Sindikat o kontroli bolovanja: Pokušaj zaplašivanja radnika

Sindikat o kontroli bolovanja: Pokušaj zaplašivanja radnika

Sindikat o kontroli bolovanja: Pokušaj zaplašivanja radnika Izvor: N1

Zoran Mihajlović iz Saveza samostalnih sindikata Srbije smatra da je predlog zakona koji sadrži mogućnost da radnik dobije otkaz zbog takozvanog lažnog bolovanja predstavlja mobing prema zaposlenima i još jedan način da se zaplaše radnici.

Prema pisanju medija, Privredna komora Srbije predlagač je zakona kojim bi, zbog takozvanog lažnog bolovanja, poslodavac mogao da uruči otkaz radniku. 

"Prelodg nije ništa novo, mi smo još 2014. bili pod napadom organizacija poslodavaca, oni su hteli još tada da ugrade u zakon o radu. Zakon je već dosta restriktivan i sada poslodavac može da kontroliše radnika, da se to proveri preko nadležnih organa. Ovo je još jedan pokušaj da se zaplaše radnici, mobing prema zaposlenima, ne znam u kom obliku će doći kao predlog, dovodi se u sumnju i naš zdravstveni sistem, lekari koji daju bolovanje, ako budu zastrašili radnike i oni budu dolazili bolesni, ne vidim koja je tu korist za poslodavca. On mora da ima odmornog čoveka. Radnik može da bude i psihički opterećan pa da ode na bolovanje. Komora ne treba da se bavi time", smatra Zoran Mihajlović.

"U izveštaju o bolovanju piše da li je grip ili nazeb. Mi se u Uniji poslodavaca zalažemo da poslodavac ima toleranciju, da shvati da njegov posao zavisi od zaposlenih, da odnos mora da bude harmoničan, a sve odnose mimo morala treba sankcionisati", poručuje Nebojša Atanacković.

 On kaže da je ovaj predlog je potekao kada su Kinezi došli u Železaru, jer im je, navodi, zasmetlo što su radnici na bolovanju.

"Ukoliko je više od 10 odsto radnika na bolovanju, poslodavac može da prekontroliše i podeli otkaze. Ali, pitanje je u kakvim uslovima rade ljudi, da li je bezbednost na zadovoljavajućem nivou, Privredna komora nije dala odgovore na ta pitanja", rekao je on.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca kaže da u našem zakonu o radu već postoje neke mere koje pokušavaju da spreče lažna bolovanja. Atancković smatra da niko ne može da podrži nešto što je prevara i nije legalno.

"Lažno bolovanje je šteta za poslodavca, ako ode veći broj zaposlenih pada produktivnost. Ovo potiče od toga što bolovanja nisu česta u zemljama odakle ti poslodavci dolaze. Čini mi se da je sve manje takvih bolovanja, odgovornost je i na zdravstvenom sistemu, šteta koja se čini time što neko ne ide na posao je velika, treba ići na moralni stav i to je stvar koja će vremenom da iščezne", kaže Atanacković.

Govoreći o bolovanjima, Mihajlović kaže da zna primer da radnici koriste svoje dane od godišnjeg odmora,  umesto da  idu na bolovanje.

"Zakon o radu nije doneo samo mogućnost da se kontroliše bolovanje, već se i prosečna plata računa na celokupnu godinu, njemu pada i regres za godišnji odmor ako je na bolovanju. Zakon je destimulisao zaposlene da idu na bolovanje, nema razloga da neko zloupotrebi", kaže Mihajlović.

Kada je reč o motivisanosti radnika, Atanacković kaže da postoje mesta na kojima se oseća da radnici nisu motivisani.

"To zavisi i koliko je radnik neophodan, kakvo je stanje na tržištu rada. Kod nas ne postoji velika ponuda motivisanih i kvalifikovanih zaposlenih, koji bi i za veće iznose davali doprinos. Čini mi se da je zakon nešto porpavio, propisani su fleksibilni načini rada", rekao je Atanacković.

"Ne možemo da se pohvalimo da imamo zarade koje bi ih motivisale, poslodavci da podignu plate ako hoće da zadrže radnike, da ne idu kvalitetni ljudi u inostranstvo", odgovara Mihajlović.

