Novi zakon štiti korisnike mobilnih usluga i njihov džep

Novi zakon štiti korisnike mobilnih usluga i njihov džep

Novi zakon štiti korisnike mobilnih usluga i njihov džep Izvor: N1

Srbija bi na jesen trebalo da dobije novi Zakon o elektronskim komunikacijama. Pomoćnica ministra telekomunikacija Irini Reljin za N1 kaže da bi ovaj zakon, između ostalog, trebalo da zaštiti kako korisnike usluga mobilnih operatora, tako i pružaoce usluga, jer će biti usklađen sa Zakonom o zaštiti potrošača i Zakonom o obligacionim odnosima.

Reljin je u Novom danu TV N1 objasnila da je novi zakon usklađen sa evropskom regulativom iz 2009. godine i da ima mnogo novina od kojih je, prema njenim rečima, najzačajnija zaštita potrošača.

“Pre svega, to se odnosi na prekomerne računa. Kada račun dostigne vrednost dvostruke potrošnje u odnosu na prethodni period, operator mora da vam pošalje informaciju o tome. S druge strane, nekada se dešava da raskidate ugovore jednostrano, to se do sada plaćalo nadoknadom svih troškova, sada nije tako”, istakla je ona.

Tako će zakon korisnicima omogućiti da u slučaju da žele da prekinu ugovornu obavezu, izaberu način nadoknade štete operatoru u vidu isplate iznosa pune maloprodajne cene terminalne opreme (telefona i drugih uređaja) ukoliko je dobijena uz ugovor, ili isplate razlike u pretplatama koje su iskorišćen, a koje su dobijene pod povoljnijim uslovima uz potpisivanje ugovora.

Reljin je rekla da novi zakon štiti i operatere, pa tako mogu da isključe korisnika koji stvara setnje u mreži, a daje im se i mogućnost fleksibilnog korišćenja spektra, odnosno da mogu da razmenjuju delove spektra i o tome obaveste regulatora.

Prema novom zakonu, operatori su dužni i da za svaku uslugu obezbede mogućnost rodtieljske kontrole. Reljin objašnjava da će roditelji moći da deci zabrane određene brojeve telefona ili da ih ograniče na samo na određene brojeve telefona, ili npr. da im ograniče potrošnju na određeni iznos.

Novi zakon predviđa i još jednu važnu novinu, a to je registracija svih korisnika mobilnih telefona, pa i onih koji koriste pripejd uslugu. Reljin objašnjava da će po stupanju Zakona na snagu, operatori odmah moći da počmnu da registruju nove korisnike, dok će za postojeće korisnike pripejd usluga biti ostavljen rok od devet meseci za registraciju.

Kako je objasnila gošća Novog dana, prikupljanje podataka je neophodno kako bi se sprečile zloupotrebe i kako bi se obezbedilo zakonito presretanje i zadržavanje podataka.

U dogovoru sa Poverenikom za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, operatori su odgovorni za to da obezbede zaštitu podataka korisnika.

“Podaci ne bi smeli ni na jedan način da budu dostupni van tog zakona”, istakla je Reljin.

Objasnila je i da će se korisnici registrovati u skladu sa pravilnikom koji će tek biti donet, i da će o svim neophodnim koracima za registraciju biti blagovremeno obavešteni putem sredstava javnog informisanja.

Budući da je reč od sistemskom zakonu, predviđeno je donošenje čak 45 podszakonskih akata u periodu od šest do 12 meseci. Zakon bi trebalo najesen da bude usvojen u Skupštini Srbije, a primena prvih odredbi neće početi pre januara, najavila je Irini Reljin.

POVEZANE VESTI

Komentari (20)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Neo

Pre 100 godina bilo nezamislivo da pošalješ pismo i da ga neko otvori pre nego stigne do primaoca. Ovi danas sve čitaju, prisluškuju, nadgledaju... 1984

Zoki

Ova neka iz KGBa.Nimo nema pravo bez mog pristanka da mi ometa saobraćaj i da me primora za registraciju.To je bila Šešeljeva ideja da bi se posle naplaćivao porez od korisnika.Ova liči na naprednu stručnjakinju.

Mile

Ne zna se tu ko je veci lopov.Svi oni kradu bez izuzetka...

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5388
USD 1 106.3892
CHF 1 109.6649
GBP 1 139.6445
AUD 1 72.8200
JPY 100 97.1395

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine Mašinske industrije Niš holding 17:34 h

17:34 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan" 17:03 h

17:03 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Srbija uradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja 14:41 h

14:41 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

ASNS neprijatno iznenađena Vučićevom izjavom o zabrani rada nedeljom 14:28 h

14:28 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tunberg: Američki sekretar za finansije nema nikakav uticaj 12:54 h

12:54 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

GSP: Ove godine nabavićemo 200 autobusa na kombinovani gas 09:07 h

09:07 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Knežević i Bocan Harčenko o problemima u Fabrici bakarnih cevi u Majdanpeku 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Biznis

loader