Fiskalni savet "brani" formulu za usklađivanje penzija

Fiskalni savet "brani" formulu za usklađivanje penzija

Fiskalni savet "brani" formulu za usklađivanje penzija Izvor: FoNet/Zoran Mrđa

Fiskalni savet danas je negativno ocenio predložene zakonske izmene kojima se, pored ukidanja zakona o privremenom smanjenju penzija, ukida i formula za usklađivanje penzija i Vladi daje diskreciona mogućnost da isplaćuje "novčano uvećanje" uz penziju.

Predlog da se ukine formula za usklađivanje penzija ugrozila bi predvidljivost koja karakteriše evropske penzijske sisteme, čime bi se penzijski sistem Srbije degradirao na nivo najnestabilnijih sistema u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka, navodi se u ocenama Fiskalnog saveta o Predlogu zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invaldiskom osiguranju, koje je to nezavisno telo dostavilo Skupštini Srbije.

Predlog Fiskalnog saveta je da Vlada Srbije povuče zakonske izmene, kako se ne bi urozio "jedan od ključnih ekonomskih i društvenih sistema u Srbiji".

Iako se, prema oceni Fiskalnog saveta, predloženim izmenama opravdano ukida zakon o privremenom smanjenju penzija do kraja septembra ove godine, izmene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju neće omogućiti povratak na regularno funkcionisanje penzijskog sistema već će dovesti urušavanja njegove predvidljivosti i integriteta.

"Suštinu problema čine dve ključne predložene promene sistema - ukidanje formule i davanje diskrecione mogućnosti Vladi da odlučuje o uskladjivnju penzija i isplaćivanju 'novčanog uvećanja' uz penziju", naveo je Fiskalni savet.

Predlogom zakona, kako se ističe, de facto se ukida formula za uskladjivanje penzija i Vladi se daje diskreciono pravo da "propisima kojima se uređuje budžet i budžetski sistem" odlučuje o usklađivanju penzija "do dostizanja finansijske održivosti sistema penzijskog i invalidskog osiguranja".

Fiskalni savet je naveo da se u Predlogu zakona, a ni u pratećim materijalima, ne definiše šta se podrazumeva pod pojmom finansijske održivosti.

"Preostaje jedino da se zaključi da finansijska održivost predstavlja ravnotežu uplaćenih doprinosa i isplaćenih prava iz penzijskog osiguranja", ocenio je Fiskalni savet i naveo da bi to u praksi moglo da znači davanje trajne nadležnosti Vladi Srbije da diskreciono odlučuje o uskladjivanju penzija.

Dominantna evropska praksa je da se penzije usklađuju prema formuli koja predstavlja kombinaciju kretanja cena, zarada i privrednog rasta, a to je bila ustaljena praksa i u Srbiji, tokom prethodnih decenija, navode u Fiskalnom savetu

 "Napuštanje jasne i objektivne formule za uskladjivanje penzija bi se negativno odrazilo na predvidivost penzijskog sistema i stvorilo bi dodatnu nesigurnost kod radnika koji uplaćuju doprinose, ali nisu u mogućnosti ni da okvirno znaju kako će se kretati njihova buduća penzijska primanja, niti da planiraju prihode za starost", naveo je Fiskalni savet.

Ukoliko namera zakonodavca nije bila da se ukine formula za usklađivanje penzija, neophodno je kako je istakao Fiskalni savet, amandmanima promeniti tu formulaciju i propisati da se, na primer, Vladi daje mogućnost da interveniše samo u slučajevima ugrožene stabilnosti.

Dodaje se da su takve intervencije moguće kada su izdvajanja za penzije iz budžeta osetno iznad 11 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i kada redovno usklađivanje prema propisanoj formuli ne bi bilo ekonomski održivo.

"Za razliku od nekih ranijih situacija velikog jaza između ekonomskih mogućnosti sa jedne i društvenih očekivanja sa druge strane, uspešno sprovođenje fiskalne konsolidacije stvorile su budžetske mogućnosti da se usvoji formula za usklađivanje koja bi bila i ekonomski održiva, a to je da se rast penzija usklađuje sa rastom cena i BDP preko dva odsto", predložio je Fiskalni savet.

Ističe se da bi se na taj način izašlo u susret zahtevima penzionera.

