I Sremska Mitrovica dobija "jeftine stanove" u prvom krugu?

I Sremska Mitrovica dobija "jeftine stanove" u prvom krugu?

I Sremska Mitrovica dobija "jeftine stanove" u prvom krugu? Izvor: N1

Državna sekretarka Aleksandra Damnjanović kaže da će u prvoj A fazi biti izgrađeno 1578 stanova za "bezbednjake", a ukupno će, u A fazi, biti izgrađena 5.203 stana. Program će trajati sve dok ima zainteresovanih, a Leskovac i Čačak imaju već spremne lokacije, kaže i dodaje: Sremska Mitrovica će uskoro biti predložena da kao 7. grad uđe u prvu fazu.

Već krajem avgusta, prema najavama iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture mogla bi da počne gradnja tzv. jeftinih stanova za pripadnike sektora bezbednosti. Prema raspoloživim podacima oko 30.000 ljudi koji rade u sektoru bezbednosti nema rešeno stambeno pitanje, a njih 18.900 u anketi je izjavilo da je zainteresovano za stanove.

Državna sekretarka u Ministarstvu građevinarstva Aleksandra Damnjanović ističe da je to broj samo onih koji su iskazali zainteresovanost za šest gradova za stanove koji su u prvoj fazi izgradnje (Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Kraljevo i Vranje) .

Govoreći o tome šta je do sada završeno po pitanju ovih stanova, Damnjanovićeva navodi da je urađeno mnogo toga, kao i da je ovih dana stupio na snagu zakon koji se odnosi na sve to.

Gradnja će, navodi, početi krajem avgusta i to u Vranju i u Nišu, a potom sukcesivno do kraja godine i u ostala četiri izabrana grada. U prvoj A fazi biće izgrađeno 1578 stanova, a ukupno će, u A fazi, biti izgrađena 5203 stana.

Ovi stanovi namenjeni su pripadnicima MUP, BIA, Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, Vojske Srbije, ali i za penzionisane pripadnike svih ovih bezbednosnih sektora, pojasnila je gošća Dana uživo.

Ne bih to zvala jeftinim stanovima, oni zadovoljavaju sve standarde koje propisuju naši standardi, radi se o kupovini po povoljnijim uslovima, istakla je Damnjanović.

Kao primer državna sekretarka navodi da će stan od 60 kvadrata za pripadnike bezbednosnog sektora koštati 30.000 evra, a mesečna rata za njega će biti 114 evra.

Govoreći o uslovima za kupovinu, rekla je da ukoliko se utvrdi da je neko imao stan pa prodao, on automatski "ispada" iz konkurencije, da je ustanovljena zabrana otuđenja u sledećih 10 godina, kao i da postoji uslov da  pripadnici, koji dobiju mogućnost da tako otplaćuju stan, budu obavezni da ostanu 10 godina u organu gde su stekli uslove da konkurišu.

Navela je da, bez obzira da li neko ima porodicu ili ne, nema ograničenja u površini i strukturi stanova. Kreću se od garsonjera koje su površina 32 kvadratna metra do četvorosobnih stanova od 92 kvm. "Svako pod jednakim uslovima može da ostvari kupovinu stana", kaže Damnjanović.

Na pitanje da li će se zgrade graditi na isključivo vojnom zemljštu, kaže da se to desilo u Nišu, ali da je uglavnom u pitanju javna svojina, bez troška eksproprijacije. Za prve stanove koji će se graditi, investitor će biti Republika Srbija, odnosno Ministarstvo građevinarstva vrši investitorska prava u prvoj fazi, dodala je. Sva sredstva za sam kompleks će obezbediti Republika Srbija, dok će infrastrukturu izvan kompleksa finansirati jedinice lokalne samouprave. Na njima je da obezbede, ako nedostaje, i plansku dokumentaciju, navodi gošća Dan uživo.

Damnjanovićeva je istakla da je u pitanju projekat od opšteg značaja i da je cena stana određena na način da svaki pripadnik iz ove kategorije lica može da đođe do odgovarajućeg stana za svoju porodicu.

"Cena je 500 evra + PDV, a to ne znači da će u svakom slučaju ona biti ta, možda će u Vranju ili Nišu biti manja, a u Beogradu viša", navela je, pojašnjavajući da ne može da bude viša od 500 evra + PDV po kvadratu za sve pripadnike bezbednosnih snaga.

Projekat podrazumeva i, dodaje, da minimum 80 odsto svih materijala mora da bude domaćeg porekla "čime se indirektno pomaže i građevinskoj industriji u Srbiji". Smatramo da će ova stanogradnja povećati i učešće sektora građevinarstva u ukupnom BDP, dodaje. Lokalna preduzeća će imati najviše benefita, očekuju u tom Ministarstvu.

Kaže da će za sve postojati tenderi i "oni koji ponude najbolje uslove dobiće poslove".

Da bi se doišlo do oavko jefitnih stanova, država se, od opštine do republike, odrekla dela svojih zarada, a gradiće se na zaparloženom, neiskorišćenom zemljištu, objašnjava gošća N1.

Zgrade će, dodaje, biti tipske, bez podzemnih etaža, modularne zgrade P+3 ili P+6, kaže, dodajući da se i na taj način vodilo računa o svakom detalju štednje.

Damnjanović podvlači da izgradnja neće stati na šest gradova. Kaže da je ministarstvo dalo anketu i upit svim gradovima i opštinama da li imaju lokaciju za ovakvu izgradnju. I to smo ukrstili sa potrebama bezbednosnog sektora i tako će se doći do novih lokacija, dodaje.

Državna sekretarka kaže da ima gradova gde postoji potreba za samo 10-12 stanova, i da će se u takvim mestima takođe naći rešenje, ne na ovaj način.

Program će trajati sve dok ima zainteresovanih, naglašava Damnjanović. Leskovac, Čačak i Sremska Mitrovica imaju već spremne lokacije, naglašava i dodaje da će Sremska Mitrovica već na sledećoj sednici biti predložena Komisiji da, kao sedmi grad, uđe u prvu fazu, jer ima sve komunalne uslove za lokaciju.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Top dna

Jeftini stanovi. O, kako to gordo zvuči.

Grizman

Ne zna se da li će pre biti gotov metro ili ti stanovi.

Mikica

Ma i uselili su se juče!!!

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5552
USD 1 106.0585
CHF 1 109.5167
GBP 1 139.1515
AUD 1 72.7221
JPY 100 96.8090

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Bespovratna pomoć EIB za kanalizaciju u Kaluđerici i fabriku u Ostružnici 12:14 h

12:14 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bivši direktor JAT: Linija Beograd-Priština može vremenom da bude komercijalna 12:06 h

12:06 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Samo 40 državnih preduzeća može da nađe kupca 11:17 h

11:17 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Bajatović: Ozbiljno se razmišlja o smanjenju troškova za uvođenje gasa 09:27 h

09:27 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Francuska i SAD izbegle trgovinski rat, postignut sporazum o oporezivanju 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Brnabić u Davosu razgovarala s predstavnicima Simensa i Filipsa 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

JKP iz Pančeva raspisalo nabavku za izradu projektne dokumentacije za vodovod 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Let Beograd-Priština više puta nedeljno, još se ne zna datum prvog polaska 22.01.2020.

22.01.2020.  |  Biznis

loader