Međutim, kako kaže Atanacković, postoji veliki broj poslodavaca koji ne mogu da povećaju plate.

"Naše tržište je plitko, nivo opreme je star, teško možemo da budemno konkurentni u odnosu na zapad, novo ulaganje je neizvesno. Ako su troškovi veći nego prihodi ili blizu, onda nema pomena da će biti novih investicja ili da će plate biti veće. U RS je ideja da se odrekne država dela oporezivanja, ali da poslodavac onda mora to da da zaposlenima, dobiće veći iznos i biće motivisani, a država da nađe način da taj deo budžeta puni iz drugih iizvora", rekao je Atanacković.

S druge strane, navodi Mihajlović, poslodavci iz Srbije, kada se radi o restriktivnim merama, pozivaju se na Zapad, ali kada se govori o njihovim obavezama onda se to zaboravi.

"Mi hoćemo da pomognemo poslodavcima, jer od toga zavise naše plate, čini mi se da se veći deo profita ostavlja nego što se daje zaposlenima, ako uporedimo sa zapadom. Zato naš radnik ima više radnih sati nego na Zapadu", poručuje Mihajlović.

"Ako gledamo Nemačku, gde radnik ima pauzu, on mora da ima čistih osam sati rada. Mi smo retka zemlja u kojoj je plaćena pauza za ručak, u nekim drugim zemljama ta pauza ne ulazi u ono što se plaća", dodaje Atanacković.

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Samo Vas Gledam

Uzmite primer sindikata Namenske koji uzima sebi za pravo da obustavlja proizvodnju u fabrici zato sto mu se ne svidja koncepcija i sadržaj emisije, čiji je cilj da se zaustavi stradanje radnika u proizvodnji i da se zbog nepostovanja mera zastite nadju krivci za stradanje radnika. Gospodo sindikalci, ako vam se ne svidja emisija vi prebacite kanal i gledajte pink i zadrugu a nemojte manipulisati javnim mnjenjem i obmanjivati javnost. Kažete spontano okupljanje a svi znamo ka je naredjen obavezan dolazak. Pa videsmo pojedince koji ne znaju sto su dosli tu jer su bili zbunjeni situacijom. Sindikat namenske daje sam sebi auto gol a postao je servis za nabavku zimnice , pilećih bataka i u zadnje vreme kožnijh jakni . Takav ne treba da postoji ali cilj mu nisu radnici nego zastita direktora. Zašto se.onda javnost pitasa pravom: kako izginu toliko radnika a direktor ne odgovara. Odgovor vam je pred očima. Podrska tv N 1 i napred u pobedu .

Radnik

Zlatno doba

Taca

Dal je moguce da ovakva vest, objavljena pre pet sati ima samo sedamnaest komentara? Zbog ceka ne objavljujete sve komentare? Dal je moguce da ovo zanima samo botove vladajuce stranke? Gde su reakcije? Gde su sindikati? Gde je opozicija? Ako ovo prodje, mi kao narod ne treba da postojimo! Treba svi da pocrkamo u pogonu neke smrdljive kineske ili korejske fabrike!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5552
USD 1 106.0585
CHF 1 109.5167
GBP 1 139.1515
AUD 1 72.7221
JPY 100 96.8090

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Knežević i Bocan Harčenko o problemima u Fabrici bakarnih cevi u Majdanpeku 18:25 h

18:25 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mercator Grupa završila refinansiranje kredita kompanije Mercator-S u Srbiji 18:09 h

18:09 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mali: Srbija u uskom krugu zemalja u najvećoj meri usklađenim s preporukama FATF 17:29 h

17:29 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Grad Požarevac raspisao javni poziv za izradu projekta rekonstrukcije bolnice 16:09 h

16:09 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mišković: Delta holding u ovoj godini očekuje rekordne rezultate poslovanja 16:05 h

16:05 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Radnici "Zastava kamiona" protestovali zbog neisplaćenih zarada 16:00 h

16:00 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Delta holding zainteresovan za Sava centar, čeka otvaranje tendera 15:09 h

15:09 h  |  Biznis

loader