Fiskalni savet je odbacilo i predloženu izmenu zakona da u "uslovima postojanja fiskalnog prostora" vlada diskreciono može odlučivati o uslovima, visini i dinamici isplate "novčanog iznosa kao uvećanja uz penziju", a za to se godišnje odredjuju sredstva do 0,3 odsto BDP.

Taj predlog je, kako je ocenio Fiskalni savet, "problematičan i kontraproduktivan jer bi davanje mogućnosti Vladi da diskreciono, bez objektivnih i sistemskih kriterijuma, uvećava pojedine penzije, mimo ranije uplaćenih doprinosa na kojima decenijama funkcioniše sitem penzijskog i invalidskog osiguranja u Srbiji, urušilo sistem i podrilo poverenje koje je generacijama izgrađivano".

Fiskalni savet je naveo da mere socijalne politike treba da se sprovode na sistemski uređen način, a ne preko "novčanog uvećanja uz penziju", i preporučio Vladi Srbije da "legitimne socijalne ambicije implementira na sistemski način putem izmene obuhvata i iznosa minimalne penzije".

Predlog zakona sadrži i unapređenja tehničke prirode, poput efikasnijeg mehanizma za obračun penzije prilikom penzionisanja i efikasnije razmene i čuvanja relevantnih podataka, koja, po oceni Fiskalnog saveta, nisu sporna.ž

Beneficirani radni staž obesmišljen

Izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju pokušava se da, kako je istakao Fiskalni savet, "adresira" i problem neopravdanog dodeljivanja beneficiranog radnog staža koji je "identifikovala" Državna revizorska institucija (DRI).

"Državni revizor je zaključio da je beneficirani radni staž kod državnih organa obesmišljen jer se određuje prema statusu i položaju, a ne prema težini posla i uslovima rada zbog neodgovornosti resornih ministarstava i neadekvatnog angažovanja Ministarstva rada", navedeno je u oceni Fiskalnog saveta.

Predlog zakona, kako je istakao Fiskalni savet, propisuje resornim ministarstvima rok od 18 meseci da donesu nedostajuće metodologije i klasifikacije koje će obezbediti da se beneficirani radni staž zaista odobrava samo u opravdanim slučajevima, izuzetno teških i stresnih radnih mesta.

POVEZANE VESTI

Komentari (24)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevan

Nije ovo pitanje u nadleznosti pomenutog saveta. Oni, kao Zastitnik gradjana, koji misli da je zaduzen za zastitu na radu, misle da su zaduzeni i za parafiskalnu sferu. To sto je odredjivanje stope doprinosa za PIO, U NADLEZNOSTI DRŽAVE, a ne osiguranika, to je samo dokaz vlasti države nad narodom ( suverenost ).

Zemunka 3 Generacije

Veliki deo penzionera, ne svi, su prosto zaludjeni sa Vucicem. Tolike godine zivota sprcati ni u sta. Kakav sklop u mozgu moras da imas da dopustis da se neko igra tvojim i zivotom tvoje porodice i dece. Pa sta nauciste za bednih 60 ili 70 god. Neka su stariji, ali SRAM VAS BILO dece i unuka.

PERA LOZAC

Срамота је шта причаш! Одакле ти право да све пензионере поистовећујеш са Вучићевим гласачима. Кад би га само они гласали имао би 1.700.000 гласова, зар не. Има их, као и осталих који га гласају, то је тачно. А остали? Срам и тебе било!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Advokat: Evropski sud ispituje smanjivanje penzija u Srbiji 17:33 h

17:33 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tender za adaptaciju aneks zgrade Opštine Vračar u vrtić 17:19 h

17:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

DRI: Nepravilnosti u Infrastrukturi železnice Srbije u isplati naknada 15:48 h

15:48 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Protest malih privrednika, bez odgovora države na njihove zahteve 15:44 h

15:44 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Izmene Zakona o vraćanju oduzete imovine, isplata odjednom do 1.000 evra 15:15 h

15:15 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Istraživanje: Žene u Srbiji manje zahtevne od muškaraca po pitanju visine zarade 13:12 h

13:12 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prostran: Može se očekivati rekordna proizvodnja pšenice 12:02 h

12:02 h  |  Biznis

loader