Šoškić: Budžet mora da se oslobodi iracionalnih izdataka

Šoškić: Budžet mora da se oslobodi iracionalnih izdataka

Šoškić: Budžet mora da se oslobodi iracionalnih izdataka Izvor: N1

Profesor Ekonomskog fakulteta Dejan Šoškić ocenio je u Danu uživo da smatra da nije pravo vreme za privatizaciju, ali da tamo gde država konstantno gubi, gde je izložena fiskalnim izdacima, tu ne treba odlagati, treba biti hrabar i odlučan da se neke stvari završe.

Govoreći o najavljenom povećanju plata, koje se u domaćoj javnosti najavljuje krajem ove, dok MMF govori o sledećoj godini, Šoškić je rekao da "moramo biti realni koliko tu zapravo ima porostora u budžetu, a da se ne ugrozi započeti proces fiskalne konsolidacije".

"Ne treba zaboraviti da ekonomska aktivnost u velikoj meri popravlja i prihode. Formula ili jednačina u kojoj meri je moguće povećanje plata i penzija u javnom sektoru mora da bude takva da ne ugrozi poziciju koju je Srbija utabala poslednjih godina, da se smatra solidnom zemljom u fiskalnom smislu", kaže on.

Ističe da su ključna stvar nove investicije i privredni rast i razvoj.

"Verujem da treba da se izbegnu bilo kakvi pravni rizici u svim reformskim potezima, da se sve čini na pravno valjan način, da se država ne izlaže novim pravnim rizicima", rekao je Šoškić.

Govoreći o Zakonu o privremenom smanjenju penzija, kaže da je ključno ukinuti ga.

"Vratiti se na ono što je bilo ranije. Vrlo važna stvar je ne samo imati reformsku ideju, već sposobnost da se sve reformske ideje pretoče u realnost", rekao je gost N1.

Smatra da se nazire poskupljenje struje.

"Već duže vreme postoji težnja da se cena električne energije usaglasi sa normalnim cenama za kilovat sat u regionu i Evropi. Morali bismo da korigovanje cena vežemo za reforme javnih preduzeća. EPS da bude korporatizovan. Nisu mere štednje uvek da se nekome smanji plata ili penzija, već da se uvede racionalnost u javnom sektoru, da se kvalitetnije troši novac poreskih obveznika", ocenio je.

Kaže da nije bilo principijelnosti kada se govorilo o tim pitanjima.

"Stav bi trebalo da bude sledeći, ukoliko javno preduzeće stavlja određene robe ili usluge na raspolaganje građanima, onda treba da im se omogući normalno tržišno poslovanje. Oni građani koji ne mogu da plate cenu za određeno poslovanje, treba da im se doda kupovna snaga, na različite načine", kaže on.

Dodaje da neki "arhaični vidovi naplate", poput niže tarife, više tarife, treba da se dovedu u red.

"Stvari da se učine normalnim. Mislim da se to kod nas odlaže dugo. Drago mi je da u novom aranžmanu sa MMF postoje precizni datumi da se neke stvari urade", kaže on.

Govoreći o aranžmanu sa MMF, kaže da su postavljeni ambiciozni rokovi.

"Verujem da nije idealno vreme za privatizaciju, ali tamo gde država konstantno gubi, gde je izložena fiskalni izdacima, tu ne treba odlagati, treba biti hrabar i odlučan da se neke stvari završe. Srpski budžet mora da se oslobodi stalnih izdataka koji su iracionalni. Svi zajedno punimo taj budžet, i građani, i privreda, bilo bi najprirodnije da sa tim novcem uradimo nešto što daje neku novu vrednost", kaže on.

Dodaje da treba da se napravi promena u svesti, da "država treba da podržava dobitnike, a ne da pokriva gubitke gunitnicima".

Kaže da se stečaj kod nas stalno doživljava sa vrlo jakim negativnim predznakom.

"Ne treba to tako gledati. Stečaj je oslobađanje imovine iz forme pravnih lica koja nisu u stanju da generišu profit, da se ta imovina koristi negde drugde na profitabilniji način", kaže on.

Govoreći o najavljenom povećanju prosečnih plata na 470 evra, kaže da nije dobro postavljati nominalne ciljeve i licitirati oko toga.

"Srbija sada ne može postići rast plata, možda veštački. Važno je da ljudi osete rast životnog standarda, da to bude dugoročni trend. Ne mislim da je dobro licitirati sa ovim stvarima, praviti famu. Može se svakome desiti da iz optimizma postavi cilj koji nije ostvariv", smatra Dejan Šoškić.

Pogledajte celo gostovanje u Danu uživo:

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Tole

I on se pokazao dok je bio u vlasti.Ne mogu da verujem da niko od tih ekonomista ne kaže kako je običan čovek uništen i kako ne može od svoga rada da živi.Poskupljenje i uskladjivanje cene struje.Uskladite prvo primanja.

hiperbola

O tome su oni pričali dok se to događalo 90-tih a ti bio zadovoljan slobom.

Žutać

Svi vi veliki ekonomisti i profesori izračunajte i stvorite sistem u kome će radnik moći da od svoje plate pristojno živi.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5120
USD 1 106.4999
CHF 1 106.7515
GBP 1 135.8677
AUD 1 71.7324
JPY 100 97.9920

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Brza pruga do Budimpešte probila rokove, novo obećanje - gotovo na jesen 2021. 19:33 h

19:33 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Italijanska kompanija "Italia living" otvara pogon u Vranju 16:38 h

16:38 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Zajam EIB od 35 miliona evra za kanalizaciju na levoj obali Dunava u Beogradu 16:32 h

16:32 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Etihad i Er Arabija osnovale novu niskobudžetnu aviokompaniju 16:19 h

16:19 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja nepokretne imovine preduzeća Seme d.o.o. Beograd 15:36 h

15:36 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Inflacija u evrozoni revidirana na trogodišnji minimum 15:22 h

15:22 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sindikat Zastava oružja nezadovoljan reizborom predsednika Nadzornog odbora 14:56 h

14:56 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Od jeseni 2021. za pola sata vozom od Beograda do Novog Sada 12:22 h

12:22 h  |  Biznis

loader