Zbog kursnih razlika aranžmane i dalje plaćamo skuplje

Zbog kursnih razlika aranžmane i dalje plaćamo skuplje

Zbog kursnih razlika aranžmane i dalje plaćamo skuplje Izvor: Pixabay (ilustracija)

Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, turističke agencije i Narodna banka Srbije – u ovom trouglu vrti se pitanje da li će i do kada građani Srbije koji putuju u inostranstvo plaćati skuplje aranžmane zbog obračunskog kursa valute zemlje u koju putuju.

Praksa turističkih agencija da putovanja naplaćuju po efektivnom prodajnom kursu banke sa kojom sarađuju, kako piše portal Kamatica, neće se skoro promeniti.

Naplata turističkih aranžmana u evrima je regulisana zakonom o deviznom poslovanju, s tim što se plaćanje po tim ugovorima vrši u dinarima.

Ali, pitanje primene deviznog kursa koji će turistička agencija koristiti prilikom obračuna cene aranžmana izraženog u stranoj valuti, nije izričito regulisano propisom Narodne banke Srbije, s obzirom da se ti propisi odnose samo na banke.

Ako, na primer, turistički aranžman u agenciji košta 1.000 evra, po prodajnom kursu jedne velike banke u dinarima to bi iznosilo 120.460 dinara. Ukoliko bi se kurs računao po srednjem kursu NBS, isto to putovanje koštalo bi 118.120 dinara.

U turističkim agencijama kažu da je u sadašnjim okolnostima nemoguće putovanja obračunavati po srednjem kursu NBS, jer i oni svoje dnevne pazare pretvaraju u valute različitih zemalja po prodajnom kursu banke partnera, piše Kamatica.

"Kada bi cene bile izražene u dinarima, cene aranžmana bi se menjala skoro svakodnevno kako se menja i kurs Narodne Banke Srbije na osnovu kog druge banke formiraju kursnu listu. To bi, između ostalog, onemogućavalo, recimo, odlaganje plaćanja građana čekovima jer kurs može znatno da se promeni u nekoliko meseci za koliko se odloži plaćanje", objašnava Gordana Prodić, direktorka turističke agencije "Travellino".

Ima li rešenja za ovaj problem?

A da bi se bilo šta promenilo u korist putnika, inicijativu za utvrđivanje obračunskog kursa, potrebno je podneti Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, jer su oni nadležni za zakon o trgovini i zakon o zaštiti potrošača.

U Narodnoj banci Srbije kažu da bi oni inicijativu za utvrđivanje obračunskog kursa koji bi turističke agencije bile dužne da primenjuju prilikom obračuna cene turističkog aranžmana u dinarima, spremno podržali.

"Narodna banka Srbije će i u narednom periodu podržati svaku vrstu obrazloženog predloga kojim bi se konačno rešio ovaj problem, posebno imajući u vidu da je Narodna banka Srbije u zakonu o zaštiti korisnika finansijskih usluga, između ostalog, propisala da se za kredite koji banke odobravaju svojim klijentima sa valutnom klauzulom isključivo koristi zvanični srednji kurs dinara", rekli su za Kamaticu  u NBS.

Devizni kurs dodatni problem pravi onim turistima koji putovanje plaćaju na odloženo. Pa tako, većina agencija za plaćanja čekovima ili putem administrativne zabarane dodaje još dva procenta na ukupnu cenu, ili kad putnik isplati sve rate, plati i još jednu dodatnu, koja je zapravo razlika u kursu. 

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Citroix

Za kalimera: Istina je na sredini. Nije banka deda mraz da čašćava tur agenciju dobrim kursom, s obzirom da joj za svaku od mnogobrojnih deviznih transakcija naplati 20-30€ po transakciji, a ima ih često... U zbiru na kraju godine, agencija ne profitira nego se zadrži na nuli... Valjda je to pošteno.

Citroix

Turistička agencija plaća inostrane usluge po zakonu jedino u valuti (€), a po zakonu naplaćuje od naših putnika isključivo u dinarima. Takodje po zakonu, tur agencija mora da plaća inostranstvu isključivo u devizama preko banke, koje sme da kupi isključivo od banke po najgorem kursu (€=124 din tj 3-4% više) jer je tako država odredila, da bi banke zaradile, a jedan deo prihoda kasnije predale NBS... Pitanje za sve: Koji kurs da primenjuje tur. agncija a da ne gubi 20-30% od zarade, imajući u vidu da je prosečna bruto marža 5-7% na prodate aranžmane? Može,se reći da u svemu banke zaradjuju koliko i agencije, koje jedan deo obavezno odvajaju u garantne depozite NBS, koje vlada koristi po svojoj volji. (Čitaj država reketira banke ali im daje da se nadoknade te one mogu da deru gradjane). I tako dragi turisti i gradjani, vi ćete još duuugo da plaćate ovako svakoj firmi koja posluje sa inostranstvom za uvoznu robu i usluge. Sad jasno?

Kalimero

Sve ovo deluje jako logicno, ali evo i druge strane medalje. Banke u Srbiji kojih vec duzi period ima preko 30 su shvatile ozbiljno borbu za klijente pa nude dosta olaksica samo da kod njih drzite svoj novac. Evo primera da ne ispadne reklama najvecu i najmocniju banku zvacemo banka X. U vecini agencija kurs vam obracunavaju po najgorem komercijalnom kursu banke X, iste te agencije imaju racune u banci X. Sad ide najzanimljiviji deo, banka X vec godinama daje specijalni kurs za svoje korisnike pa tako recimo svako ko prima platu u ovoj banci moze da izvrsi konverziju po kursu koji se razlikuje najvise 0,5 dinara od srednjeg kursa. Pitanje od milion dolara, ako gradjanin koji preko racuna prima minimalac od 23-24000 din ima pravo na ovakav kurs na koji kurs ima pravo firma koja preko racuna te banke transferise milione??? PS Bio sam radnik banke X i besneo sam kad se turisticka agencija poziva na enormne kurseve, a znam da im banka vrsi konverziju pod dosta boljim uslovima.

* Sva polja su obavezna

EKAPIJA

KURSNA LISTA

EUR 1 117.5388
USD 1 106.3892
CHF 1 109.6649
GBP 1 139.6445
AUD 1 72.8200
JPY 100 97.1395

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Biznis

Biznis

Oglašena prodaja imovine Mašinske industrije Niš holding 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

NBS: Dinarske obveznice Srbije nadomak uključenja u indeks banke "J.P. Morgan" 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Mihajlović: Srbija uradila studiju o rodnoj ravnopravnosti u oblasti saobraćaja 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

ASNS neprijatno iznenađena Vučićevom izjavom o zabrani rada nedeljom 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Tunberg: Američki sekretar za finansije nema nikakav uticaj 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Prosečna plata u novembru 56.331 dinar 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

GSP: Ove godine nabavićemo 200 autobusa na kombinovani gas 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Biznis

Biznis

Biznis

Knežević i Bocan Harčenko o problemima u Fabrici bakarnih cevi u Majdanpeku 23.01.2020.

23.01.2020.  |  Biznis

loader