STO: Trgovinski rat uticaće na svakog čoveka u svetu

STO: Trgovinski rat uticaće na svakog čoveka u svetu

STO: Trgovinski rat uticaće na svakog čoveka u svetu Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Savetnik u Svetskoj trgovinskoj organizaciji (STO) Said El Hačimi izjavio je da je "skoro na delu ozbiljan trgovinski rat koji se ne vodi samo između zemalja o kojima čujemo u vestima" i istakao da će "uticaj ovog sukoba biti veoma negativan za sve".

"Svaki građanin, svaki čovek, u svakoj ulici u svakom delu sveta biće obuhvaćen posledicama trgovinskog rata", rekao je Hačimi na dvodnevnoj Parlamentarnoj konferenciji na visokom nivou STO i Parlamentarne skupštine Mediterana koja se održava u Skupštini Srbije.  

On je ocenio da ovaj trgovinski rat dolazi u najgorem mogućem trenutku.  

"Naši ekonomisti nam govore da trenutno ostvarujemo najsnažniji rast trgovine u proteklih šest godina. Na žalost, to se dešava u istom trenutku kada vidimo povećanje carina i trgovinski rat", istakao je Hačimi.  

On je rekao da su vremena teška i da se vide signali protekcionizma i povećanja carina što je rizik za globalni trgovinski sistem.  

Prema njegovim rečima, potrebno je da se "jača multilateralni sistem trgovine zato što on daje prava i obaveze svim članovima STO, bez obzira da li je reč o velikim ili malim zemljama".  

"Ako taj sistem nestane vraćamo se na zakon džungle", istakao je on.  

pedro roke Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Predsednik Parlamentarne skupštine Mediterana Pedro Roke rekao je da je "region jugoistočne Evrope od ključnog značaja u trgovini i ulaganjima u regionu Mediterana".  

On je rekao da je Parlamentarna skupština Mediterana odlučila da se fokusira na trgovinu i ulaganja u ovom regionu.  

Roke je rekao da region mora da se suoči sa izazovima koje predstavlja demografski razvoj, odnosno povećanje broja stanovnika za 20 miliona, navodeći da će tim ljudima biti potrebna hrana, obrazovanje, lekarska pomoć, posao, a trgovina će omogućiti da se sve ovo obezbedi.  

"Održivi ekonomski razvoj je deo rešenja izazova koje predstavljaju terorizam, nasilje, ekstremizam i radikalizacija. Bitno je da se mladima ponudi perspektiva dobrog i dostojanstvenog života koji će moći da se suprotstavi terorizmu", rekao je on.  

Roke je istakao da se ovom konferencijom, koja je posvećena olakšavanju trgovine i investicijama na zapadnom Balkanu, konsoliduje saradnja između Parlamentarne skupštine Mediterana i STO i istakao da je to partnerstvo na obostranu korist.  

Sem Fabrici Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

"Mi u Evropi smo najveći trgovinski igrač na svetu. Žalimo zbog postojanja ovih tenzija. Ostaćemo konstruktivni i posvećeni iznalaženju rešenja, ali ćemo svim sredstvima braniti sopstvene interese", rekao je šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Sem Fabrici povodom "pomenute tenzija u trgovini".  

On je rekao da EU deli želju za diskutovanjem i nalaženjem načina za unapređenje trgovine u regionu Mediterana i istakao da je trgovina pokretač prosperiteta.  

Fabrici je rekao da EU želi da pomogne ovom regionu da ostvari bolju i veću ulogu na globalnom nivou unutar STO.  

"Promovisanje trgovine i odbrana prednosti koje nosi slobodna trgovina je jedno od najvećih dostignuća STO u proteklih nekoliko decenija. Smanjivanje svih carinskih i necarinskih barijera dovelo je do veće trgovinske razmene, više inovacija, većeg obima konkurencije i smanjenja cena za krajnje korisnike", rekao je Fabrici. 

On je istakao da je najbitnije to što je trgovina dovela do rasta i otvaranja novih radnih mesta.  

STO je glavni igrač u ovoj oblasti, rekao je Fabrici i istakao da je EU podržava, kao i da podstiče vlast u Srbiji da nastavi proces pridruživanja ovoj organizaciji.  

parlamentarna konferencija Izvor: Tanjug / Dimitrije Goll

Potpredsednik Skupštine Srbije Đorđe Milićević rekao je da je ekonomska saradnja, naročito u regionu, "jedan od najviših prioriteta spoljne politike Srbije".  

"Srbija smatra da su stabilnost, ekonomski i ukupni razvoj neodvojivo povezani ciljevi koji mogu da se ostvare samo kroz jačanje saradnje u regionalnim, evropskim i globalnim okvirima", rekao je Milićević i dodao da "Srbija aktivno radi u pravcu ostvarivanja svog članstva u STO".  

V.d. pomoćnika ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Olivera Jocić je rekla da Srbija "veruje u integracije i da integracije donose dobro kako na političkom, tako i na ekonomskom planu".  

"Spremni smo da zaokružimo i ovaj poslednji korak i da se potpuno integrišemo u međunarodni ekonomski sistem", rekla je Jocić.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

A Mi?

Problem je za trome medjunarodne korporacije. Mala i srednja preduzeća će se brzo i lako adaptirati. A narod ko narod...na sve se navikne

Ah

Na nas što radimo na crno pogotovo...

Cekam

Pametni medju nama su spremni. Minimalizam, stednja tri valute, finansijska pismenost, svakodnevno citanje vesti, raznovrsne kamate. Naravno da je najlakse kukati i mraciti, takva je vecina svugde u svetu. Zato samo manjina ima pare.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Tabaković: Srbija ekonomiju pozitivno transformisala, krizu dočekala spremno 23.11.2020.

23.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Putnici će morati da dokažu da su vakcinisani da bi ušli u avione Kvantasa 23.11.2020.

23.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministarstvo: Srbija refinansirala najskuplji dug emitovanjem nove obveznice 23.11.2020.

23.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Sefkerinac: Proizvođači suncokreta nisu izazvali promenu cene ulja 23.11.2020.

23.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Momirović: Zapadni Balkan da postane mala Evropska unija 23.11.2020.

23.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović sa predstavnicima Jugorosgasa o izmeni sporazuma sa Rusijom 23.11.2020.

23.11.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Dekan: Država i privreda ne koriste dovoljno znanja sa Saobraćajnog fakulteta 23.11.2020.

23.11.2020.  |  Biznis

loader