosno prikazan je dobitak od 3,3 miliona evra. Naredne godine on je bio još veći i iznosio je 4 miliona evra. Er Srbija je 2016. godinu završila sa dobitkom u iznosu od oko 1,8 miliona evra, dok je prošlogodišnja dobit oko 16 miliona evra.

Međutim, kada se posmatra samo operativno poslovanje kompanije i kada se izuzme iznos državne pomoći koji je za četiri godine iznosio ukupno oko 180 miliona evra, kompanija Er Srbija svake godine posluje u minusu čak, u nekom trenutku, i većem nego nekadašnji JAT.

Pogledajte istraživanje Insajdera o poslovanju kompanije Er Srbija, troškovima države i uslovima pod kojima je Etihad preuzeo 49 odsto vlasništva u nacionalnoj avio kompaniji.

 Epizoda 2:

 Epizoda 3:

POVEZANE VESTI

Komentari (33)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jedan Od

20 miliona evra prelivenih strancima... To je tačno ČETIRI HILJADE mikro kredita od po 5000 eur, koje su mogli dati malim proizvođačima, maloj industriji, poljoprivrednicima, od kojih bi svaki napravio bar jedno radno mesto i olakšao jednoj radnoj porodici preživljavanje.

Ivojima

prvo da drzava isplati 8 hljada eura neisplacenih zarada sto duguje mom ocu pa tek onda ti mirko krediti nek se dele...

Deda

Eee...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5121
USD 1 105.8000
CHF 1 107.0628
GBP 1 139.1829
AUD 1 72.4043
JPY 100 97.3105

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Francuski sportski lanac Dekatlon stiže u Beograd 14:39 h

14:39 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Novi poreski zakoni doprineće otvaranju novih radnih mesta 13:02 h

13:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen Zakon o agencijskom zapošljavanju, očekuje se smanjenje rada na crno 11:48 h

11:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Platni razredi u državnim službama i zvanično odloženi za još godinu dana 11:42 h

11:42 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojene izmene Zakona o PIO, indeksizacija penzija po "švajcarskoj formuli" 11:05 h

11:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Usvojen zakon kojim se preciznije definiše ko ima status paušalca 10:51 h

10:51 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Nova ekonomija: Leks specijalis za izgradnju metroa i auto-puteva 09:51 h

09:51 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Direktor Hemofarma: Oboreni rekordi u obimu proizvodnje u 2019. 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Biznis

loader