Srbija radi na izradi nove industrijske politike

Srbija radi na izradi nove industrijske politike

Srbija radi na izradi nove industrijske politike Izvor: Promo

Srbija radi na izradi nove industrijske politike, koja je jedan od ključnih preduslova za zatvaranje Poglavlja 20 (industrijska politika i preduzetništvo) u procesu pregovora za pristupanje Evopskoj uniji, kazao je u Kragujevcu državni sekretar u Ministarstvu privrede Branimir Stojanović.

On je na međunarodnoj konferenciji "Industrija 4.0" (četvrta industrijska revolucija) u kompaniji "Fijat Krajsler automobili Srbija" rekao da je auto-industrija uvek ogledalo stanja industrije, jer su svi tehnološki i poslovni trendovi uvek prvo primenjivani u toj oblasti.

"Upravo znanje i praksa iz globalnih kompanija poput FCA mogu da ubrzaju i budu nosioci uvođenja Industrije 4.0 u našu privredu. Svojim modelom upravljanja i proizvodnje kao i celokupnim poslovanjem, ovaj koncept je postao jedan od preduslova za rad s velikim brojem dobavljača koji će morati da ubrzaju svoju transformaciju ako žele da ostanu u lancu snabdevanja", rekao je Stojanović.

On je ukazao na značaj saradnje privrede sa univerzitetima i naučnim institutima i zajedničkog rada na tehnološkim rešenjima bez kojih nema opstanka na sve konkurentnijem tržištu.

Direktor FCA Srbija Alesio Leonardi je rekao da je ta firma u Kragujevcu "počela da pristupa digitalnoj proizvodnji kroz razvoj naprednih rešenja za virtuelnu simulaciju naspram fizičkog okruženja". 

"Konkurencija i tehnološki napredak zahtevaju kapacitet da se upravlja velikim procesima proizvodnje na efikasan i pouzdan način, tražeći brza rešenja, stalno učeći uz otvorenost za inovacije", rekao je on. 

Fabrika FCA u Kragujevcu ima "Srebrni nivo svetskog standarda u proizvodnji" (World Class Manugacturing) i jedna je od najsavremenijih u okviru svetske "Grupacije Fijat - Krajsler". 

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skat je rekao da "četvrta industrijska revolucija" predstavlja "fuziju tehnologija koje zamagljuju granice između fizičkog, digitalnog i biološkog sveta" i da svi moraju da razumeju "naprednu proizvodnju", bilo da žele da primene takve tehnike, ili da samo vide kakvo je "konkurentno okruženje". 

Prema rečima ambasadora, američki proizvođači sve više prave robote koji su "svesni svoje okoline i bezbedni po ljude", te roboti više nisu u kavezima. 

"Imamo danas robote koji rade zajedno s radnicima i bezbedne proizvodne procese, s novim načinima interakcije u fabrikama", rekao je Skot. 

Napomenuo je da napredna proizvodnja donosi nove izazove tako da će doći do smanjenja broja radnika, ali će se pokazati i da su veštine radnika nedovoljne. 

"Male kompanije ne mogu da podnesu tako velike troškove koji podrazumevaju robotika i 3D printeri i oni tu mogu upasti u zamku", ukazao je Skat.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Примус

Predsedniče, zagolicala me je tvoja izjava da ćemo dogodine morati da uvozimo radnike iz regiona a i šire i to je jedna lepa vizija ALI, hajde prvo da ZAPOSLIMO ovih MILION NEZAPOSLENIH GRAĐANA SRBIJE i da im damo PRISTOJNE PLATE (1000 EVRA, npr.), šta kažeš na to?? Nego..Alexandre...polako počni da razmišljaš o PLANU 'B' - Srbija kao deo EA Unije. Tamo su velike svetske i ekonomske sile i ljudi koji nas prihvataju kao SVOJE PRIJATELJE a ne SLUGE. Sa svojom geografskom pozicijom Srbija može da odigra značajnu ulogu u prisustvu mega ekonomija EVROAZIJE i njihovom prisustvu na tržištu EU. Naravno da iz EU treba izdvojiti neke države sa kojima treba nastaviti sa specijalnim odnosima, kao što su NEMAČKA, ITALIJA, SLOVAČKA i ŠPANIJA kao i EX YU države ali i BELORUSIJA. Ja tako vidim budućnost a ti kako hoćeš i kako možeš i kako znaš...

Јана

Не видим никога из Русије... па зар браћу не занима како ћемо подизати индустрију, или их само интересује да мазну ресурсе..м

Plavokos

Ili nemam je, to nam je politika. Uvezimo sve strano, sve što smo proizvoditi ikada smo zaboravili.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.9011
USD 1 106.5243
CHF 1 108.1066
GBP 1 130.2199
AUD 1 71.9085
JPY 100 99.9162

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Uvoz iz Srbije na Kosovo pao s 12,3 na 0,7 odsto 13:54 h

13:54 h  |  Biznis

Biznis

Biznis

Asocijacije auto kompanija: Carinski sukob s Kinom loš za industriju 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tramp naložio američkim kompanijama da napuste Kinu i proizvodnju vrate u SAD 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Kakva je budućnost obrazovanja i koje su veštine tražene na tržištu rada 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Imaju li državne finansije "kondiciju" za trku do prosečne plate od 500 evra? 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Blekstoun kupio udeo u BC Partnersu, vlasniku United Grupe 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Ministarstvo: Autobusi mogu na auto-put "Miloš Veliki", ali zasad nema zahteva 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prodaja novih kuća u SAD u julu opala 12,8 odsto - visoke cene i manja ponuda 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Biznis

loader