Pečat za privredu u istoriji, uskoro elektronska arhiva

Pečat za privredu u istoriji, uskoro elektronska arhiva

Pečat za privredu u istoriji, uskoro elektronska arhiva Izvor: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Mijević

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je da je danas veliki dan za privredu, jer se privredi više ne može nametnuti obaveza da koristi pečat i najavila od naredne godine uvođenje elektronske arhive.

Ona je, na izložbi pečata i konferenciji o e-poslovanju, rekla da se nada će Vlada Srbije do kraja godine Skupštini Srbije predložiti Zakon o elektronskom arhiviranju. 

Navela je da će državna uprava nastaviti još neko vreme da pečatira, ali da je važno da je privreda toga oslobođena. To je predviđeno stupanjem na snagu Zakona o privrednim društvima, koji propisuje da se privredi ne može nametnuti obaveza upotrebe pečata nijednim posebnim propisom.

Brnabić je pozvala privrednike da na mejl adresu ukidanje.pecata@gov.rs dostave informaciju na kojim mestima im je tražen pečat.

"Od 1. novembra imaćemo i pozovni centar i za primedbe na druge elektrosnke usluge", rekla je ona. 

Brnabić je rekla da je danas veliki dan i za preduzetnštvo u Srbiji i da će početnici u poslovanju od danas biti oslobođeni plaćanja poreza na zarade i doprinose za obavezno socijalno osiguranje u trajanju od godinu dana. Ta novina odnosi se na zaradu osnivača preduzetničke radnje i zarade do devet novozaposlenih osoba, koje moraju da budu tek svršeni srednjoškolci, studenti ili osobe sa evidencije NSZ. 

Brnabić je rekla da je za konkuretnost privrede važna je elektronska uprava i da je to jedan od ; priorioteta vlade Srbije.

Predsednik NALED-ovog Saveza za e-upravu Željko Tomić istakao je da je deo projekta bilo i sprovođenje analize 39 propisa koji regulišu najčešće poslovne procese privrede i institucija, kao što je vođenje poslovnih knjiga, fakturisanje, izdavanje uverenje i poreski postupci. 

"Utvrđeno da je 22 propisa potrebno menjati, jer ukoliko želimo da razvijamo e-poslovanje iz propisa moramo da eliminišemo termine kao što su original, fotkopija, podnošenje dokaza o uplati, uručenje ili neposredni uvid u dokument jer u praksi znače obavezu dolaska na šalter, iako za tim nema potrebe u 95 odsto slučajeva", rekao je on. 

Dodao je da je osnovu za ovo dao Zakon o opštem upravnom postupku koji je omogućio da institucije same pribavljaju i razmenjuju podatke iz svojih evidencija, što je građanima uštedelo više od 500.000 sati kurirskog rada za državu ili 57 godina čekanja u redovima.

Britanski amabasador Denis Kif istakao je doprinos britanske ambasade i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva razvoju e-uprave u Srbiji i dodao da su kroz Fond za dobru upravu do sad odoberni projekti vredni 12,5 miliona evra, od kojih je 5,2 miliona evra ide na podršku transparentnijoj i jeftinijoj upravi. 

On je rekao da državna institucija ima i do 20 miliona stranica dokumenata, zbog čega strada šuma od 1.300 stabala.Kako je naveo, troškovi za upravljanje tim dokumentima iznose oko milion evra, a oko 100.000 evra treba za njihovo održavanje i skladištenje.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

vera

Lepo je sve to.U stvarnosti vam svi traze da im se dodje na noge i donese hrpa dokumenata jer zaposkenima na salterima he tako lagodnije.

Xyz

Znači došli crni dani za Čvarkova, Torbicu i Boškića.

Joe

Malina 50din,kupina jos manje,sljiva 5 fo 10 din,teletina, prasetina i jagnjetina od150 do 250 di N3ka joj neko kaze da su to glavni problemi.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 118.0364
USD 1 105.2112
CHF 1 103.1246
GBP 1 136.0650
AUD 1 73.9994
JPY 100 94.0754

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Haradinaj: Radimo na stvaranju što povoljnijih uslova za privrednike na Kosovu 14:02 h

14:02 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Dve ponude za Jubmes banku, Blic piše da je izvestan kupac menjačnica iz Zemuna 14:01 h

14:01 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Vučić: Za deset dana otvaranje južnog kraka Koridora 10 13:53 h

13:53 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sporazumi s Kinom za više infrastrukturnih projekata, saradnja i oko metroa 13:24 h

13:24 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović na čelu Grupe za investicionu saradnju Srbije i Кine 13:08 h

13:08 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Poznato ime budućeg koncesionara Apoteke "Novi Sad" 13:01 h

13:01 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministarska konferencija u okviru inicijative "Pojas i put" na jesen u Srbiji 12:50 h

12:50 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Godišnji sastanak i Poslovni forum guvernera EBRD u maju u Sarajevu 11:32 h

11:32 h  |  Biznis

loader